Valorile Normale Ale Glicemiei După Masă La Persoanele Cu Diabet. Ce Este Acceptabil Și Ce Nu?

Când aveți diabet de tip 2, capacitatea dumneavoastră de a menține un nivel normal al zahărului (glucozei) din sânge este redusă. Fie nu produceți suficientă insulină pentru a lăsa glucoza să intre în celule, fie celulele nu mai răspund la efectele acesteia (rezistență la insulină). Prin urmare, glucoza nu poate părăsi fluxul sanguin pentru a pătrunde în celulele musculare sau în celulele grase. În loc să fie folosită drept combustibil sau să fie transformată în depozite de energie pentru o utilizare viitoare, glucoza se acumulează în fluxul sangvin.

Diabetul este diagnosticat atunci când aveți un nivel ridicat al glicemiei (hiperglicemie) în mod constant. Astfel, o valoare a glicemiei de 126 mg/dl sau mai mare, după o perioadă de repaus alimentar, reprezintă un diagnostic de diabet. Este folosit testul glicemiei à jeun (pe nemâncate) deoarece nivelul glucozei circulante poate crește după masă, mai ales dacă mâncați alimente bogate în carbohidrați.

Glicemia postprandială

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că o creștere a valorii glicemiei care are loc la o oră sau două după masă – cunoscută sub numele de hiperglicemie postprandială - este foarte periculoasă. Glicemia preprandială se referă la un nivel ridicat al glicemiei (între 70-130 mg/dl) înainte de masă, iar în cazul glicemiei postprandiale creșterea bruscă a glicemiei (mai puțin de 180 mg/dl) are loc după masă. Modul în care alimentele vă afectează nivelul zahărului din sânge după ce ați mâncat este cunoscut sub numele de indice glicemic.

Această creștere bruscă a nivelului glicemiei atacă căptușeala arterelor și a vaselor de sânge mici, grăbind întărirea și „îngustarea” arterelor (ateroscleroza).  Prin urmare, o valoare ridicată a glicemiei postprandiale este legată de un risc crescut de complicații ale diabetului, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral, afecțiuni ale ochilor (care pot duce la orbire), ale rinichilor (care pot duce la insuficiență renală) și ale circulației periferice (care poate duce la ulcere la picioare și disfuncție erectilă, de exemplu). 

Puteți avea hiperglicemie postprandială chiar dacă aveți un control bun al diabetului și hemoglobina A1c (HbA1c) și nivelul glucozei în repaus alimentar sunt la nivelul țintă. Într-un studiu care a implicat 3.284 de persoane cu diabet de tip 2, o valoare a glicemiei postprandiale mai mare de 160 mg/dl a fost înregistrată cel puțin o dată la 84% dintre participanți. Acest studiu a sugerat că factorii care au crescut probabilitatea de a avea un nivel ridicat de glucoză după masă au fost: durata diabetului, vârsta persoanei, creșterea nivelului de grăsime din sânge și hipertensiunea arterială.

Administrarea de medicamente cu sulfoniluree (de exemplu glibenclamidă, glipizidă, glimepiridă) a fost, de asemenea, asociată cu fluctuații mai mari ale glucozei după mese.

Testul pentru determinarea glicemiei la 2 ore postprandial măsoară glicemia la două ore după o masă. Acest test îl puteți face cel mai adesea acasă dacă aveți diabet și vă poate ajuta să vă dați seama dacă luați cantitatea corectă de insulină la masă.

Dacă ați fost diagnosticat cu toleranță scăzută la glucoză, vi se poate solicita să efectuați un test de toleranță la glucoza orală la două ore după masă dacă rezultatul testului de sânge à jeun este la limită (de exemplu, între 110mg/dl - 125 mg/dl) pentru a vedea ce se întâmplă cu nivelul glicemiei după consumul unei anumite cantități de glucoză.

Testul de toleranță la glucoza orală - Cum se măsoară glicemia?

Testul de toleranță la glucoza orală se efectuează, în general, dimineața la prima oră după un repaus alimentar de 8 -14 ore, pentru a vă asigură că nivelul glicemiei nu este influențat de o masă recentă. Puteți consuma doar apă înainte de efectuarea testului. Mai întâi, se recoltează proba pentru determinarea glicemiei bazale, apoi se administrează o soluție care conține 75g glucoză dizolvată în 250-300ml apă, care trebuie consumată în 5 minute. După două ore de la administrarea băuturii cu glucoză, perioadă în care trebuie să evitați efortul fizic și fumatul, se recoltează o altă probă de sânge pentru a vă măsura nivelul glicemiei.

La persoanele care nu au diabet, nivelul glicemiei nu depășește în mod normal mai mult de 140 mg/dL la două ore după ce au băut soluția cu glucoză.

Un nivel mediu al glicemiei la două ore după administrarea soluției cu glucoză cuprins între 140 mg/dL și 199,8 mg/dL reprezintă o toleranță scăzută la glucoză și un risc crescut de a dezvolta diabet în viitor, dar modificările dietei și stilului de viață pot ajuta la evitarea acestui lucru.

Diabetul este diagnosticat dacă nivelul glicemiei este de 199,8 mg / dL sau mai mare la două ore după ce ați băut soluția de glucoză.

Aceste valori de referință ale glicemiei se bazează pe o cercetare vastă care a arătat că afectarea organismului începe în stadiile incipiente ale diabetului de tip 2, chiar și atunci când valorile glicemiei à jeun și ale HbA1c se încadrează în limite normale. Studiile privind diabetul au arătat că nivelul glicemiei după o oră sau 2 de la administrarea glucozei în timpul unui test de toleranță la glucoză au fost predictori mai buni ai riscului cardiovascular (atac de cord sau accident vascular cerebral) decât nivelul glicemiei à jeun sau al HbA1c.

Această hiperglicemie postprandială „silențioasă” provoacă complicații macrovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, precum și complicații microvasculare, deci afecțiunile cauzate de hiperglicemie pot apărea foarte repede. Prin urmare, este important ca persoanele cu diabet să reducă vârfurile glicemice după masă cât mai mult posibil.

Care este nivelul acceptabil al glucozei după masă? Care este nivelul ideal al glicemiei și ce nivel este periculos?

Obiectivul general este menținerea unui nivel al glicemiei mai mic de 180 mg/dL la 1-2 ore după masă. Medicul dumneavoastră vă poate spune care este nivelul țintă al glicemiei. Acesta poate varia în funcție de testul pe care îl faceți sau de cât de bine vă controlați nivelul glicemiei. Un nivel foarte ridicat al glicemiei poate fi periculos.

NIVELURILE ȚINTĂ ALE GLICEMIEI (Vârsta 20+)

Mai mic de 100

À jeun

70-30

Înainte de masă

180

După masă (1-2 ore)

Dacă luați insulină, cel puțin 100

Înainte de efort fizic

100-140

La culcare

 

Cum afectează hiperglicemia postprandială circulația sangvină?

Glucoza este o moleculă reactivă care se atașează de proteinele aflate în circulație. De exemplu, glucoza poate reacționa cu pigmentul roșu din sânge, hemoglobina, pentru a forma hemoglobina glicozilată (sau glicată), motiv pentru care nivelurile de HbA1c sunt utilizate pentru a evalua cât de bun a fost controlul glucozei în ultimele 6 până la 12 săptămâni.

Intervalul normal pentru HbA1c este de 4% - 6%. Pentru o persoană cu diabet de tip 2 și un control bun al glucozei, nivelul HbA1c ar trebui să fie mai mic de 6,5%. Minimizarea nivelului glucozei postprandiale va contribui la îmbunătățirea HbA1c – acest nivel este foarte important deoarece fiecare punct procentual peste normal crește șansa de a dezvolta complicații precum probleme oculare sau renale cu până la 20%.

Prin acumularea pe pereții vaselor de sânge, hiperglicemia postprandială declanșează inflamația și crește producția de substanțe chimice cunoscute sub numele de produse finale avansate de glicație sau AGE - un acronim adecvat, deoarece aceste substanțe chimice sunt legate de îmbătrânirea prematură. Aceste produse finale avansate de glicație și grăsimi oxidate (produse de peroxidare a lipidelor) afectează la rândul lor producția de oxid nitric (NO), care este necesar pentru dilatarea vaselor de sânge. Ca urmare, arterele sunt mai puțin capabile să se dilate atunci când este nevoie. Acest lucru contribuie la creșterea tensiunii arteriale.

 

Gestionarea vârfurilor glicemice de dimineață 

Testarea regulată  a glicemiei este un instrument crucial pentru gestionarea diabetului. Unele persoane au un nivel ridicat al glicemiei dimineața, chiar înainte de a mânca și crește și mai mult după micul dejun. Nivelul ridicat al glicemiei dimineața este cunoscut sub numele de fenomenul zorilor și poate fi accentuat la una din două persoane cu diabet. 

Fenomenul zorilor se datorează bioritmurilor noastre naturale. În timpul somnului este suprimată producția hormonului insulină și crește nivelul altor hormoni (hormonul de creștere, glucagon și cortizol), care stimulează ficatul să producă glucoză nouă.  

Pentru persoanele fără prediabet (sindrom metabolic) sau diabet, creșterea glucozei este minimă, deoarece insulina este eliberată pentru a se asigura că nivelul glucozei rămâne în limite normale. Pentru persoanele cu diabet, producția de insulină este fie redusă, fie celulele nu mai răspund la aceasta, și astfel nivelul glicemiei rămâne mai mare decât în ​​mod normal.

De asemenea, la unele persoane cu diabet de tip 2, ficatul nu răspunde la semnale care îi spun că există mult zahăr în circulație și continuă să producă glucoză nouă.

Dacă nivelul glucozei este crescut dimineața, este important să mâncați un mic dejun sănătos - nu săriți peste această masă importantă. Alegeți alimentele care au un impact minim asupra nivelului de glucoză din sânge și discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă tratamentul dumneavoastră trebuie adaptat. 

Cum să reduceți hiperglicemia postprandială și cum să gestionați vârfurile glicemice după masă?

Pentru a reduce glicemia postprandială, este important să faceți alegeri sănătoase pe tot parcursul zilei. Asigurați-vă că:

Mâncați puțin și des - șase mese mici pe zi sunt mai bune decât trei mese consistente; 

Alegeți alimente cu un indice glicemic mai mic - fasole, cereale integrale, legume, fructe, carne slabă, pește, nuci, semințe, ulei de măsline, ouă și produse lactate; 

Evitați - cartofii albi, pâinea albă, orezul alb, cereale îndulcite pentru micul dejun, biscuiții, prăjiturile și alte alimente care conțin făină albă și zahăr; 

Beți un pahar cu apă - la fiecare masă pentru că vă poate ajuta să vă săturați mai repede și să mâncați mai puțin; 

Fiți activi - cel puțin 20 de minute după ce ați mâncat - mergeți la plimbare sau cel puțin evitați să vă așezați sau să vă întindeți după masă.

La cât timp după masă glicemia revine la normal?

Fiecare persoană este diferită.

Dacă suferiți de diabet, ar trebui să știți la cât timp după masă glicemia revine la un nivel normal, în funcție de:

Glicemia bazală; 

Cât de devreme luați suplimente, medicamente sau insulină înainte de masă; 

Câte suplimente, medicamente sau insulină luați; 

Cantitatea și tipul de carbohidrați pe care îi consumați.

Cunoașterea vine din experiență. Alăturați-vă comunității noastre și împărtășiți-ne experiența dvs. https://www.facebook.com/groups/impreuna.putem.invinge.diabetul


Distribuie această postare