TIPURI DE ACTIVITĂȚI FIZICE RECOMANDATE DIABETULUI DE TIP2

Este oficial primăvară și odată cu asta avem toate motivele sa nu mai stăm în casă și să ieșim afară la soare și să facem puțină mișcare! 

Te întrebi de ce activitatea fizică este atât de importantă?

Mișcarea regulată este o parte esențială în gestionarea DIABETULUI, alături de planificarea unei alimentatii echilibrate, de administrarea corectă a medicației care v-a fost prescrisă de medic și de gestionarea stresului.

Mișcarea fizică duce la scăderea glicemiei pe termen scurt, iar dacă practicați regulat o activitate fizică, va scădea si nivelul HEMOGLOBINEI GLICATE  (A1C).

Știm că exercițiile ne ajută mușchii să absoarbă zahărul, iar exercițiile zilnice de-a lungul timpului pot ajuta pe cei care sunt afectați de DIABET, să prevină acumularea excesivă a zahărului în sânge.

Departamentul de Sănătate în urma studiilor aprofundate, recomandă 150 de minute pe săptămână de activitate aerobă moderată sau 75 de minute pe săptămână de activitate aerobă viguroasă sau o combinație egală de activitate moderată și viguroasă. 

SPORTUL este cheia sănătății generale a persoanelor diagnosticate cu DIABET DE TIP 2.

EXERCIȚIILE FIZICE INDUC STAREA DE BINE!

Există câteva moduri în care sportul duce la scaderea glicemiei:

  • Prin creșterea sensibilității la insulină (ca rezultat al activității fizice) celulele organismului sunt mai capabile să folosească orice insulină disponibilă pentru a prelua glucoza în timpul efortului fizic, dar și după acesta.
  • Când muschii se contractă în timpul activității fizice, ei stimulează un alt mecanism, care este complet separat de insulină. Acest mecanism permite celulelor să aibă acces la glucoză și s-o folosească pentru energie chiar dacă insulina este disponibilă sau nu.

Beneficiile exercițiilor fizice sunt:

  • un control mai bun asupra glicemiei și reducerea riscului aparitiei complicatiilor DIABETULUI (la persoanele cu diabet de tip 2).
  • întărirea inimii.
  • scăderea tensiunii arteriale.
  • vă veți îmbunătăți circulația sângelui.
  • scade riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
  • veți avea mai multă energie pentru activitățile zilnice.
  • veți reduce riscul sau simptomele de depresie și vă veți  îmbunătăți calitatea vieții, 
  • mișcarea ajută la scăderea colesterolului.
  • caloriile arse vă vor ajuta sa pierdeti in greutate sau să vă mențineți silueta.
  • scaderea nivelului de stres, toți fiind factori importanți în controlul DIABETULUI DE TIP 2.
  • veți ajuta sistemul muscular și osos, adică veți avea muschi și oase mai puternice, dar și articulații mai flexibile și rezistente.

Ce trebuie sa retineti înainte de a vă apuca de sport:

Daca aveți DIABET, trebuie să stabiliți împreună cu medicul dv. dacă nu există contraindicații pentru anumite exerciții fizice sau un anumit tip de sport și tot medicul trebuie să vă sfătuiască cum să procedați in privința glicemiei înainte, în cursul și după terminarea exercițiilor fizice.

Apoi trebuie să luați în calcul faptul că activitățile fizice ale unei persoane ar trebui sa se potrivească cu capacitatea sa fizică.

TIPURI DE ACTIVITĂȚI FIZICE RECOMANDATE DIABETULUI DE TIP 2:

  • Mersul pe jos 30 de minute pe zi reduce riscul apariției multor afecțiuni, inclusiv boli de inimă, depresie, obezitate și osteoporoză, în același timp îmbunătățește controlul glicemiei! 
  • Gimnastica aerobica in apa.
  • Dansul, o sesiune de 25 de minute de 3-4 ori pe saptamana da rezultate extraordinare- căutați pe internet lecții gratis de dans sau pur și simplu vă puneți muzica preferată si dansați prin casă. 
  • Mersul pe bicicletă, 30 de minute pe zi, de 3-5 ori pe săptămână, acest tip de mișcare vă va ajuta să vă crească ritmul cardiac fără să lezeze încheieturile și vă poate ajuta să pierdeți ușor din kg. în plus.
  • Urcatul scărilor timp de 3-5 minute în pauzele de la muncă sau când simți că vă scade energia sau nu vă mai puteți focusa la muncă.
  • Grădinăritul - timpul petrecut cu munca in grădină este considerat pentru diabetici atât antrenament de forță cât și activitate fizică aerobică, în plus faptul că te misti in aer liber si spațiul verde te ajută să scapi și de stres.
  • Yoga- acest tip de mișcare funcționează ca un exercițiu cu impact redus care ajută corpul să își recapete echilibrul si forța musculară dar și flexibilitatea articulațiilor. 

RETINETI: ORICE FEL DE MIȘCARE ESTE MAI BUNĂ DECÂT SEDENTARISMUL

Va așteptăm pe grupul nostru IMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETUL Este cel mai bun loc pentru a găsi suport, cunoștințe, sfaturi despre stilul de viață și rețete, indiferent dacă ați fost diagnosticat recent sau faceți față afecțiunii de ani buni. Aici găsiți  o comunitate sigură și transparentă. În plus față de sprijinul și conținutul CuraLife, ne bucurăm sa interacționăm direct cu dv. răspunzându-vă  la întrebări, ne bucurăm când găsim soluții utile pt. tratarea DIABETULUI și le împărtășiți cu aceasta comunitate frumoasa, începând sau participând la discuții cu oameni care se confruntă cu aceleași provocări ca și dvs. și vă faceți prieteni.