PUI LA GRĂTAR FRAGED ȘI SUCULENT
By Sara Barulli, January 29, 2022
Pui la grătar fraged și suculent marinat cu iaurt, acoperit cu un sos proaspăt și vibrant de fistic și ierburi. YUM!
Are atât de multă aromă pe fiecare bucățică in parte iar gustul este incredibil de bun... prietenii tăi te vor implora pentru rețetă!
Ingrediente
Pentru frigăruile de pui:
- 1kg de piept sau pulpe de pui dezosate și fără piele, tăiate în cuburi de 3cm
- 1/2 cană iaurt grecesc
- 1/4 cană ulei de măsline
- 1/4 cană suc proaspăt de lămâie
- 1 lingura miere
- 2 lingurite sare de mare
- 1 linguriță muguri de lavandă (opțional)
- 1/2 linguriță praf de usturoi
- 1/2 linguriță praf de ceapă sau ceapa taiata marunt
- 1/4 linguriță piper negru proaspăt macinat
Pentru gremolata de fistic:
- 1 cană pătrunjel cu frunze plate tocat mărunt.
- 1/2 cană fistic decojit tocate fin
- coajă a 2 lamai medii rasă fin
- 2 catei de usturoi tocați mărunt
- Opțional 1-2 lingurițe de muguri de lavandă
- 1/2 linguriță sare de mare sau după gust
- 1/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat după gust
- 1/2 până la 3/4 cană ulei de măsline
- Puneți cuburile de pui într-o caserolă sau într-un castron mare.
- Combinați iaurtul, uleiul de măsline, sucul de lămâie și restul ingredientelor pentru marinată. Se amestecă bine pentru a combina.
- Se toarnă peste pui mixul format astfel încât puiul să fie acoperit complet. Acoperiți vasul și puneți-l la frigider pentru a se marina timp de cel puțin o oră sau peste noapte.
Instrucțiuni pentru a face gremolata:
- Combinați pătrunjelul, fisticul, coaja de lămâie, usturoiul, levănțica (dacă folosiți), sare și piper.
- Adăugați 1/2 cană de ulei de măsline și amestecați bine. Dacă este nevoie, adăugați uleiul de măsline rămas. Gremolata trebuie să se amestece ușor cu lingura și să nu fie prea uscata.
- Acoperiți și lăsați la frigider până când sunt gata de servire frigăruile.
Pentru grătar:
- Pregătiți gratarul de exterior aducându-l la temperatura de 180-200 grade sau dacă aveți o tigaie pentru grătar - preincalziti-o.
- Așezați cuburile de pui pe bețe de metal sau de bambus pre înmuiate.
- Aranjați frigăruile pe partea de incinsa a grătarului și gătiți timp de 3-4 minute; se rumenesc pe fiecare parte cam 2-3 minute în funcție de intensitatea focului.
- Apoi bagă la foc indirect ( un cuptor încălzit tot la aprox 180-200 grade pentru a continua gătirea încă 3-5 minute - folosirea părții de căldură indirectă împiedică puiul să se ardă pe exterior înainte ca interiorul să fie gătit corespunzător.)
- Transferați frigaruile de pui pe un platou de servire.
- Stropiți cu gremolata peste frigarui.
- Serviți sosul rămas pentru cine mai doreste in plus.
-
POFTA BUNA