ANTIOXIDANȚII ȘI PIELEA
Cu siguranță ați auzit de antioxidanți de mai multe ori.
Consumul lor în vrac poate ajuta la apărarea radicalilor liberi care duc la riduri premature, piele problematică uscată, ternă și chiar cancer de piele.
Menținerea sub control a inflamației este esențială pentru sănătatea corpului și a pielii și se definește prin somn suficient, evitarea agresorilor mediului și consumul unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Dieta este esențială în controlul și reducerea inflamației iar includerea unor mese ușoare, cum ar fi salate pline cu frunze verzi, nuci și lămâie, vă va ajuta să vă mențineți pielea strălucitoare, hidratată și hrănită din interior spre exterior.
🤔Cum să consumi o mare cantitate de antioxidanti prin alimentatie?
👉Adaugă aceste verdețuri în salatele tale zilnice pentru un plus de antioxidanți, vitamine și minerale:
- Kale
- Spanacul
- Broccoli
- Varză
- Varza de Bruxelles
- Varza verde
- Chard elvețian
- Rucola
- Bok Choy
- Sparanghel
🌰🥜Adăugați întotdeauna câteva nuci! Oleaginoasele cum ar fi migdalele, nucile românești, nucile de caju sunt bogate substanțe antiinflamatorii. Conțin grăsimi sănătoase, acizi grași omega-3 și antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației în organism.
👩🏻⚕️Iată 2 rețete grozave de salate care aduc o mulțime de nutrienți în sistemul tău:
1.Salată de varză cu morcovi 🥕🥬:
Kale, morcovi, afine și rodii, această salată este o sursă excelentă de vitamina C și familia antioxidantă a carotenilor, în special beta-carotene, luteină și zeaxantină. Cercetările arată că dietele bogate în carotenoizi pot proteja pielea umană împotriva daunelor provocate de soare, ajutând la protejarea acesteia de daunele UV. În plus nucile sunt pline de acizi grași esențiali, un element cheie al membranelor celulare ale pielii, pentru a promova o piele plină și netedă.
PORȚII: 6
Pentru salată, amestecați:
5 oz kale
1 morcov, feliat subțire sau mărunțit
½ c. fasole, fiartă și clătită
½ c bucăți de nucă
½ c afine proaspete organice
¼ c semințe de rodie
Pentru dressing, amestecați:
1 lingură muștar de Dijon
2 linguri suc de rodie
1 lingură oțet de mere
4 linguri ulei de măsline extravirgin,
1 lingură coriandru proaspăt tocat
1 lingură busuioc proaspăt tocat
Sare si piper dupa gust
Omogenizați bine dressingul și turnați peste salată. Se amestecă salata și se servește.
Valoare nutritivă (per porție) 190 cal, 4 g pro, 11 g carbohidrați, 3 g fibre, 3 g zaharuri, 15 g grăsimi, 2 g grăsimi saturate, 86 mg sodium
2.Salată de Baby Broccoli
Care sunt beneficiile broccoliului(baby broccoli)? Este plin de vitamina C, biotină și alți micronutrienți care sunt importanți pentru piele și este mai puțin amar decât broccoli obișnuit. Ierburile și condimentele din această rețetă (tarhon, ghimbir și usturoi) ajută la protejarea împotriva leziunilor pielii cauzate de excesul de zahăr din sânge. Prea mult zahăr în dietă sau dificultățile de echilibrare a zahărului din sânge pot face ca glucoza să se lege de colagenul și elastina pielii noastre și, în cele din urmă, poate duce la scaderea tonusului pielii și ridare
PORȚII: 4
2 buchete broccolini, tăiate felii subțiri pe lungime
1 lingură de quinoa fiartă (optional)
1 lingură tarhon tocat
¼ c ceapă verde, taiata fin
½ c cireșe uscate
Pentru dressing:
1 lingură de semințe de susan
1 lingură suc de lamaie
2 linguri ulei de măsline extravirgin
1 linguriță ghimbir proaspăt ras
½ linguriță chimen
1 cățel de usturoi, presat sau tocat
½ linguriță sare
1 linguriță apă
Se fierbe broccoli la abur timp de 2 până la 6 minute, până când se înmoaie, dar este încă verde intens. Îl puteți răci în apă cu gheață. Se usucă, se amestecă cu ingredientele rămase și se adaugă dressing în cantitatea dorită.
Valoare nutrițională: (per porție) 155 cal, 3 g pro, 18 g carb. 5 g fibre, 8 g zaharuri, 8 g grăsime, 1 g grăsime saturată, 308 mg sodium