Pentru iubitorii de brânzeturi avem vești bune!
Produsele lactate de toate tipurile și alternativele lor non-lactate (facute cu soia, ovăz sau nuci, caju, migdale..) sunt o bază bună pentru dieta noastră de zi cu zi. Dacă aveți o alergie sau aveți intoleranță la lactoză sau preferați produsele non-lactate, nu vă întristați, pe piață în ultimii ani au apărut multiple varietăți de produse ce imita perfect la gust dar si textura, brânzeturile și laptele. Laptele, iaurturile și brânzeturile au vitamine, minerale și proteine care ne ajută oasele și intestinele să rămână sănătoase!
Nutrienți și minerale esențiale
Brânzeturile, lactatele și alternativele lor ne oferă calciu, potasiu, vitamina D, proteine și multe altele! Acesta este motivul pentru care oamenii încă consideră brânza și lactatele un element de bază într-o dietă sănătoasă echilibrată, în ciuda conținutului ridicat de calorii și grăsimi.
- Calciu - este cel mai abundent mineral din corpul nostru, mai ales în oase și dinți. Ne menține oasele și dinții puternici și susține structura generală a corpului. Adulții până la 50 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame (mg) de calciu pe zi. Femeile peste 50 de ani și bărbații peste 70 de ani au nevoie de 1.200 mg. Este important să aveți suficient calciu pentru a ajuta la evitarea tulburărilor osoase și a rupurilor pe măsură ce îmbătrânești, dar nu prea mult pentru ca provoaca constipație. Consultați-vă medicul dacă sunteți îngrijorat de aportul zilnic de calciu.
- Proteine - ne ajută să ne menținem masa musculară sănătoasă pe măsură ce îmbătrânim. Pierderea masei musculare și a forței este obișnuită pe măsură ce îmbătrânim, iar lactatele pot fi o sursă decentă. Cantitatea recomandată pentru adulții în vârstă este de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală. Un bărbat de 180 de lire ar avea nevoie de aproximativ 65 de grame de proteine pe zi, iar o femeie de 140 de lire ar avea nevoie de aproximativ 50 de grame.
- Potasiu - ne ajută mușchii să se contracte, să mențină echilibrul fluidelor și să mențină o tensiune arterială normală. Nivelurile normale de potasiu din organism ajută la menținerea inimii să bată în mod regulat. Potasiul poate ajuta la reducerea riscului de pietre la rinichi și, de asemenea, împiedica pierderea osoasă pe măsură ce îmbătrânești.
- Vitamina D - un nutrient de care corpul nostru are nevoie pentru construirea și menținerea oaselor sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că corpul tău poate absorbi calciul, componenta principală a oaselor, numai atunci când este prezentă vitamina D. Vitamina D reglează, de asemenea, multe alte funcții celulare din corpul tău.
Vă faceți griji pentru conținutul ridicat de grăsimi?
La toate vârstele, riscul de Diabet de tip 2 crește odată cu creșterea greutății corporale. Prevalența Diabetului de tip 2 este de trei până la șapte ori mai mare la cei care sunt afectați de obezitate decât la adulții cu greutate normală. De multe ori asociem alimentele bogate în grasimi cu creșterea în greutate sau dificultatea de a menține o greutate sanatoasa.
Diabetes U.K raportează: „Adulții și copiii mai mari care consumă prea multe grăsimi devin supraponderali iar prea multe grăsimi saturate pot determina creșterea nivelului de colesterol ce crește riscul de boli cardiovasculare. Din păcate, Diabetul crește riscul de a avea boli cardiovasculare, așa că va recomandăm să alegeți alimentele cu conținut scăzut de grăsimi pentru a diminua acest risc.” Produsele lactate pot fi bogate în grăsimi și grăsimi saturate, așa că alegeți alternative cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi brânză de vaci, brânză ricotta, parmezan, feta și brânză de capră și brânză cremă cu conținut scăzut de grăsimi.
Brânzeturi au beneficii diferite:
- un nivel scăzut de sodiu - Mozzarella
- mai puțină grăsime - o brânză mai tare, maturată, precum parmezanul.
Totuși consumul de lactate trebuie sa fie moderat, aceasta este recomandarea medicilor specialiști, țineți cont de cantitatea corectă a porțiilor și repartizati-vă porțile și cantitatea de brânză, corect la planul dv. alimentar astfel incât sa aveți o dietă sănătoasă echilibrată.
Care este cantitatea sănătoasă recomandata de lactate pe zi?
Ghidurile recomandă copiilor și adulților să consume zilnic produse lactate (lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, brânză, iaurt sau băutură de soia fortificată). Acesta este un echivalent de 2 căni pe zi pentru copiii de 2-3 ani, 2.5 porții pentru copiii de 4-8 ani și 3 porții pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 9-18 ani și pt. adulții. de brânză. Asociația Americană a Inimii recomandă să nu mâncați mai mult de trei porții de brânză pe zi, fiecare porție a câte 42 de grame de brânză. Este recomandat sa alegem corect tipul de brânză pe care sa îl consumăm.