DIABETUL SI RINICHII

Diabetul reprezintă cea mai frecventă cauză a INSUFICIENȚEI RENALE CRONICE, fapt pentru care diabeticii trebuie să acorde o atenție sporită sănătății rinichilor.

Diabeticii nu observă imediat instalarea problemelor renale, deoarece nu resimt dureri imediat și nici urina nu are un aspect diferit.


Rinichii joacă un rol important în menținerea unui nivel normal de zahăr din sânge. Cu diabetul, rinichii au de lucru suplimentar pentru a filtra glucoza excesivă, ceea ce poate duce la deteriorarea rinichilor și a funcției lor. Acest lucru poate cauza complicații grave cum ar fi boala renală cronică, insuficiență renală cronică și chiar necesitatea dializei. De asemenea, diabetul poate provoca hipertensiune arterială, care poate afecta direct rinichii. 


Boala diabetică renală, sau nefropatia diabetică în termeni medicali, este cea mai severă complicaţie microvasculară a diabetului zaharat de tip 1 şi 2 şi se caracterizează prin prezenţa de proteine în urină şi prin scăderea progresivă a funcţiei renale.

În afară de nefropatia diabetică, diabetul zaharat se poate asocia şi cu alte complicaţii reno-urinare:  

-infecţii ale tractului urinar, 

-necroză papilară renală, 

-disfuncţie autonomă a vezicii urinare, cauzată de o tulburare a sistemului nervos periferic sau a nervilor periferici implicaţi în controlul micţiunii,

-insuficienţa renală acută.


Testul pentru depistarea nefropatiei diabetice se face utilizând un marker specific, microalbuminuria. 

Aceasta este definită ca fiind cantitatea de albumină eliminată prin urină care nu poate fi detectată prin metode clasice. Testul este indicat, în primul rând, bolnavilor cu diabet zaharat de tip 1 după vârsta de 13 ani şi dacă boala este mai veche de 5 ani, dar şi pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, încă de la diagnosticare.


Factorii care grăbesc şi favorizează nefropatia diabetică sunt:

-fumatul,

-hipertensiunea arterială,

-dislipidemia,

-obezitatea,

-sedentarismul.

Prevenţia s-a dovedit eficientă prin controlul glicemic şi al valorilor presiunii arteriale.

Reducerea greutăţii corporale, oprirea fumatului, reducerea aportului de sare şi restricţia de proteine pot ajuta la prevenirea acestei afecţiuni care lezează atât de mult calitatea vieţii.


Distribuie această postare