Nivelul Proteinelor Și Glucozei
Multe persoane nu știu că proteinele și grăsimile joacă un rol important în fluctuațiile glicemiei. Înțelegerea modului în care proteinele influențează glicemia poate reprezenta o abordare revoluționară a diabetului. Sperăm ca informațiile pe care vi le oferim în continuare să vă ajute la gestionarea vârfurilor glicemice după masă.
Cum afectează proteinele glicemia? Dieta și exercițiile fizice sunt aspecte ale vieții cu diabet pe care toată lumea ar trebui să le ia în considerare. Știm cu toții că nu există o soluție unică pentru dietă și diabet. De aceea, fiecare persoană diagnosticată cu diabet ar trebui să discute cu medicul său pentru a stabili un plan alimentar personalizat.
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet consideră că monitorizarea consumului de carbohidrați și zahăr este de ajuns pentru menținerea unui nivel optim al glicemiei.
Proteinele sunt unul dintre cei trei macronutrienți primari care produc energie, alături de carbohidrați și grăsimi. Acestea ajută corpul la formarea unor țesuturi noi, la dezvoltarea mușchilor și repararea daunelor și sunt o componentă a fiecărei celule din corpul nostru, reprezentând aproximativ o șesime din greutatea corporală totală. Corpul dvs. are nevoie de proteine pentru a funcționa corect și pentru a-și îndeplini rutina zilnică.
Un studiu recent realizat de Școala de Sănătate Publică de la Harvard a confirmat relația dintre proteine și nivelul ridicat al glicemiei. Rezultatele alarmante ale acestui studiu au arătat că, în medie, persoanele care mănâncă o cantitate aparent normală de 90 de grame de proteine animale pe zi au șanse cu 6-17% mai mari de a avea un nivel ridicat al glicemiei și de a fi diagnosticate cu diabet de tip 2.
Mai mult, pentru persoanele deja diagnosticate cu diabet, un aport mai mare de proteine poate fi însoțit adesea de cantități mari de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Planificați-vă dieta ținând cont de aceste considerente simple pentru a vă asigura că o cantitate prea mare de proteine nu vă afectează regimul pentru diabet. În acest articol veți descoperi relația dintre aportul de proteine și nivelul glicemiei.
Cum scad proteinele nivelul glicemiei?
Proteinele au un impact minor asupra nivelului glicemiei. În realitate, proteinele ajută la menținerea zahărului din sânge la un nivel stabil prin încetinirea absorbției glucidelor și a zaharurilor. Impactul asupra nivelului de glucoză din sânge apare progresiv, în câteva ore, deoarece proteinele se descompun în glucoză mai lent decât carbohidrații. În cazul consumului de proteine, totul se rezumă la echilibru. Cele două forme principale de proteine sunt cele derivate din produse de origine animală și cele derivate din plante. O cantitate excesivă de proteine animale în dietă poate crește riscul de a avea un nivel ridicat al glicemiei în timp.
Unele alimente proteice conțin, de asemenea, carbohidrați, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza, care vor afecta nivelul glicemiei, dar aceste alimente ar trebui totuși incluse ca parte a unei diete sănătoase. O dietă bogată în proteine pe bază de plante poate ajuta la reducerea ușoară a acestui risc.
Cum cresc proteinele nivelul insulinei?
Insulina este necesară organismului pentru a permite glucozei să se deplaseze din vasele de sânge în celulele care necesită energie. Cu toții știm că insulina este eliberată în urma consumului de carbohidrați. Totuși, este mai puțin cunoscut faptul că proteinele declanșează o reacție similară. Carnea și ouăle, care sunt bogate în proteine și aproape lipsite de carbohidrați, au un indice al insulinei ridicat, în ciuda indicelui glicemic scăzut. Cu alte cuvinte, carnea și ouăle nu declanșează o creștere a glicemiei, ca majoritatea carbohidraților, ci provoacă o creștere majoră a nivelului de insulină.
În plus, alimentele bogate în proteine activează adesea insulina la fel ca alimentele bogate în carbohidrați, dacă nu chiar mai mult. Luați în considerare următorul scenariu: consumul de carne de vită și pește produce aceeași cantitate de insulină ca orezul brun. Brânza, carnea de vită și peștele eliberează mai multă insulină pe calorie decât pastele (din făină albă sau integrală).
Care este nivelul de glucoză recomandat pentru o persoană cu diabet de tip 2? Glicemia ridicată, cunoscută și sub numele de hiperglicemie, este caracterizată de un nivel al glucozei în sânge de 160 mg/dl sau mai mare decât intervalul țintă al glicemiei.
Care este nivelul normal de proteine?
În cadrul controalelor medicale regulate, se realizează testul proteinelor totale. Testul determină cantitatea totală de proteine din sânge, cu accent pe nivelul albuminei și globulinei. Nivelul normal de proteine ar trebui să fie între 6 și 8 grame pe decilitru, dar acest interval poate diferi ușor între laboratoare. În unele cazuri particulare, acest test poate fi prescris de medic dacă v-ați confruntat cu:
- Pierdere in greutate inexplicabilă;
- Edem;
- Oboseală.
Ce reprezintă un nivel ridicat de proteine?
Dacă rezultatele testului de proteine totale sunt neregulate, pot fi necesare teste suplimentare pentru a stabili ce proteine au un nivel ridicat sau scăzut. Acest lucru va permite un diagnostic mai precis. O valoare ridicată ar putea însemna deshidratare sau inflamație cronică. Uneori este un indicator al unor afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul, care determină acumularea anormală a proteinelor.
Ce cauzează un nivel scăzut al proteinelor în sânge?
Un nivel scăzut al proteinelor din sânge poate fi cauzat de absorbția necorespunzătoare a proteinelor. Acest lucru poate indica probleme cu ficatul sau rinichii. În cazul în care nivelul albuminei este mai mic de 3,4 g/dl, acesta poate fi legat de o scădere a eficacității medicamentelor pentru colita ulcerativă. Un nivel scăzut al albuminei poate provoca complicații în timpul și după o intervenție chirurgicală.
Medicul dvs. vă poate sugera un interval țintă personal pentru glicemie dacă sunteți deja diagnosticat cu diabet zaharat. Gestionarea diabetului necesită adesea modificări ale stilului de viață. Pentru a vă menține glicemia la un nivel echilibrat, trebuie să adoptați un stil de viață sănătos, să faceți exerciții fizice în mod regulat și să încercați sa pierdeți în greutate.
Care sunt valorile normale ale testului aleatoriu al glicemiei?
Un test aleatoriu al glicemiei este o modalitate de a determina cantitatea de glucoză sau zahăr din sânge în orice moment al zilei. Conform Asociației Americane a Diabetului (ADA), valorile de referință ale unui test aleatoriu „standard” al glicemiei unui adult sunt cuprinse intre 80-140 mg/dl, 140-200 mg/dl este considerat pre-diabet și 200 mg / dl ar putea fi considerat diabet.
Cu toate acestea, în mod normal, pentru un diagnostic mai precis, medicul va repeta testul în altă zi. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate prescrie, de asemenea, diferite tipuri de teste, cum ar fi testul glicemiei à jeun sau testul de toleranță la glucoza orală. De asemenea, trebuie luată în considerare vârsta unei persoane. Dacă vorbim despre copii cu vârsta sub șase ani, nivelul glicemiei ar trebui să fie între 80-200 mg/dl zilnic. Cantitatea glucozei la copii poate fluctua din momentul în care se trezesc, după fiecare masă și până la culcare. Aceste fluctuații și intervale sunt considerate stabile.
Dacă vorbim despre copii cu vârsta cuprinsă între șase și doisprezece ani, nivelul glicemiei poate varia zilnic între 80 și 180 mg / dl. Fluctuația glucozei este încă foarte frecventă, mai ales după mese. Limitați gustările înainte de culcare pentru a preveni o creștere prea mare a glicemiei copilului înainte de culcare, mai ales dacă are diabet. Pe parcursul unei zile, adolescenții ar trebui să aibă un nivel al glicemiei cuprins între 70 și 150 mg/dL. Adolescenții care suferă de diabet consideră că aceasta este vârsta când diabetul este cel mai dificil de gestionat, deoarece gestionarea diabetului necesită responsabilitate și modificări ale comportamentului și stilului de viață care pot fi dificile la această vârstă. Adolescenții ar trebui să-și monitorizeze nivelul zahărului din sânge în timpul zilei pentru a-l menține între 70 - 150 mg / dl.
Care sunt valorile ridicate ale glicemiei?
La testul de toleranță la glucoză orală (OGTT) nivelul standard al glicemiei mai mic de 140 mg/dl (7,8 mmol / l) este considerat un nivel normal. După două ore, un nivel al glicemiei de peste 200 mg/dl (11,1 mmol/l) sugerează diabet. Prediabetul este definit ca un nivel al glicemiei de 140 până la 199 mg/dl (7,8 până la 11,0 mmol / l). Aceste valori sunt indicatori ai nivelurilor recomandate de glucoză în cazul pacienților diabetici.
Deci, care este nivelul normal al glicemiei? Așa cum am menționat mai sus, pentru a stabili intervalul și nivelul optim, trebuie să luăm în considerare vârsta și starea de sănătate a unei persoane, tipul de test și altele. Pentru mai multe sfaturi și sprijin în viața dvs. de zi cu zi, alăturați-vă comunității noastre. https://www.facebook.com/groups/impreuna.putem.invinge.diabetul