POSTUL INTERMITENT si BENEFICIILE PENTRU DIABET

Efectele postului intermitent - stabilizarea zahărului din sânge de dimineață

Postul intermitent a fost descris recent ca parte a unei diete sănătoase pentru pierderea în greutate, avand rol de detoxifiere si multiple beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, au existat o mulțime de dezbateri dacă persoanele cu DIABET ar trebui sau nu, să integreze restricțiile alimentare pe o perioada  de timp bine determinată și cum afectează postul nivelul zahărului din sânge.


Anumite tipuri de post intermitent pot fi avantajoase pentru persoanele cu diabet zaharat, potrivit unui număr tot mai mare de cercetari. În plus, experții au ajuns la concluzia ca alegerea corecta a timpului de restricție alimentară, este la fel de importantă ca și dieta în sine.


 Ce este postul intermitent?

Postul intermitent este un fel de strategie alimentară, în care aportul de calorii este redus pentru o anumită perioadă de timp. Acest lucru poate varia de la postul negru, ceea ce înseamnă că nu veți mânca deloc una sau mai multe zile pe săptămână, până la limitarea numărului de calorii consumate pe parcursul perioadei de post.


 Există mai multe variante de post intermitent disponibile:

-cele care restricționează aportul de alimente după un anumit moment al zilei, de obicei seara, nu se mai mananca dupa ora 18.00 pana la ora 08.00 dimineata sau chiar 12.00 ora pranzului.

-cele care alternează între mâncatul regulat și limitarea unui anumit număr de calorii în timpul zilei, în zilele de post.

-variante de post extreme, care interzic toate alimentele pentru o perioadă întreagă de 24/36 de ore sau mai mult pana la cateva zile.


O scurtă prezentare a postului intermitent

Postul intermitent este un plan alimentar în care alternezi între mese și intervale de post. Înainte de a începe postul intermitent consultați medicul. 

Integrarea postului intermitent este simplă odată ce aveți permisiunea de la medicul dumneavoastră.

  •  Puteți opta pentru un plan zilnic care limitează mesele zilnice intr-o fereastra de șase până la opt ore. Ex:

  -prima masa la ora 10.00 ultima la 18.00 - interval de 8 ore in care puteti manca.               

             -prima masa la 12.00 prânz, ultima la 18.00 - interval de 6 ore.

             -prima masa la 12.00 prânz, ultima la 16.00 interval de 4 ore. 


  • O altă modalitate  strategia 5:2 - mănânci de 5 ori pe săptămână normal, iar în următoarele două zile, consumi mese de doar 500-600 de calorii.

  • Postul pentru perioade mai lungi de timp, cum ar fi 24, 36, 48 și 72 de ore, nu este întotdeauna benefic și poate fi dăunător sănătății

Cereți permisiunea medicului dv.!


Dacă rămâneți prea mult timp fără a mânca, corpul dumneavoastră poate începe să acumuleze grăsime ca reacție la lipsa alimentelor, deși numeroase studii au arătat că poate avea avantaje semnificative pentru sănătate.



   Să ne amintim care sunt semnele care indică un nivel ridicat al zahărului din sânge? Dacă nu aveți un glucometru, anumite simptome fizice indică glicemie crescută. Din păcate, diabetul afectează aproape fiecare parte a corpului, de aceea simptomele pot varia foarte mult.

Unele dintre cele mai răspândite semne și simptome ale glicemiei crescute:

  • Vedere încețoșată; 
  • Urinare frecventa; 
  • Oboseală; 
  • Sete crescută.

Monitorizați-vă și controlați-vă glicemia în mod regulat, acest lucru vă va ajuta să rămâneți pe drumul cel bun cu alegerile dvs. alimentare si  stilul de viață sănătos. Variațiile tiparelor de zahăr din sânge, de exemplu, vă pot semnala dumneavoastră medicului dv că aveți nevoie de schimbări în tratarea diabetului dumneavoastră.


 Efectele și beneficiile postului intermitent asupra persoanelor cu DIABET.

 Cum afectează postul intermitent răspunsul la insulină și rezistența la insulină:

Practicarea postului intermitent și alimentația limitată în timp pot reduce rezistența la insulină, reducând riscul de DIABET DE TIP  2. 

Rezistența la insulină și sensibilitatea la insulină merg mână în mână. 

Când glicemia este crescută, pancreasul eliberează hormonul insulină, care elimină glucoza din sânge și o trimite în ficat pentru a fi stocată. Nivelul ridicat de zahăr din sânge va crește riscul de sensibilitate la insulină și acest lucru este problematic pentru persoanele cu DZT2. 


Sensibilitatea crescută la insulină merge mână în mână cu nivelurile reduse de insulină. Cu cât insulina crește mai mult, cu atât corpul nostru se obișnuiește mai mult cu insulină.

În ultimele decenii, DZT 2 a devenit un diagnostic relativ comun. Orice scade rezistența la insulină și protejează împotriva DZT 2, ar trebui să contribuie la scăderea zahărului din sânge. S-a constatat că postul intermitent are avantaje semnificative pentru rezistența la insulină și are ca rezultat scăderi semnificative ale zahărului din sânge.

  1. Nivelurile de glucoză a jeun, la persoanele cu prediabet, au scăzut cu 3-6% pe parcursul a 8-12 săptămâni, în cercetările intreprinse pe pacienti,  privind postul intermitent. 
  2. Nivelurile de insulină a jeun, au fost scăzute cu 20-31%. Postul intermitent a sporit ratele de supraviețuire și a protejat împotriva retinopatiei la șoarecii cu diabet zaharat. 

Retinopatia este o consecință a DIABETULUI. 

Acest lucru sugerează că persoanele care sunt expuse riscului de a dezvolta DIABET DE TIP 2 ar putea avea beneficii mari in urma postul intermitent.


 Controlul zahărului din sânge și postul intermitent.

Când vine vorba de scăderea nivelului de zahăr din sânge, nu toate cercetările sugerează că postul intermitent este o baghetă magică. Studiile au aratat ca, restricția zilnică de calorii și dietele care imită postul, îmbunătățesc controlul zahărului din sânge.


Într-un studiu de 12 luni, cercetătorii au descoperit că atât postul de zile alternative, cât și restricția calorică zilnică, au redus nivelurile de glucoză a jeun. 

Alte studii susțin ideea că restricția calorică scade glicemia a jeun și reduce riscul de ateroscleroză.


Postul intermitent, pe de altă parte, poate fi una dintre cele mai simple strategii de a reduce consumul de calorii și de a pierde în greutate. Veti descoperi că limitarea caloriilor pentru câteva ore sau câteva zile pe săptămână este mai simplă decât a face acest lucru în fiecare zi.


Postul poate provoca o creștere a zahărului din sânge dacă rutina de post intermitent vă provoacă stres. Dacă glicemia crește, pancreasul nu va putea ține pasul cu producerea suficientă de insulină, ceea ce poate duce la o mulțime de probleme de sănătate.


Impactul asupra hormonilor:

Când postești pentru o perioadă de timp, corpul tău trece prin mai multe schimbări.

  • Organismul ajustează nivelurile hormonale pentru a face grăsimea corporală stocată mai accesibilă, 
  • Inițiaza simultan activități importante pentru repararea celulară.
  • Organismul induce acțiuni importante de reparare celulară, cum ar fi eliminarea deșeurilor din celule. 
  • Schimbări semnificative ale nivelului de insulină. Nivelurile de insulină din sânge scad semnificativ, ceea ce induce pierderea în greutate corporală. Pacienții cu DZT 2 care au urmat o dietă de post intermitent,  au slăbit și au putut să renunțe la terapia cu insulină, potrivit unui studiu de caz publicat în Biblioteca Națională de Medicină din SUA. 
  • Nivelurile hormonului uman de creștere (HGH) din sânge crește vertiginos in perioada de post. Nivelurile crescute ale acestui hormon ajută, printre altele, la pierderea în greutate prin arderea grasimilor și ajuta la creșterea tesutului muscular.
  • Scăderea nivelului de insulină, creșterea nivelului de HGH și creșterea nivelului de norepinefrină (noradrenalina), toate ajută organismul să ardă grăsimile pentru energie. Ca urmare, postul pentru o perioadă scurtă de timp crește rata metabolică, ajutându-vă să ardeți mai multe calorii și să creșteți pierderea în greutate.
  • Va crește rata metabolică (calorii consumate) în timp ce scade cantitatea de alimente pe care o consumati (reducand caloriile din alimentatie ). Postul intermitent, conform unei evaluări din 2014 a dovezilor științifice, poate duce la pierderea în greutate de 3–8% în decurs de 3–24 de săptămâni. Aceasta este o sumă masivă. Pe parcursul a 6-24 de săptămâni, participanții la cercetare au pierdut 4-7% din circumferința taliei, ceea ce indică faptul că au eliminat o cantitate semnificativă de grăsime viscerală. Grăsimea viscerală este o formă de grăsime care înconjoară organele abdominale. Acumularea mare de grăsime viscerală este legată de un risc crescut de apariție a unei varietăți boli si afectiuni,  în special DIABET DE TIP 2.
  • Postul intermitent a indus mai puțină pierdere musculară si mai multa pierdere din grasimea corporala.

Mulți oameni care incearca o dietă de post intermitent o fac pentru a reduce greutatea corporală și pentru a echilibra nivelul zahărului din sânge. 

Postul intermitent are ca rezultat consumul de mai puține mese în general. 

Veți avea un aport caloric mai mic, dacă nu compensați mâncând substanțial mai mult la celelalte mese. 

Cercetarea randomizată efectuată în 2020, a analizat participanții care au folosit tehnica 16/8. Fereastra de mâncare începe după post timp de 16 ore pe zi și are o fereastră de 8 ore pentru a mânca în acest regim. În comparație cu consumul de trei mese pe zi, postul nu a dus la o scădere semnificativă în greutate. 


  • prima masa la ora 9.00  ultima la 17.00
  • prima masa la ora 10.00  ultima la 10.00
  • prima masa la ora 12.00  ultima la 20.00


BENEFICIILE POSTULUI INTERMITENT:

  • Reduce stresul oxidativ și reduce inflamația. Una dintre consecințele îmbătrânirii sunt bolile cronice. Stresul oxidativ grabeste imbatranirea
  • Unele constatări importante arată că postul intermitent ajuta la reducerea nivelului de A1C, creșterea adiponectinei. Adiponectina este un hormon natural care s-a dovedit  ca crește sensibilitatea la insulină și reduce inflamația.
  • Ajuta in dezvoltarea proceselor cognitive .Ceea ce este benefic pentru organism este adesea la fel de benefic pentru creier. Numărul de parametri metabolici asociați cu funcționarea sănătoasă a creierului crește atunci când se apelează la postul intermitent. Inflamația se datoreaza si leziunilor oxidative;
  • Previne Sindromul Dismetabolic sau Sindromul X . Sindromul Dismetabolic este un cumul de factori de risc ce influenteaza apariția bolii cardiace ischemice si a diabetului, cauza majoritatii accidentelor vasculare, inclusiv infarctul miocardic.

Postul intermitent s-a dovedit în mai multe studii, pe șoareci și șobolani, că îmbunătățește crearea de noi celule nervoase si îmbunătăteste funcția creierului. Postul crește nivelul hormonului numit factor neurotrofic. Lipsa acestui hormon a fost legată de depresie și alte probleme de sănătate mintală. La animale, s-a demonstrat că postul intermitent protejează împotriva leziunilor cerebrale induse de accidente vasculare cerebrale.



Postul intermitent: Cum să vă urmăriți glicemia?

Există câteva lucruri de luat în considerare dacă doriți să încercați postul intermitent pentru gestionarea zahărului din sânge, mai ales dacă aveți diabet. 

Alegeți o strategie de post intermitent ușor de urmat!

Nivelul de insulină scade în timpul postului. Corpul dv. răspunde eliberând hormoni din ficat, precum cortizolul, hormonul stresului. Cortizolul ajuta ficatul să elibereze mai mult zahăr din sânge în fluxul sanguin. Când ești stresat sau ai diabet, ficatul tău este mai predispus să reacționeze excesiv și să elibereze mai multa  glucoză decât are nevoie coprul tau. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge va crește.


Dacă nivelul zahărului din sânge crește in timpul postului, este probabil ca ficatul să elibereze glucoză în organism. Exercițiile fizice sunt o parte importantă a utilizării zahărului din sânge și a ajuta organismul să revină la modul de ardere a grăsimilor. Postul poate duce la hipoglicemie sau scăderea nivelului zahărului din sânge. Dacă aveți diabet, acest lucru ar putea fi problematic, deoarece medicamentele pentru diabet vă expun un risc mai mare de scădere a zahărului din sânge. Consultați-vă medicul înainte de a începe un post, mai ales dacă utilizați medicamente pentru diabet. 

Atunci când medicamentele pentru diabetici sunt gestionate corespunzător de către medicul dumneavoastră, puteți să incepeti sa integrati postul intermitent in rutina dv.


Lucruri de luat în considerare înainte de a începe o dietă de post intermitent

  • Nivelurile de glucoză din sânge și necesarul de insulină vor fi afectate de orice tip de post. Va trebui să fiți atenți la valorile glicemiei pe parcursul zilei. Dacă aveți DZT 1 sau sunteți dependent de insulină, ar trebui să vă monitorizați în mod regulat nivelul cetonelor pentru a evita cetoacidoza.
  • Nu uita de efectul Somogyi - fenomenul zorilor, este o creștere a zahărului din sânge de dimineata. Îmbunătățirea sensibilității la insulină, cu o dietă săracă în carbohidrați și/sau cu postul intermitent, scade glicemia din sânge de dimineață și reduce influența efectului zorilor. Gestionarea efectului zorilor diferă în funcție de pacient și ar trebui făcută cu ajutorul medicului pacientului în mod regulat. Modificările dietei, creșterea activității fizice înainte de micul dejun și seara plus medicamentele anti-hiperglicemiante orale sunt doar câteva dintre opțiunile terapeutice care luptă împotriva efectului zorilor.
  • Faceți un plan alimentar pentru zilele în care posti.. Acest lucru vă ajuta să vă alegeți alimentele potrivite care nu vă vor afecta glicemia. În timpul perioadei de alimentație, optați pentru opțiuni cu conținut scăzut de carbohidrați!

Faceți mișcare cu atenție, deoarece postul și o dietă săracă în carbohidrați vă pot diminua cantitatea de energie.

 

NU UITATI SA CERETI SFATUL  MEDICULUI  DESPRE INTEGRAREA POSTULUI INTERMITENT IN RUTINA DUMNEAVOASTRA.