🧼🫧Cum alegi săpunul pentru pielea uscată a diabeticului?
By Sara Barulli, April 25, 2023
Știați că primul săpun a fost creat în urmă cu peste 6.500 de ani ?
Omenirea obișnuiește să folosească săpunuri de peste mii de ani.
În jurul anului 4500 i. Chr., sumerienii au dezvoltat o forma preliminara a săpunului, obținută din cenușă și uleiuri. Pentru a obține cenușa din plante, sumerienii obișnuiau să ardă conuri de brad și curmali. Soluția obținută nu era folosită pentru curatare, ci ca remedii medicinale.
Se pare că și egiptenii și grecii (circa 2.700 - 2.200 i.Chr.) foloseau aceleași instrucțiuni în prepararea săpunurilor, însă abia odată cu germanii și galicii a început săpunul să fie folosit în scopul cosmeticii decorative. Grasimea provenita de la capre, vite sau cerb era folosită pentru obținerea săpunului folosit pentru aranjarea părului si ca spumă de ras, obiceiuri care au fost apoi preluate de romani.
Săpunul natural este o sare alcalină a unui acid gras sau a unui amestec de acizi graşi, rezultată în urma reacţiei de saponificare. Săpunul se obţine prin reacţia chimică dintre un acid, ulei sau grăsime, şi o bază, care poate fi sodă caustică sau potasă caustică.
Este folosit pentru a îndepărta murdăria, uleiul și bacteriile de pe piele.
În zilele noastre săpunul este făcut din grăsimi și uleiuri, care pot fi din surse animale, vegetale sau minerale, sunt degradate în acizi grași liberi, care apoi se combină cu alcalii pentru a forma săpun brut. În săpun pot fi adăugate ingrediente suplimentare, cum ar fi parfumuri, culori și antioxidanți.
Există mai multe tipuri diferite de săpunuri: solide, săpunuri lichide, produse de spălat corporale, produse de curățare faciale, săpunuri pentru mâini și geluri de duș.
Pentru piele uscată:
1.Căutați săpunuri care sunt etichetate drept „blânde” sau „pentru piele sensibilă”.
2.Evitați laurilsulfatul de sodiu (SLS) De exemplu, unele săpunuri conțin ingredientul lauril sulfat de sodiu (SLS). ...
3.Căutați săpunuri care conțin uleiuri vegetale de unt de shea, unt de cacao sau ulei de măsline.
4.Căutați sapunuri care conțin glicerină, lanolină sau acid hialuronic.
5. Evitați produsele cu coloranții sintetici.
6. Alegeți săpunuri care nu conțin parfumuri, coloranți și alte substanțe chimice dure.
7.Cumpărați produse care conține sare de mare, fulgi de ovăz, zahăr brun sau sâmburi de piersici.