⚡️📈NIVELURILE CRESCUTE ALE GLICEMIEI BLOCHEAZĂ PROCESUL DE SLĂBIRE❗️
Un nivel echilibrat al glucozei este cheia unei diete de succes!
 
O mare parte dintre pacienții supraponderali se încadrează în categoria dismetabolicilor.
Ei se află într-o stare premorbidă de Diabet Zaharat II sau de Rezistență la Insulină. In cazul acestora, echilibrarea micro nutrițională trebuie să aibă in vedere țesutul adipos, pancreasul și aparatul cardiovascular, iar dieta si aportul micro nutritional ortomolecular se vor construi în acest sens”, ne transmit specialiștii în nutriție si dietetică.
 
Primele semne care indică un dezechilibru la nivelul celulelor sunt fluctuațiile glicemiei și apetitul crescut pentru dulciuri. Glicemia nu este o boală, ci un semnal de boală care indică nivelul glucozei în sânge, iar glucoza este responsabilă pentru energia organismului.
Nivelul normal de glicemie este încadrat între 70-100 mg/dl măsurat înainte de a mânca, adică pe stomacul gol. Cu cât nivelul glucozei crește, acesta determină apariția diabetului zaharat.
 
In România, 10% din populația țării suferă de diabet zaharat, conform studiilor INSSE.
 
O dietă bazată pe un plan nutritional personalizat pentru fiecare pacient în parte, va lua în calcul mai mulți parametri, în principal cauzele care au dus la disfuncțiile celulare și care au afectat mecanismele apetitului și metabolismului cum ar fi:
 
-obiceiurile alimentare ale pacientului și ale familiei,
-încărcătura ereditară,
-stilul de viață (stresul atât fizic cât și psihic și impactul pe care îl are asupra comportamentului alimentar)
-și mai ales istoricul și simptomele apărute până în acel moment.
 
Atunci când este vorba de abordarea unei diete pentru scăderea în greutate, trebuie în primul rând stabilit dacă excesul ponderal a apărut în urma unei alimentații excesive sau este rezultatul unor anumite afecțiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odată stabilite aceste aspecte, prin dietă, alimentație funcțională și aport de micronutrienți, se încearcă corectarea fiziologiei țesuturilor incriminate.
 
În momentul în care organismul uman primește o cantitate mai mare de glucoză, aceasta va fi depozitată în ficat și mușchi de unde este eliberată și consumată mai târziu, atunci cand organismul are nevoie de energie. Există foarte multe cazuri când organismul uman nu produce suficientă insulină sau produce în exces insulina dar aceasta nu acționează normal, caz în care nivelul glicemic crește constituindu-se prediabetul sau diabetul tip II. De obicei acestea sunt însoțite și de o creștere a adipozității abdominale și viscerale”, ne arată studiile științifice și specialiștii în domeniu.
 
Care sunt afecțiunile cauzate de dezechilibrul glucozei❓
 
👉Hipoglicemia – Apare atunci când glicemia scade sub 65 mg la 100 ml sange
👉Hiperglicemie – Apare atunci când glicemia crește la valori de 100 – 125 mg la 100 ml sânge
👉Diabet Zaharat – Apare atunci când glicemia depășește valoarea de 125 mg la 100 ml sânge.
Echilibrul dinamic este dat de indicele glicemic constant, chiar dacă glucoza din sânge nu are un flux liniar.
 
Ce determină fluctuațiile glicemiei❓
 
1. Temperatura corpului și glicemia – nivelul glicemic crește în corp odată cu temperatura și diferă de la om la om. Specialiștii în nutriție recomandă hidratarea corectă!
 
2. Alimentația – după o masă bogată în glucide și proteine, nivelul glicemic crește. Nutritionistii recomandă  consumul fructului de ananas pentru a ajuta digestia.
 
3. Oxigenul și substanțele volatile – glicemia crește sub influența unor substanțe precum acetona sau narcotice (fumatul), la fel de mult cum crește și în cazul lipsei oxigenului, unul din efecte fiind starea de obosealș. Evitați aceste substanțe!
 
4.Factorii psihologici – stresul are impact negativ asupra organismului crescând glicemia și favorizând instalarea diabetului zaharat. Șocurile emoționale, crizele de burn-out sau traumatismele psihologice. Sucul proaspăt de iarba de grâu, prin conținutul de antioxidanți ridicat, lupta cu succes împotriva radicalilor liberi si împotriva stresului oxidativ.
 
Text preluat si adaptat.
www.curalife.ro