Răceala din sezonul rece și Diabetul.

Răcelile din  sezonul rece ne pot da multe bătăi de cap, dar dacă suferi de diabet, toate acele simptome neplăcute vin la pachet cu niște riscuri suplimentare.

Când ești răcit, există un risc că valorile glicemiei să crească, de aceea, este important să adopți unele măsuri și să fii foarte atent la ingredientele din unele medicamente pentru răceală. Ca să fii sigur că poți folosi în siguranță anumite medicamente, întreabă medicul sau farmacistul ce poți lua.

Cercetătorii spun că, atunci când ai o răceală, organismul lupta contra infecției cu ajutorul hormonilor, iar partea proastă este că organismului îi va fi mai greu să folosească insulina așa cum ar trebui, iar valorile glicemiei pot să crească.

Medicii recomandă  să îți iei glicemia la fiecare 3 - 4 ore atunci când eșți răcit. Dacă valorile glicemiei nu sunt în apropierea celor normale, poți să reglezi anumite tratamente: este posibil că medicul tău să îți spună să folosești mai multă insulină dacă se observă că nivelul glucozei din sânge este prea mare.


Următoarele medicamente sau substanțe ar trebui luate cu prudență sau cereți înainte de administrarea lor sfatul medicului!!!

Nu uita regula de aur: evită produsele care au cantități mari de zahăr în compoziție: unele siropuri de tuse sau unele medicamente pe care le găsești sub formă lichidă. Citește lista de ingrediente de pe prospect cu mare atenție, întreabă medicul ce medicamente ai voie să folosești.

Substanțele decongestionante îți pot crește și mai mult tensiunea arterială dacă suferi și de hipertensiune.

Substanțele active din medicamente care îi pot afecta pe diabetici:

  • Paracetamolul (acetaminofenul) poate fi toxic pentru ficat și rinichi; diabeticii care suferă și de unele complicații la nivelul rinichilor trebuie să își întrebe medicul înainte de a folosi produse farmaceutice pe bază de paracetamol;
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul și naproxenul nu trebuie trecute cu vederea. Ibuprofenul intensifică efectul hipoglicemic al insulinei și al medicamentelor orale pentru diabet, de aceea trebuie cerut sfatul medicului. Naproxenul poate crește riscul de hipoglicemie când se administrează insulină și medicamente orale pentru diabet.
  • Spray-urile nazale descongestionante și  unele medicamente pentru răceală ar putea să scadă efectele insulinei sau efectele medicamentelor orale pentru diabet.

Distribuie această postare