Stresul si efectele sale asupra glicemiei

Fenomenul cel mai des întâlnit  în viața omului contemporan este stresul, in special cel provocat de locul de muncă. Din nefericire, efectele acestuia își pun amprenta și asupra vieții personale. Psihic, stresul afectează fără menajamente orice persoană. Anxietatea este una dintre cele mai periculoase manifestări psihice ale stresului, iar depresia reprezintă unul dintre riscurile finale ale acestuia.

Depresia cronică reprezintă un cumul de simptome care pot afecta munca, odihna, procesul de învățare și  în cele mai multe cazuri regimul alimentar.

Potrivit Asociației Americane a Diabetului, stresul poate fi un factor declansator pentru DIABET, dar și o consecință a acestuia. Stresul pe termen lung poate avea impact negativ asupra controlului DIABETULUI. Acesta poate să:

–     crească brusc nivelul zahărului din sânge;

–     stimuleze mâncatul compulsiv sau din contra, tendința de a sari peste mesele principale;

–     exacerbeze emoțiile;

–     afecteze gândirea și capacitatea de luare a deciziilor.


Așadar, stresul  poate fi principalul motiv al tulburărilor emoționale și comportamentale care amplifică starea proastă generală și activarea anumitor boli.

O altă manifestare a stresului poate fi și creșterea nivelului zahărului din sânge. Atunci cand apare stresul, organismul generează hormoni care fac corpul sa acționeze ca și cum ar fi amenințat. Practic, acesta se pregateste „sa lupte” împotriva stresului și produce mai mult zahăr, disponibil pentru a avea energia de a lupta, indiferent care ar fi motivul. 

Drept urmare, în cazul pacienților cu DIABET, acest lucru poate fi o problemă majoră. La acestia, insulina nu este întotdeauna în stare să pună în mișcare toata energia de care au nevoie celulele pentru a se apara. Studiile spun ca la persoanele cu DIABET ZAHARAT DE TIP 1, nivelurile de glucoză pot scădea prea mult, iar la persoanele cu DIABET DE  2 glicemia crește. 

Studiile realizate de Dr. Joseph si cercetătorii de la Ohio State Wexner Medical Center si Ohio State College of Medicine demonstrează că stresul și depresia sunt cele două cauze principale care influențează nivelul cortizolului. Acest lucru îngreunează controlul nivelului de zahăr din sânge și, de aceea, este important ca persoanele cu DIABET ZAHARAT DE TIP 2 să evite stresul.

Potrivit cercetătorilor, factorii de stres care cresc riscul de diabet nu sunt doar cei profesionali, ci si:

  • evenimentele din viața de zi cu zi sau experiențele traumatizante;
  • stresul emotional, in general;
  • furia;
  • Somnul întrerupt si insomnia.

Pentru a menține un echilibru mental și fizic este foarte importantă gestionarea corectă a stresului pe termen lung. 

Din fericire, exista metode eficiente de a reduce stresul, însă trebuie avut în vedere faptul că, pentru fiecare persoană, poate functiona altceva. Astfel, fiecare pacient trebuie să exploreze diferite opțiuni pentru a o găsi pe cea mai potrivită.

Reducerea stresului emoțional este un proces continuu și se poate face prin:

    • sport regulat;
    • relaxare – sedinte la spa, masaj;
    • călătorii si plimbări lungi in aer curat;
    • yoga – meditatie;
    • suplimente naturale;

  • psihoterapie, consiliere -Terapia poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Alegeți un terapeut cu care să vă simți în largul dv. Mersul la psiholog, nu înseamnă că suferiți de vreo problema mentală. Un terapeut bun va actiona ca un antrenor personal, și vă va îndruma cum sa faceti fata stresului, cum sa  elaborati un program corect si cum sa ramaneti determinat în depășirea acestor stări.  De asemenea, el vă va sprijini în situațiile specifice, pentru ca fiecare pacient are problemele personale, de familie, sau anumite condiții de viață ce necesita o abordare personalizată.
  • exerciții de respirație- așezați-vă pe un scaun, cu spatele drept. Inspirati adanc, apoi lăsați aerul afara, lent, pana goliti plămânii. Inspirați din nou, numărând până la 7, de data aceasta relaxand toți mușchii corpului intenționat in timp ce expirati. La început faceți  exercițiile de respirație 5 minute, iar in timp extindeti  la 20 de minute cel puțin o data pe zi.
  • gândire pozitivă - înlocuiți gândurile rele cu cele bune. Faceți un caiet în care să puteți  nota un gând negativ care vă trece prin minte, iar alături de acest gând (sau sub el), începeți să notați alternative pozitive ale acelui gând. Chiar și o mică schimbare este benefică.
  • înlocuirea dispozitivelor tehnologice cu cărțile - o lectură plăcută este întotdeauna o forma mai eficienta de relaxare decât navigarea pe internet, ajutand totodata și la îmbunătățirea calității somnului. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele care folosesc biblioterapia ca metoda de detensionare la finalul unei zile solicitante sunt mult mai puțin afectate de stres si anxietate, comparativ cu persoanele care utilizează dispozitive tehnologice in acest sens (computerul, laptopul, tableta etc.).
  • îmbunățirea managementul DIABETULUI ZAHARAT-  acest lucru vă va ajuta în a reduce din grijile zilnice.
  • grupuri de susținere- căutați sprijin de la persoane care știu ce este DIABETUL - alaturati-va comunitatii noastre ÎMPREUNĂ PUTEM ÎNVINGE DIABETUL . Este o comunitate în continuă creștere care vă oferă susținere și informații, idei noi, rețete, cele mai noi studii referitoare la DIABET.  Aici gasiti oameni care ne inspiră cu experiențele lor și  stilul de viață sănătos în ciuda faptului că se confruntă cu DIABETUL!

Suplimente naturale benefice pentru controlul glicemiei și al nivelului de stres:

     Zincul și extractul din frunze de dud alb contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor stabilizând nivelul zahărului din sânge.

     Extractele de scortisoara-  pot ajuta la menținerea unui nivel normal al glicemiei și suprima pofta de dulce.

     Magneziu și Vitamina B6 contribuie la menținerea sănătății psihice, funcționarea normală a sistemului nervos, reducerea oboselii și a extenuarii. Acestea ajută la funcționarea sistemului imunitar, reglarea activității hormonale și a metabolismului energetic normal. Magneziul participa la funcționarea corecta a sistemelor muscular și osos, la sanatatea dintilor și susține procesul de diviziune celulară. De asemenea, magneziul este foarte important pentru sinteza proteinelor, pentru controlul glicemiei și mai ales pentru sanatatea fizică si psihică, prevenind in acelasi timp aritmiile cardiace. Pentru persoanele cu DIABET este foarte important în menținerea echilibrului mental, în susținerea unei digestii bune și a densității minerale osoase în limite normale. Din punct de vedere clinic, deficitul de magneziu se manifestă prin iritabilitate, stare de apatie, atacuri de panică, halucinații și insomnie, precum și prin deficit de concentrare și convulsii, factori stresanti pentru organism. Atunci când valoarea magneziului nu se află în limite normale, se recomandă eliminarea factorilor de stres și ținerea sub control a DIABETULUI DE TIP 2, prin tratament corespunzător.

     Curalin -  este un medicament din plante, realizat cu formule ayurvedice cu scopul a crea un echilibru holistic în interiorul corpului, astfel încât să puteti menține o sănătate optimă, chiar dacă  sunteți diabetic. Toate aceste plante combinate, funcționează eficient pentru a îmbunătăți controlul glicemiei, fara reactii adverse.

     Probioticele - când bacteriile care alcătuiesc flora intestinală au de suferit (un exemplu ar fi atunci cand iei antibiotice pe o anumită perioada de timp), acest lucru este asociat cu un risc de a dezvolta anumite afectiuni, inclusiv DIABETUL. Suplimentele cu probiotice, care conțin bacterii benefice, aduc multe beneficii pentru sănătate și pot îmbunătăți modul în care organismul procesează carbohidrații.

În cadrul unei analize efectuate pe 7 studii, în care au existat pacienții cu DIABET DE TIP 2, acei pacienți care au luat suplimente cu probiotice pe o perioadă de cel puțin 2 luni au avut glicemia a jeun cu 16 mg/dl mai mică și hemoglobina glicozilată (Hb A1c) cu 0,53% mai mică, în comparație cu persoanele care au luat substanțe placebo.

    Vitamina D- deficienta de vitamina D în organism este considerată un potențial factor de risc pentru diabetul de tip 2. Un studiu arată ca participantii cu diabet de tip 2, care aveau deficit de vitamina D, au reușit sa observe rezultate după doua luni in care au luat zilnic un supliment cu vitamina D (doza find egala cu 4500 IU). Dupa aceasta perioada, s-a observat ca atat glicemia a jeun (pe nemancate), cât și hemoglobina glicozilată s-au îmbunătățit.

    Ginsengul – suplimentele alimentare pe bază de ginseng pot fi folosite cu succes în tratamentul pentru anxietate. Ginsengul este o plantă adaptogenă, care ajută organismul să reacționeze mai bine la stres.

    L-teanina – acest aminoacid care se regăsește în frunzele de ceai verde și negru are abilitatea de a induce starea de relaxare și de calm, îmbunătățind somnul și reducând tensiunea arterială.


Lista cu recomandari poate continua, însă este important ca orice schimbare pe care o faceți în alimentația și medicația dv. să aibă și aprobarea medicului specialist. Rețineți că informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist.