Mierea de albine si DIABETUL DE TIP 2

 
🐝Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om, fiind prețuită în special de preoți în cadrul diverselor ritualuri din antichitate. Există suficiente mărturii că în civilizațiile antice, mierea era folosită, printre altele si la prepararea de băuturi alcoolice. Mierea a fost consumată ca îndulcitor, ca dar pentru zei și chiar ca parte a fluidului de îmbălsămare de către egiptenii antici.
 
De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare și folosire a mierii. Babilonienii și diferitele civilizații străvechi din India și China, utilizau mierea atât ca medicament cât și la ritualuri și ceremonii.
 
Dacă aveți Diabet zaharat sau aveți un risc mare de a-l dezvolta, s-ar putea să vă întrebați dacă acest nectar auriu este o opțiune potrivită pentru dumneavoastra. Răspunsul la această întrebare este destul de complex.
 
Dacă suferiti de Diabet, zahărul trebuie exclus complet din meniul dv. Deși există o varietate de înlocuitori de zahăr, unii dintre înlocuitorii de zahăr au un postgust care s-ar putea să nu-ți placă.
Chiar dacă mierea are multe beneficii pentru sănătate, este totuși o sursă de zahăr și carbohidrați. Pentru persoanele cu Diabet, este important să țină evidența aportului de carbohidrați pe parcursul zilei, mai ales dacă sunt dependenți de insulină.
 
Iată tot ce trebuie să știi despre miere înainte de a decide cum să o încorporezi în dieta ta.
 
CE ESTE MIEREA?🍯🐝
Mierea este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.
Mierea este un aliment ușor de asimilat și digerabil.
Valoarea alimentară a mierii constă în primul rând în cantitatea ei de zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere este un aliment energetic prin excelență. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză și fructoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate și arse complet, până la stadiul de dioxid de carbon și apă, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec.
VALORILE NUTRITIONALE:
Deși compoziția nutrițională a mierii crude variază în funcție de tip, o singură lingură (21 de grame) are 64 de calorii și 17 grame de carbohidrați, fibre sau proteine, cu puține sau deloc grăsimi.
Principalele elemente minerale din miere sunt: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf,siliciu.
Mierea de albine este valoroasă și prin conținutul său în vitamine care provin în exclusivitate din polenul și nectarul plantelor:
 
- hidrosolubile: Vitamina B1 (tiamină), Vitamina B2 (riboflavină), Vitamina B6 (piridoxină), PP (niacină), Vitamina H(biotină), Vitamina B12 (cianocobalamină), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic.
- liposolubile: Provitamina A- RETINOL, VitamIna K
 
VALOAREA TERAPEUTICA A MIERII:
Prin calitățile sale nutritive este considerată un aliment de mare valoare în hrana oamenilor de toate vârstele, este folosita pentru actiunea sa terapeutica si are utilizări largi în dietetică.
 
Mierea de albine nu are doar calități nutritive, în urma studiilor s-a demonstrat că are și o acțiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecțiunilor digestive, cât și în afecțiunile hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine și în cele cutanate. De asemenea are importante aplicații în alimentația artificială, în alimentația pre- și postoperatorie, în pediatrie și ginecologie.
 
Cu toate calitățile sale prețioase, mierea are și CONTRAINDICATII pentru pacienții care suferă de obezitate,DIABET ZAHARAT tulburări glucoregulatorii, insuficiență pancreatică exocrină și pentru pacienții gastrectomizati, cât și în anumite tulburări alergice.
 
CLASIFICARE:
În raport cu substanțele colorate care se găsesc în nectar și care sunt pigmenți vegetali-caroten, clorofilă, xantofilă- culoarea mierii diferă de la incolor până la neagră. La mierea de nectar predomină culoarea galbenă. Mierea strânsă la începutul primăverii are o culoare de un galben viu, până la portocaliu. Cu timpul, mierea își pierde culoarea inițială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide.
Există multe tipuri diferite de miere, în funcție de sursa plantei, tehnica de extracție și dacă este crudă sau pasteurizată.
 
După proveniență:
-miere de flori- (florală) provenită din prelucrarea nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor melifere,
-miere de mană (extraflorala),
-miere monoflora- provine integral de la un sigur tip de floare,
-miere polifloră -provenită din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.
 
După modul de obținere:
- în faguri (se livrează în faguri),
- scursă liber din faguri ,
- extrasă cu ajutorul centrifugii ,
- obținută prin presarea fagurilor ,
- topită (fagurii sunt încălziți).
 
După consistență:
- lichidă (fluidă),
- cristalizată (zaharisită).
 
După culoare: - incoloră, galben-deschisă, aurie, verzuie, brună sau roșcată.
După aromă: - diversele sorturi de miere, se apreciază prin miros și degustare, indicandu-se denumirea speciei de plante din care provin.
La clasificare se mai poate lua în considerare și: compoziția chimică, puritatea, puterea calorică.
 
Mierea diferă de zahărul alb sau „de masă” prin faptul că zaharul nu conține vitamine sau minerale. Mierea în comparație cu zahărul, are un indice glicemic mai mic. Indicele glicemic este o măsurare a cât de repede alimentele ridică glicemia. Mierea are o valoare de 58, în timp ce zahărul are un indice glicemic de 60. Mierea, ca și alte tipuri de carbohidrați, crește semnificativ nivelul zahărului din sânge, deși nu la fel de repede ca zahărul.
 
Deci persoanele cu DIABET ZAHARAT pot mânca miere?
 
Retineti că mierea este mai dulce decât zahărul obișnuit de masă. O cantitate mică de miere înlocuiește cu succes zahărul, dacă aveți diabetul bine controlat, dacă nu sunteți supraponderal și sunteți în general sănătos. În acest fel, zahărul din sânge va rămâne echilibrat. Mierea trebuie ingerată doar în cantități mici. Înainte de a-l folosi ca îndulcitor, adresați-vă medicului dumneavoastră.
 
Având în vedere că DIABETUL este o boală metabolică complexă, orice masă care promovează sănătatea metabolică trebuie sa fie bine structurata si echilibrata.
 
Mierea poate fi sau nu o alegere inteligentă pentru DIABETICI, deși în urma studiilor, mierea are calități antiinflamatorii și antioxidante. Acest lucru ar putea fi deosebit de crucial pentru diabetici, care se confruntă deseori cu inflamatii.
O alimentatie sanatoasa, echilibrata include antioxidanți, vitamine, minerale si alti nutrienti necesari corpului, fără a crește nivelul de zahăr din sânge. Deci nu este necesar să mănânci miere pentru a obține acești nutrienți.
Chiar dacă luați insulină, un nivel ridicat al zahărului din sânge poate provoca probleme de sănătate pe termen lung. De aceea este o idee bună să evitati pe cat se poate mierea.
 
CONTRAINDICATII ale mierii pentru Diabet:
 
-Mierea este indulcitor si contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge.
-Mierea este un zahăr natural și este bogată în carbohidrați.
-Dacă ești supraponderal și ai diabet și fluctuații mari ale nivelului de glicemie, mierea nu are ce cauta in dieta ta.
-Mierea (procesata sau naturala) poate conține cantități microscopice de germeni care provoacă botulism, prin urmare nu o dați niciodată copiilor sub vârsta de un an.
 
Aveti grija de la cine achizitionati mierea!
 
-Mierea toxică, denumită popular mierea nebunilor, este produsă ca rezultat al hrănirii albinelor de pe anumite specii de plante ce secretă un nectar cu proprietăți toxice, iar mierea rezultată poate fi toxică pentru oameni (psihoactivă). Mierea toxică este, din punct de vedere chimic, foarte similară mierii florale și în general nu poate fi deosebită prin gust, aspect ori miros, însă unele soiuri au gustul amărui, provocând o senzație de arsură în gât imediat ce este înghițită. Retineti că toxina nu poate fi degradată prin încălzire ori procesare a mierii. Pentru a se reduce concentrația în toxină, mierea toxică este amestecată cu miere netoxică, pasteurizata.
 
Chiar dacă există cercetări încurajatoare privind capacitatea mierii de a ajuta la controlul Diabetului, rezultatele nu sunt tocmai încurajatoare pentru diabetici. Reducerea zahărului suplimentar în dieta dv., consumul de fructe cu conținut scăzut de zahăr și cantitate scăzută de carbohidrați, sunt măsuri pe care trebuie sa le aveți în vedere.
 
BENEFICIILE mierii pentru persoanele care au nivelul de glicemie normal si stabil:
 
-proprietăți antioxidante,
-antioxidanții se găsesc în mierea închisă la culoare; mierea de hrișcă neagră este o sursă bună de antioxidanți,
-contine acizi fenolici și flavonoide,
-mierea ar putea preveni apariția bolilor cardiovasculare
-ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale
-la prevenirea morții celulelor sănătoase
-consumul moderat de miere a fost legat de un risc scăzut de hipertensiune arterială la femei
-propolisul, o formă de rășină produsă de albine din copacii producători de seva și plantele înrudite, se găsește, de asemenea, în mierea crudă. S-a demonstrat că propolisul ajută la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride. Consumul de miere scade colesterolul total și LDL ridicat, îmbunătățește HDL și scade markerii inflamatori ai bolii la oameni, conform mai multor studii.
🍯🐝🍯🐝🍯🐝
-Suprima tusea
-Calmeaza durerea de gât
-Ajuta somnul
-Mierea poate fi folosită pentru a trata rănile cronice și acute
pare să aibă efecte terapeutice atunci când este aplicată pe piele. Intrebati medicii de specialitate inainte de a aplica miere pe rani deschise!
-Mierea conține peroxid de hidrogen, ceea ce explica de ce are efecte antibacteriene. Mierea are un conținut ridicat de zahăr, care încetinește dezvoltarea bacteriilor, precum și un pH scăzut, care ucide germenii. Mierea este prescrisă ocazional pentru răni sau infecții ale pielii. S-a demonstrat că distruge germenii și îmbunătățește vindecarea rănilor.
🍯🐝
Alăturați-vă grupului nostru de pe Facebook:
“Impreuna putem invinge Diabetul” este o comunitate de susținere pentru toți cei care suferă de niveluri ridicate sau neregulate de glucoză, cu accent pe diabetul de tip 2. Este cel mai bun loc pentru a găsi suport, cunoștințe, sfaturi despre stilul de viață și rețete; indiferent dacă ați fost diagnosticat recent sau daca faceti față afecțiunii de ani buni.

Distribuie această postare