Beneficiile scăderii în greutate

 

Majoritatea ne stabilim drept obiectiv principal slăbirea pentru a arata mai bine. Ce-ar fi să săpam  un pic mai departe si să descoperim si alte surse de motivație pentru a scăpa de excesul ponderal?

Slăbitul este rețeta minune în lupta cu multe probleme de sănătate. Multi medici recomanda slăbirea pentru a ameliora diverse simptome. 

Pierderea câtorva kilograme, pe lângă ușurarea misiunii de a găsi haine la modă care să vi se potrivească are mult mai multe motive importante pentru sănătate.

Pierderea în greutate chiar și a câtorva kilograme poate duce la:
- scaderea glicemiei;
- reducerea tensiunii arteriale;
- îmbunătățirea nivelului colesterolului;
- diminuarea presiunii asupra articulațiilor șoldului, genunchilor, gleznelor și asupra picioarelor;

-un somn mai profund și mai odihnitor;

-ajută focusul mental și memoria;

-îmbunătățirea vieții sexuale;

-îmbunătățirea sistemului imunitar;

-îmbunătățește starea de bine la modul general;


În plus pacientul va simți că are mai multă energie, se va mișca mai ușor și va respira cu usurinta. În cazul în care o persoană care suferă de diabet va urma o dieta, trebuie să se verifice cu atenție fluctuațiile și modificările valorilor glicemiei. Renunțarea la o masa poate afecta echilibrul delicat al glicemiei, insulinei și medicației din organism. De aceea este esențial ca pacientul sa consulte un expert în nutriție atunci când urmează o dietă. Este bine să se consulte cu medicul curant înainte de începerea dietei, iar apoi sa apeleze la ajutorul unui nutriționist. Acest lucru este mai important la pacienții care sunt sub tratament cu insulină sau medicație orală hipoglicemiantă.

Important este echilibrul în dietă la pacienții cu diabet
Medicii sfătuiesc pacienții să evite dezechilibrele glicemiei. De asemenea, recomandă o scaderea a aportului energetic cu 500 de calorii pe zi, cea mai sigură fiind tăierea caloriilor din toate grupele nutritionale: proteine , lipide si carbohidrați. Este important ca pacienții să mențină un procentaj bun (echilibru) al acestora:

Fiecare masă ( mic dejun, prânz sau cină) trebuie să aibă raportul următor:

- 50-55% carbohidrați sănătoși: quinoa, ovăz, cartoful dulce, orezul brun, lintea, leguminoasele.

- 30% lipide: din sursele vegetale provin din uleiul de soia, floarea soarelui, porumb, măsline.

- 10-25% proteine: carne, pește, fructe de mare, produse lactate și desigur, în ouă.

Și fibre (carbohidrați nedigerabili): 14 grame la fiecare 1.000 de calorii, adică între 21 și 38 grame pe zi, pe bază de vârsta și sex, după cum urmează:

  • bărbați cu vârsta de până la 50 de ani: 38 grame/zi
  • femei cu vârsta de până la 50 de ani: 25 grame/zi
  • bărbați cu vârsta de peste 50 de ani: 30 grame/zi
  • femei cu vârsta de peste 50 de ani: 21 grame/zi.