Aportul de carbohidrați la micul dejun și variabilitatea glicemică în DIABETUL DE TIP 2:

Reducerea aportului de carbohidrați în prima masă a zilei poate fi o strategie dietetică simplă, care ajută la îmbunătățirea controlului glicemic la persoanele cu DIABET ZAHARAT DE TIP 2.

Un studiu publicat recent în Jurnalul American de Nutriție Clinică a comparat impactul asupra controlului glicemic al subiecților cu diabet zaharat de tip 2,  al unui mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați (465 kcal, 25 g proteine, 8 g carbohidrați, 37 g grăsimi) față de un mic dejun tradițional occidental cu conținut scăzut de grăsimi (450 kcal, 20g proteine, 56g carbohidrati, 15g grasimi).

Acesta este un studiu randomizat, controlat, pe grupuri paralele (N=121, 53% femei, vârsta medie = 64 ani), urmat de 3 luni. Impactul asupra HbA1c a fost măsurat în ambele grupuri. În plus, a fost efectuată monitorizarea continuă a glicemiei și au fost colectate date antropometrice și dietetice prin auto-raportare.

Participanților li s-au oferit o varietate de opțiuni pentru micul dejun și li s-a cerut să trimită fotografii ale alimentelor lor pentru a fi revizuite de un dietetician.

Toți participanții au primit un dispozitiv de monitorizare continuă a glicemiei și au fost testați pentru valorile HbA1c la momentul inițial și la sfârșitul studiului.


Rezultatele:

După 12 săptămâni, HbA1c (-0,3%; IÎ 95%: -0,4%, -0,1%) a fost redusă în grupul cu mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați. Cu toate acestea, diferența de HbA1c între cele două grupuri a fost statistic:  la limită!  Glicemia medie și maximă, aria de sub curbă, variabilitatea glicemică și abaterea standard au fost semnificativ mai mici în grupul care a consumat un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați, comparativ cu micul dejun cu conținut scăzut de grăsimi.

Nu au existat diferențe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privește greutatea, indicele de masă corporală sau circumferința taliei. Grupul cu conținut scăzut de carbohidrați a raportat un aport caloric și de carbohidrați mai scăzut la prânz și pe tot parcursul zilei.

Așadar, reducerea aportului de carbohidrați în prima masă a zilei poate fi o strategie dietetică simplă, care ajută la îmbunătățirea controlului glicemic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Articolul original: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523488909

Concluziile:

Sfaturile și îndrumările pentru a consuma un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați par a fi o strategie dietetică simplă pentru a reduce aportul total de energie și carbohidrați și pentru a îmbunătăți mai multe variabile ale monitorizării continue a glucozei în comparație cu un mic dejun cu conținut scăzut de grăsimi la persoanele care trăiesc cu T2D.


Distribuie această postare