Sunt cerealele sănătoase pentru diabetici?

Cerealele sunt o grupă de plante din familia Gramineae care cuprinde: graul, secara, orzul, ovazul, porumbul, sorgul, meiul, tricatele și orezul. Tot în această grupă este cuprinsă și hrisca, datorită compoziției chimice și a utilizărilor asemănătoare cu a celorlalte specii, deși hrișca este din altă familie botanică - Polygonaceae. În ultimii ani, dietele fără cereale au devenit din ce în ce mai populare atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie!

Multe dintre companiile alimentare, au experți în publicitate și se grăbesc să promoveze diete „la modă”, chiar dacă s-ar putea să nu fie cea mai bună hrană pentru tine. Informațiile conflictuale din media despre avantajele și dezavantajele lor: ”sa consumam sau sa nu consumam cereale”, te pot induce în eroare, alegand o dieta nesatatoasa.

Dietele fără cereale exclud toate cerealele și produsele derivate, dar permit cantități mici de pseudocereale. Aceste diete includ cât mai multe fructe, legume, carne, ouă, lactate, leguminoase, nuci, zahăr și grăsimi. În timp ce mulți oameni încearcă dietele keto sau dietele fără cereale, nutriționiștii și experții care promovează obiceiuri alimentare sănătoase, nu sunt in totalitate de acord cu ele.

Dacă întrebați experții, nutriționiștii, medicii, mulți dintre acestia vor spune că ar trebui să aveți o dietă bine echilibrată si sa includeți cerealele integrale in alimentatia zilnică (cu excepția cazului în care aveți o alergie specifica). Cu toate acestea, chiar și o alergie la gluten sau la anumite cereale, nu înseamnă că trebuie sa elimini toate cerealele. De fapt, acum cerealele integrale, prin procesul lor de prelucrare, sunt în mod natural fără gluten.

Într-un articol de la Diabetes Canada, ei au discutat despre concepții greșite cu privire la cereale și diabet, afirmând: „Este o greseala că persoanele cu diabet aleg să evite cerealele”, spune Joanne Lewis, dietetician și educator certificat în diabet și director al programelor de alimentație sănătoasă și nutriție la Diabet-Canada. „Această concepție greșită provine din faptul că cerealele conțin carbohidrați, iar carbohidrații cresc nivelul zahărului din sânge. Cheia este să alegeți cereale sănătoase care oferă beneficii pentru sănătate și să evitați cerealele procesate și rafinate. ”

  • Ce ar trebui să evităm de fapt? 
  • Care este modul sănătos prin care diabetici includ cerealele integrale în dieta lor sănătoasă și echilibrată?
  • Cand si de ce sa alegem dietele fara cereale?

Cerealele pot fi provoca neplăceri digestiei si pot contribui la creșterea în greutate. Cerealele procesate, pot cauza creșteri ale zahărului din sânge. Tipul de cereale ales este important!

Cerealele procesate și rafinate au mai puține fibre și sunt îndepărtati nutrienții cheie in timpul procesului de decorticare, curățare, măcinare si depozitare/ambalare. Fulgii de ovăz instant și cerealele cu zahăr pentru micul dejun, trebuie evitate! Aceste produse conțin cantități foarte mari de zahăr. Alegeti întotdeauna cerealele care sunt cel mai puțin procesate, deoarece cu cât sunt mai procesate, rafinate și aditivate pentru a rezista mai mult pe rafturi, cu atât mai mult pot afecta valorile glicemiei. Fulgii de ovăz instant conțin mai mult zahăr și au fost procesați si aditivati  pentru a fi gătiți mai repede. Acestia se descompun și se digera mai repede, oferindu-ti un indice glicemic mare dupa masa.

În general, mass-media și companiile de marketing raspandesc mesaje scurte cum ar fi : EVITATI GLUTENUL! CEREALELE INGRASA! Acestea mesaje scurte, sunt mai ușor de răspândit decât să explicăm beneficiile și pericolele diferitelor tipuri de cereale. 

Trebuie evitate cerealele rafinate (faina albă) din următoarele produse deoarece acestea vor crește rapid glicemia.

  • pâinea albă
  • paste fainoase
  • produsele de patiserie
  • orezul alb
  • alimentele prăjite

 Produsele fără cereale și fără gluten pot fi ambalate cu aditivi de conservare si zaharuri. În loc să vă faceți griji daca produsul contine sau nu cereale, mai bine să vă uitați la lista de ingrediente și căutați alimente cu cereale integrale ca prim ingredient.

De ce sunt bune pentru tine cerealele integrale?

Alimentele din cereale integrale conțin o varietate de nutrienți benefici. Cercetările arată că beneficiile cerealelor integrale sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă, accident vascular cerebral și Diabet de tip 2. Pentru cei cu Diabet, alegerea cerealelor integrale în locul cerealelor rafinate, ajută la menținerea valorilor optime ale glicemiei. Cerealele integrale ar trebui consumate cu moderație pentru a va satisface poftele și pentru a vă menține satul, mai mult timp. Fibrele găsite în cereale au rolul de a da sațietate după masa  si ajuta enorm procesul de  digestie.

 Includeți în planul dvs. alimentar cereale următoare:

  • grâu integral
  • ovăz integral
  • secară integrală
  • orezul brun

Cerealele integrale sunt surse bune de fibre, contin vitaminele B, fier, acid folic, seleniu, potasiu și magneziu.

Concluzia

Poate fi dificil să ținem evidența a ceea ce mancam, este dificil uneori sa ne menținem un stil de viață sănătos chiar daca zilnic apar informatii noi despre alimente. 

În general, se recomandă ca cerealele integrale să fie incluse într-o dietă sănătoasă echilibrată, inclusiv pentru persoanele cu Diabet de tip 2. 

Ține cont de cantitatea și tipurile de cereale integrale pe care le alegi în fiecare zi!

Milioane de oameni cu Diabet zaharat de tip 2, se întreabă zilnic ce sa manance sanatos, iar datorita acestui motiv, comunitatea noastră online „ ÎMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETUL!”  este activă aici pentru tine! 

Alaturati-va grupului „ ÎMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETUL!” pentru a împărtăși sfaturi, pentru a obține sprijin și pentru ne ajuta reciproc să trăim o viață mai sănătoasă, în ciuda bolii cronice, DIABETUL!


Distribuie această postare