Sarea și DIABETUL

Sarea din mâncare  joacă un rol crucial, un pic de sare în plus poate da gustul perfect rețetei  sau poate fi un dezastru total stricând tot ce am gătit.  

Cu toții am avut momente când am pus un praf sau un vârf  de sare în plus și am regretat.. 

Deși știm ca atunci când gătim adăugăm sare treptat și spre final echilibram gustul,  în cazul alimentelor procesate devine puțin dificil să adăugați mai multă sare. 

Consumul excesiv de alimente sarate poate duce la creșterea tensiunii arteriale si apariția bolilor cardiovasculare, ambele fiind complicatii ale DIABETULUI cu care mare parte dintre bolnavi se confruntă. 


În urma studiilor, cercetătorii confirmă influența sării din alimentație asupra creșterii glicemiei, Într-un studiu recent israelian s-a evidentiat ca, conținutul de sare era al patrulea element care influenta cresterea glicemiei, după conținutul de zahăr din mâncare, boala diabetică și ora meselor de peste zi (glicemia marindu-se mai mult după cina).


Reducerea cantității de sare din alimentatie la cel mult 5 grame zilnic, reduce semnificativ riscul aparitiei acestor probleme de sănătate, recomandă specialiștii de la Asociația Americana de Diabet. 

Potrivit datelor statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai bine de 75% din sarea pe care o consumăm provine din alimente procesate, de tipul mezelurilor, sosurilor, semi-preparatelor, conservelor sau snacks-urilor.

Așadar, evitarea acestora și înlocuirea lor cu alternative sănătoase este de dorit pentru a evita problemele de sanatate. 


Alternative sănătoase:

  • Fructe si legume proaspete;
  • Fasole, mazare, naut, linte;
  • Orez brun sau salbatic, ovaz, quinoa, popcorn nesărat preparat în casă;
  • Nuci si seminte crude;
  • Carne proaspata de pui, curcan, peste sau vita, care sa nu fie injectata cu saramura, preferabil de la țară;

Cum puteți reduce consumul de sare?

Pentru a reduce cantitatea de sare din alimentatie, urmați câteva sfaturi utile:

  • citiți eticheta cu atenție și asigurati-vă ca produsul respectiv nu conține cantități mari de sare; tine-ti cont de faptul ca alimentele fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi ar putea contine mai multa sare;
  • folosiți mai puțină  sare atunci cand gatiti acasă si adaugati mai multe condimente proaspete, ierburi aromate, suc de lamaie, otet, usturoi si ceapă pentru a da gust mâncărurilor;
  • nu țineți pe masă sau la îndemână solnița pentru ca veți fi tentați sa mai adaugati putina sare in mancare; in schimb, tineti piperul la vedere, pentru a da un plus de gust alimentelor;
  • consumati sosuri, nuci si seminte fara sare si, in locul unei pungi cu snacksuri, alegeti un fruct proaspăt crocant: mere verzi, prune ananas etc.;
  • cumparați carne proaspata si gatiți-o cu multe mirodenii la grill sau la cuptor, astfel incat in timpul saptamanii să aveți la indemana felii de carne perfecte pentru sandvisuri in locul mezelurilor procesate din comerț;
  • gătiți cu ingrediente proaspete, care nu au fost procesate in prealabil;
  • monitorizați  consumul de lactate si pâine integrala din grâu pentru că, desi sunt surse sanatoase de carbohidrati contin multă sare – o cană de lapte contine aproximativ 100 mg de sare si o felie de paine peste 130 mg;
  • nu folosiți înlocuitori de sare, in special pe cei care contin si potasiu, fără sa cereți opinia medicului; Acești înlocuitori  cresc nivelul de potasiu in organism, cauzand spasme musculare, oboseala sau diaree, si  afectează  acțiunea unor medicamente pe care le luați.

Când mergeți la cumpărături la raionul de produse procesate, fie ele congelate sau in conserve, citiți cu atenție ambalajul și alegeți-le doar pe acelea care au mai puțin de 600 mg de sare per portie.


Următoarele alimente sunt de evitat deoarece conțin foarte multă sare pentru a avea un termen mai lung de expirare. Încercați să înlocuiți următoarele alimente cu variante  proaspete, naturale și neprocesate.


1) Produsele congelate – pizza, nuggets, batoane de peste, placinte, cartofi.

2) Branza sarata – feta, telemeaua, cascavalul, branza topita – trebuie evitată sau redusă cantitativ; Alege mozzarella, caș, urdă sau brânză dulce de vacă;

3) Legumele si carnea la conserva conțin foarte multa sare, prin urmare cauta produse care au scris pe eticheta „conținut redus de sare” sau „fără adaos de sare”; Înainte de a consuma murături sau legume la conservă, clatește-le bine cu apa rece pentru a elimina excesul de sare. Ține cont ca un singur castravete murat poate contine chiar si 500 mg de sare.

4) Mezelurile - consumati doar 2-3 felii de șuncă, muschi sau salam și evitati asocierea cu branza topita, care contine, de asemenea, foarte multa sare. Folosiți pentru sandvis  pâine integrală, o felie de șuncă si pastă de avocado, humus, castraveti proaspeti, roșii sau salată. In locul mezelurilor puteti  prepara acasă felii de carne la gratar.

5) Sosul de soia, dressingurile pentru salate, ketchupul si sosul pentru paste din comert.

6) Supa la plic este o bombă cu sare;

7) Alimentele de tip fast-food sau mancarea servita la restaurant abundă în sare și alte ingrediente nesănătoase, dacă ați consumat un astfel de prânz, evitați să adăugați sare la următoarele mese în acea zi.




Dacă un exces de sare vă strica mâncarea, ne-am gândit să vă împărtășim câteva sfaturi rapide pentru a elimina acea sare adaugata din greșeală:


  1. Câteva felii de cartofi cruzi pot absorbi sarea în câteva minute. Așadar, când ați adăugat un strop de sare în rețeta de sos, tăiați un cartof și adaugati-l în tigaie timp de 15-20 de minute la foc mic. Apoi, eliminați cartofii din sos și continuați cu gătitul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Deși, rețineți că, împreună cu sare, cartoful absoarbe și lichidul, s-ar putea sa fie necesar să ajustați cu lichid. 
  2. Adăugați puțin lapte de cocos în mâncare pentru a neutraliza excesul de sare. Este una dintre cele mai bune modalități de a elimina excesul de sare din rețetă. 
  3. Cea mai ușoară și simplă modalitate de a elimina excesul de sare este să diluați reteta adăugând apă. Apa va echilibra excesul de sare dar va mari si cantitatea de mancare rezultată.
  4. Sucul de lămâie vă poate masca cu ușurință greșeala ajustând prin aciditatea sa felul de mancare preparat. Recomandat in special pentru sosurile de salate.
  5. Adăugați puțină făină în sos și urmăriți cum absoarbe excesul de sare, acesta se va ridica deasupra. Eliminați cu o lingură ce se formează deasupra solului și continuati  procesul de gatit. 
  6. Câteva lingurițe de iaurt sau  smântână proaspătă dacă aveți la îndemână vă poate salva mâncarea de excesul de sare. Nu va schimba mult gustul si va da o nota cremoasa retetei.
  7. Zahărul! Acest truc este perfect atunci cand ați adăugat doar un praf de sare în plus, puteți adăuga un praf de zahăr pentru a echilibra gustul.  Dacă rețeta dv. este cu adevărat sărată, acest truc nu va functiona, deoarece o cantitate prea mare de zahăr adăugat, va strica gustul mâncării.
  8. Oțetul! Puteți folosi o lingură de oțet și zahăr pentru a echilibra aromele mâncarii. Natura acidă a oțetului împreună cu dulceața zahărului uniformizează excesul de gust sărat.
  9. Alimentele bogate în amidon precum orezul, pastele, quinoa etc.  acționează ca niște bureți care absorb sarea. Adăugați-le gătite (nesărate) în tigaie și fierbeți-le  cu un strop de lichid. Vor absorbi cu ușurință excesul de sare și vă vor salva mâncarea.





Distribuie această postare