🍉PEPENELE ROȘU ȘI DIABETUL:

Cu toții așteptam sezonul de vară pentru fructele delicioase ce apar odată cu caldura. Printre favoritele verii se afla zemosul pepene roşu, vedeta care ne potoleşte setea şi ne încântă mirosul şi papilele gustative cu a lui savoare proaspătă şi gust de un dulce inconfundabil.

Consumul de pepene rosu are avantajele sale însă datorită indexului glicemic ridicat este recomandat să fie consumat cu moderație de către persoanele care suferă de DIABET. 

🍉Pepenele roșu are un index glicemic de 72, în concluzie după consumul de pepene glicemia va crește rapid. 

Indicele glicemic arată viteza cu care zaharul intra in sange. Indicele glicemic are valori de la 1 la 100. Aceste valori sunt de referinta pentru fiecare  aliment in parte.

Pepenele roșu este într-adevăr dulce, dar se simte dulce nu pentru că conține mult zahăr, așa cum ar putea crede mulți, ci din cauza zaharozei conținute în interior. Până la 250 g din acest fruct pot fi consumate pe zi, fără a crea efecte negative pentru sănătate. De asemenea, pepene roșu  nu se limitează numai la zaharoză, ci conține mai multe vitamine, minerale și alți nutrienți care afectează în mod benefic organismul. Multe dintre ele trebuie ingerate zilnic pentru a menține aportul corect de nutrienti necesari.

O altă proprietate utilă a pepenelui rosu este că acționează ca un diuretic excelent. Prin urmare, este capabil să prevină un număr mare de boli ale tractul urinar. Fibra fructului, ajuta intestinul, îmbunătățește peristaltismul iar scaunul se normalizează.

Acest fruct este considerat dietetic, în ciuda faptului că este foarte dulce. Are proprietăți anti-cancer, care sunt furnizate de licopen astfel că dacă mănânci deseori pulpa de pepene roșu îți poți oferi protecție împotriva tumorilor.

Pepenele joacă un rol important şi în tratamentul diferitor infecţii ale organismului, între care se numără şi inflamaţiile articulaţiilor. Conţinutul crescut de potasiu din pepene este esențial în prevenirea formării pietrelor la rinichi…

🍉INFORMATII NUTRITIONALE: Fiecare 100 de grame din acest fruct delicios, conține:

  • 30 de calorii, 
  • 7.6 carbohidrati, 
  • 1 gram de fibre, 
  • 10 grame de zahăr, 
  • 0.7 grame de proteine, 
  • Vitaminele:  A,C, E, D, niacină, tiamină, B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum:  FIERUL, CALCIU, MAGNEZIU, MANGANUL, POTASIUL, FOSFORUL, ZINC, SELENIU, etc.

🍉Nu uitați ca  pepenele roşu conţine citrulină! 😉

Aceasta se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.

Aceiaşi antioxidanţi, împreună cu vitaminele conţinute de pepene joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin. Un studiu realizat în  China în 2009 arată că femeile care consumă frecvent pepene roşu au mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, datorită antioxidanţilor şi compuşilor care distrug celulele canceroase.


🍉Pepenele roşu a căpătat de curând şi titulatura de VIAGRA naturală, deoarece citrulina ajută la relaxarea vaselor de sânge, permițând astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai bună irigare a organelor, inclusiv a celor genitale, în special benefică pentru bărbați.😉 

Scriitorul Mark Twain spunea despre acest fruct că „Este un produs de lux al acestei lumi. Când îl guşti, îţi dai seama ce mănâncă îngerii.”

       

 


Distribuie această postare