PREDIABETUL: cum il diagnosticam si cum il prevenim.

Prediabetul este o condiție metabolică premergătoare DIABETULUI dacă nu este diagnosticată și tratată la timp.

Termenul de PREDIABET include disglicemii (glicemia dimineata, pe nemancate intre 110-125mg/dl) și/sau scaderea tolerantei la glucoza (glicemia la 2 ore postprandial intre 140-199mg/dl) sau valoarea hemoglobinei glicate HbA1c intre 5,7-6,4%.


Prediabetul nu are simptome,  este descoperit la analizele uzuale de sange. 

Pacienții cu prediabet sunt mult mai predispuși la boli de inima si infarcte.

Potrivit statisticilor, 15% din persoanele cu varsta peste 40 de ani au prediabet, dintre care, pana la 50% dezvolta diabet in decurs de 5 ani.


Persoanele cu prediabet sunt de cele mai multe ori supraponderale sau obeze, cu grasime in jurul zonei abdominale, cu o varsta medie peste 40 de ani, hipertensivi si cu un profil lipidic modificat (valori crescute ale colesterolului, trigliceridelor si valori scazute ale colesterolului HDL).


 Factori de risc care sunt premergatori prediabeticilor sunt următorii:

  • Rude de gradul I cu diabet zaharat activat;
  • Obezitatea abdominala – CA (circumferința taliei) >80 cm la femei si >94 cm la bărbați, cu cât există mai multă grăsime la nivelul abdomenului, cu atât riscul este mai mare;
  • Adultii asimptomatici care prezinta un indice de masa corporala peste 25kg/m2;
  • Femei cu istoric de diabet gestational sau macrosomie fetală (greutate făt la naștere mai mare de 4 kg);
  • Femei cu ovare polichistice;
  • Istoric de boala cardiovasculară;
  • Hipertensiune (sau tratament antihipertensiv);
  • HDL cholesterol <35mg/dl;
  • Trigliceride >250mg/dl;
  • Persoane sedentare;
  • Acanthosis nigricans (hiperpigmentarea pielii mai ales la nivelul pliurilor);
  • Vârsta peste 45 de ani;

În momentul in care ați fost diagnosticat cu  prediabet, este necesara o evaluare a sanatatii macar 1 data pe an. 

Aceste evaluări constă în efectuarea testelor de toleranță la glucoză și  verificarea glicemiei a jeun HbA1c. 

Cum puteți întârzia sau evita apariția DIABETULUI?

 Adevarat și foarte important de reținut, DIABETUL DE TIP 2 este reversibil. Poți preveni sau întârzia evoluția prediabetului în DIABETUL DE TIP 2 prin schimbări ale stilului de viață.

Cei mai importanți pași de urmat pentru prevenirea DIABETULUI DE TIP 2 sunt:

  • adoptarea unui stil de viata sanatos, 
  • dieta bogata in legume, 
  • dieta săracă in grăsimi saturate, lactate si branzeturi cu continut scazut in grasimi,
  • aport adecvat de proteine, glucide si lipide; 
  • scadere in greutate apoi mentinerea greutatii ideale, 
  • efort fizic minim 150 minute pe saptamana (mers alert, urcatul scarilor, mers pe bicicleta, inot, alergat, fitness, aerobic, dans etc.), 
  • renuntare la fumat, 
  • consum moderat de alcool sau chiar abstinenta. 
  • monitorizarea analizelor cel putin o data pe an pentru a vedea evolutia prediabetului. 

Un diagnostic de prediabet nu înseamnă, că DIABETUL este inevitabil; schimbarea stilului de viață poate întârzia sau preveni apariția DIABETULUI DE TIP 2.

 

CARE ESTE ALIMENTATIA PREDIABETICULUI?

Prediabetul este, cum am spus mai înainte, un semnal de alarmă că valorile glicemiei sunt prea mari, deși încă nu s-a instalat diabetul.  


Deci ce mâncăm si cum mancam pentru a scădea valorile glicemiilor și a preveni DIABETUL DE TIP 2?

  • În primul rând reduceți aportul de carbohidrați simpli care au eliberare rapidă: eliminați  sucurile carbogazoase, dulciurile procesate, fursecurile, snackurile, produsele de patiserie, orezul alb, pâinea albă. 
  • Alegeți carbohidrați mai complecși în locul celor simpli: pâine integrală, paste integrale, orez brun și orez sălbatic, quinoa, bulgur, hrişcă, cartofi dulci, 
  • Efectuați exerciții fizice sau creșteți activitatea fizică obișnuită pentru a arde caloriile. 
  • Consumati proteine de calitate- proteinele încetinesc rata de intrare a carbohidraților în sânge, menținând nivelul zahărului din sânge mai constant, deci, ca parte a unui regim sănătos pentru prediabet, consumul de proteine la fiecare masă vă poate ajuta să vă simți sătul și să reduceti nevoia de a lua gustări nesănătoase. Proteine recomandate de nutritionisti sunt: ouale de țară, carnea slabă, carnea de pasăre fără piele, peștele, fasolea uscată, lintea, năutul, mazarea, brânzeturile degresate, tofu, nuci, seminte, oleaginoase.
  • la fiecare masă trebuie să consumați diverse legume fără amidon: dovlecei, vinete, ciuperci, roșii, castraveți, ardei, etc. dar și fasole verde (deși conțin amidon, acestea sunt usor digerabile). Fibrele din legume și leguminoase contribuie la senzația de sațietate. Deoarece fibrele încetinesc digestia și absorbția, este mai puțin probabil să vi se facă foame între mese și să poftiți la o gustare cu zahăr.
  • Bucurati-va de unele alimente cu moderație, fructele sunt o sursă naturală de zahăr de care vă puteți bucura însă cu moderatie. Alegeți sa consumați fructe cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure (căpșuni, mure, zmeură, fragi) și kiwi-ul. Pentru a încetini rata de intrare a glucozei în sânge, asociați fructele cu o sursă de proteine precum iaurturi bogate în proteine și conținut scăzut de grăsimi, nuci, alune, brânză de vaci. Cantitatea de fructe recomandata este cât intră într-o cană de  250 grame
  • Orele de masă sunt extrem de importante.  Nu doar ce mănâncati este important, ci și când mănâncati. Nu e indicat să săriți peste mese, astfel se va instala foamea și veți avea tendința de a mânca în exces mai târziu. Mâncatul târziu în noapte este asociat cu niveluri crescute de zahăr la persoanele cu prediabet. Nu mănâncati nimic cu trei ore înainte de culcare.
  • Discutați cu medicul dv despre tratamentele alternative și naturale pentru reuși să mentineti glicemia la un nivel normal. 
  • Alegeți suplimente naturale care va ajuta la menținerea glicemiei la un nivel normal. 

Iata câteva exemple de suplimente naturale disponibile si recomandate de medicii diabetologi.        

  1. CURALIN - Este un supliment natural, Ayurvedic, fără reacții adverse, este recomandat de medicii diabetologi pentru menținerea nivelului normal al zahărului în sânge. 
  2. Consumați Probiotice- În cadrul unei analize efectuate pe 7 studii, in care au existat pacienții DIABET DE TIP 2, acei pacienți care au luat suplimente cu probiotice pe o perioada de cel putin 2 luni au avut glicemia a jeun cu 16 mg/dl mai mica si hemoglobina glicozilata (Hb A1c) cu 0,53% mai mica, in comparatie cu persoanele care au luat substanțe placebo.
  3. Vitamina D- Deficienta de vitamina D in organism este considerată un potențial factor de risc pentru DT2.
  4. Ginsengul american- scade glicemia postprandiala cu aproximativ 20% in cazul persoanelor sănătoase și in cazul celor care suferă de DT2. 
  5. Aloe Vera- poate ajută in unele cazuri pe cei care vor să scadă glicemia. Suplimentele sau sucurile făcute din frunzele plantei ar putea ajuta la scaderea glicemiei a jeun (pe nemancate) si la scaderea valorilor hemoglobinei glicozate (o medie a glicemiilor pe 3 luni), in cazul persoanelor cu prediabet sau celor cu diabet de tip 2. 

 




Dacă urmați instrucțiunile de mai sus, nivelul zahărului din sânge ar trebui să scadă destul de rapid și la fel și greutatea dumneavoastra. 

Reluarea obiceiurilor nocive de a consuma multe alimente și băuturi cu zahăr, precum și alți carbohidrați simpli cum ar fi pâinea albă, nivelul glicemiei va crește din nou.

Schimbarea obiceiurilor alimentare pe tot parcursul vieții poate fi dificilă, de aceea este necesar să înțelegeți de ce anume trebuie să mențineți o anumită alimentație echilibrată. 

Nimeni nu este perfect, chiar dacă faceti greșeli alimentare, e important să le constientizati  și să vă intoarceti la obiceiurile sanatoase.



Cu prediabetul nu e de joacă. Prediabetul poate trece neobservat.


Retineti ca Prediabetul vă expune la un risc crescut de a dezvolta:

  • DIABET DE TIP2;
  • boli de inimă și accident vascular cerebral;
  • orbire și leziuni ale nervilor optici care afectează grav vederea; 
  • insuficiență renală; 
  • leziuni ale nervilor (leziunile nervilor pot duce la amputarea unui deget de la picior, laba piciorului sau chiar a întregului picior). 

Unele studii sugerează că DIABETUL odată instalat dublează riscul de depresie și că riscul crește pe măsură ce se dezvoltă mai multe probleme de sănătate legate de Diabet. Toate acestea pot reduce drastic calitatea vieții.


Puteți avea PREDIABET de ani de zile, insa fara simptome clare, așa că deseori prediabetul rămâne nedetectat până când apar probleme grave de sănătate. De aceea, este important să discutati cu medicul dumneavoastra despre testarea glicemiei. 


Distribuie această postare