Mierea de albine si DIABETUL DE TIP 2
 
­čÉŁMierea de albine a fost prima substan╚Ť─â dulce folosit─â de om, fiind pre╚Ťuit─â ├«n special de preo╚Ťi ├«n cadrul diverselor ritualuri din antichitate. Exist─â suficiente m─ârturii c─â ├«n civiliza╚Ťiile antice, mierea era folosit─â, printre altele si la prepararea de b─âuturi alcoolice. Mierea a fost consumat─â ca ├«ndulcitor, ca dar pentru zei ╚Öi chiar ca parte a fluidului de ├«mb─âls─âmare de c─âtre egiptenii antici.
 
De la egipteni au r─âmas m─ârturii privind modul de recoltare ╚Öi folosire a mierii. Babilonienii ╚Öi diferitele civiliza╚Ťii str─âvechi din India ╚Öi China, utilizau mierea at├ót ca medicament c├ót ╚Öi la ritualuri ╚Öi ceremonii.
 
Dac─â ave╚Ťi Diabet zaharat sau ave╚Ťi un risc mare de a-l dezvolta, s-ar putea s─â v─â ├«ntreba╚Ťi dac─â acest nectar auriu este o op╚Ťiune potrivit─â pentru dumneavoastra. R─âspunsul la aceast─â ├«ntrebare este destul de complex.
 
Dac─â suferiti de Diabet, zah─ârul trebuie exclus complet din meniul dv. De╚Öi exist─â o varietate de ├«nlocuitori de zah─âr, unii dintre ├«nlocuitorii de zah─âr au un postgust care s-ar putea s─â nu-╚Ťi plac─â.
Chiar dac─â mierea are multe beneficii pentru s─ân─âtate, este totu╚Öi o surs─â de zah─âr ╚Öi carbohidra╚Ťi. Pentru persoanele cu Diabet, este important s─â ╚Ťin─â eviden╚Ťa aportului de carbohidra╚Ťi pe parcursul zilei, mai ales dac─â sunt dependen╚Ťi de insulin─â.
 
Iată tot ce trebuie să știi despre miere înainte de a decide cum să o încorporezi în dieta ta.
 
CE ESTE MIEREA?­čŹ»­čÉŁ
Mierea este un aliment cu gust dulce ╚Öi parfumat, cu aspect semifluid, v├óscos sau cristalizat ╚Öi culoare specific─â, av├ónd un con╚Ťinut mare de zaharuri ╚Öi substan╚Ťe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.
Mierea este un aliment ușor de asimilat și digerabil.
Valoarea alimentar─â a mierii const─â ├«n primul r├ónd ├«n cantitatea ei de zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere este un aliment energetic prin excelen╚Ť─â. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoz─â ╚Öi fructoz─â), care nu mai necesit─â o prelucrare special─â prin digestie, fiind direct asimilate ╚Öi arse complet, p├ón─â la stadiul de dioxid de carbon ╚Öi ap─â, eliber├ónd energie ├«n toate etapele de descompunere prin care trec.
VALORILE NUTRITIONALE:
De╚Öi compozi╚Ťia nutri╚Ťional─â a mierii crude variaz─â ├«n func╚Ťie de tip, o singur─â lingur─â (21 de grame) are 64 de calorii ╚Öi 17 grame de carbohidra╚Ťi, fibre sau proteine, cu pu╚Ťine sau deloc gr─âsimi.
Principalele elemente minerale din miere sunt: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf,siliciu.
Mierea de albine este valoroas─â ╚Öi prin con╚Ťinutul s─âu ├«n vitamine care provin ├«n exclusivitate din polenul ╚Öi nectarul plantelor:
 
- hidrosolubile: Vitamina B1 (tiamin─â), Vitamina B2 (riboflavin─â), Vitamina B6 (piridoxin─â), PP (niacin─â), Vitamina H(biotin─â), Vitamina B12 (cianocobalamin─â), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic.
- liposolubile: Provitamina A- RETINOL, VitamIna K
 
VALOAREA TERAPEUTICA A MIERII:
Prin calit─â╚Ťile sale nutritive este considerat─â un aliment de mare valoare ├«n hrana oamenilor de toate v├órstele, este folosita pentru actiunea sa terapeutica si are utiliz─âri largi ├«n dietetic─â.
 
Mierea de albine nu are doar calit─â╚Ťi nutritive, ├«n urma studiilor s-a demonstrat c─â are ╚Öi o ac╚Ťiune terapeutic─â eficient─â, ce se exercit─â at├ót asupra afec╚Ťiunilor digestive, c├ót ╚Öi ├«n afec╚Ťiunile hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii, afec╚Ťiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, ├«n bolile de nutri╚Ťie ╚Öi cele infec╚Ťioase, ├«n afec╚Ťiunile sanguine ╚Öi ├«n cele cutanate. De asemenea are importante aplica╚Ťii ├«n alimenta╚Ťia artificial─â, ├«n alimenta╚Ťia pre- ╚Öi postoperatorie, ├«n pediatrie ╚Öi ginecologie.
 
Cu toate calit─â╚Ťile sale pre╚Ťioase, mierea are ╚Öi CONTRAINDICATII pentru pacien╚Ťii care sufer─â de obezitate,DIABET ZAHARAT tulbur─âri glucoregulatorii, insuficien╚Ť─â pancreatic─â exocrin─â ╚Öi pentru pacien╚Ťii gastrectomizati, c├ót ╚Öi ├«n anumite tulbur─âri alergice.
 
CLASIFICARE:
├Än raport cu substan╚Ťele colorate care se g─âsesc ├«n nectar ╚Öi care sunt pigmen╚Ťi vegetali-caroten, clorofil─â, xantofil─â- culoarea mierii difer─â de la incolor p├ón─â la neagr─â. La mierea de nectar predomin─â culoarea galben─â. Mierea str├óns─â la ├«nceputul prim─âverii are o culoare de un galben viu, p├ón─â la portocaliu. Cu timpul, mierea ├«╚Öi pierde culoarea ini╚Ťial─â, de obicei se ├«nchide la culoare, iar ├«n timpul cristaliz─ârii se deschide.
Exist─â multe tipuri diferite de miere, ├«n func╚Ťie de sursa plantei, tehnica de extrac╚Ťie ╚Öi dac─â este crud─â sau pasteurizat─â.
 
Dup─â provenien╚Ť─â:
-miere de flori- (florală) provenită din prelucrarea nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor melifere,
-miere de man─â (extraflorala),
-miere monoflora- provine integral de la un sigur tip de floare,
-miere poliflor─â -provenit─â din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.
 
Dup─â modul de ob╚Ťinere:
- în faguri (se livrează în faguri),
- scurs─â liber din faguri ,
- extras─â cu ajutorul centrifugii ,
- ob╚Ťinut─â prin presarea fagurilor ,
- topit─â (fagurii sunt ├«nc─âlzi╚Ťi).
 
Dup─â consisten╚Ť─â:
- lichid─â (fluid─â),
- cristalizat─â (zaharisit─â).
 
După culoare: - incoloră, galben-deschisă, aurie, verzuie, brună sau roșcată.
După aromă: - diversele sorturi de miere, se apreciază prin miros și degustare, indicandu-se denumirea speciei de plante din care provin.
La clasificare se mai poate lua ├«n considerare ╚Öi: compozi╚Ťia chimic─â, puritatea, puterea caloric─â.
 
Mierea difer─â de zah─ârul alb sau ÔÇ×de mas─âÔÇŁ prin faptul c─â zaharul nu con╚Ťine vitamine sau minerale. Mierea ├«n compara╚Ťie cu zah─ârul, are un indice glicemic mai mic. Indicele glicemic este o m─âsurare a c├ót de repede alimentele ridic─â glicemia. Mierea are o valoare de 58, ├«n timp ce zah─ârul are un indice glicemic de 60. Mierea, ca ╚Öi alte tipuri de carbohidra╚Ťi, cre╚Öte semnificativ nivelul zah─ârului din s├ónge, de╚Öi nu la fel de repede ca zah─ârul.
 
Deci persoanele cu DIABET ZAHARAT pot mânca miere?
 
Retineti c─â mierea este mai dulce dec├ót zah─ârul obi╚Önuit de mas─â. O cantitate mic─â de miere ├«nlocuie╚Öte cu succes zah─ârul, dac─â ave╚Ťi diabetul bine controlat, dac─â nu sunte╚Ťi supraponderal ╚Öi sunte╚Ťi ├«n general s─ân─âtos. ├Än acest fel, zah─ârul din s├ónge va r─âm├óne echilibrat. Mierea trebuie ingerat─â doar ├«n cantit─â╚Ťi mici. ├Änainte de a-l folosi ca ├«ndulcitor, adresa╚Ťi-v─â medicului dumneavoastr─â.
 
Având în vedere că DIABETUL este o boală metabolică complexă, orice masă care promovează sănătatea metabolică trebuie sa fie bine structurata si echilibrata.
 
Mierea poate fi sau nu o alegere inteligent─â pentru DIABETICI, de╚Öi ├«n urma studiilor, mierea are calit─â╚Ťi antiinflamatorii ╚Öi antioxidante. Acest lucru ar putea fi deosebit de crucial pentru diabetici, care se confrunt─â deseori cu inflamatii.
O alimentatie sanatoasa, echilibrata include antioxidan╚Ťi, vitamine, minerale si alti nutrienti necesari corpului, f─âr─â a cre╚Öte nivelul de zah─âr din s├ónge. Deci nu este necesar s─â m─ân├ónci miere pentru a ob╚Ťine ace╚Öti nutrien╚Ťi.
Chiar dac─â lua╚Ťi insulin─â, un nivel ridicat al zah─ârului din s├ónge poate provoca probleme de s─ân─âtate pe termen lung. De aceea este o idee bun─â s─â evitati pe cat se poate mierea.
 
CONTRAINDICATII ale mierii pentru Diabet:
 
-Mierea este indulcitor si contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge.
-Mierea este un zah─âr natural ╚Öi este bogat─â ├«n carbohidra╚Ťi.
-Dac─â e╚Öti supraponderal ╚Öi ai diabet ╚Öi fluctua╚Ťii mari ale nivelului de glicemie, mierea nu are ce cauta in dieta ta.
-Mierea (procesata sau naturala) poate con╚Ťine cantit─â╚Ťi microscopice de germeni care provoac─â botulism, prin urmare nu o da╚Ťi niciodat─â copiilor sub v├órsta de un an.
 
Aveti grija de la cine achizitionati mierea!
 
-Mierea toxic─â, denumit─â popular mierea nebunilor, este produs─â ca rezultat al hr─ânirii albinelor de pe anumite specii de plante ce secret─â un nectar cu propriet─â╚Ťi toxice, iar mierea rezultat─â poate fi toxic─â pentru oameni (psihoactiv─â). Mierea toxic─â este, din punct de vedere chimic, foarte similar─â mierii florale ╚Öi ├«n general nu poate fi deosebit─â prin gust, aspect ori miros, ├«ns─â unele soiuri au gustul am─ârui, provoc├ónd o senza╚Ťie de arsur─â ├«n g├ót imediat ce este ├«nghi╚Ťit─â. Retineti c─â toxina nu poate fi degradat─â prin ├«nc─âlzire ori procesare a mierii. Pentru a se reduce concentra╚Ťia ├«n toxin─â, mierea toxic─â este amestecat─â cu miere netoxic─â, pasteurizata.
 
Chiar dac─â exist─â cercet─âri ├«ncurajatoare privind capacitatea mierii de a ajuta la controlul Diabetului, rezultatele nu sunt tocmai ├«ncurajatoare pentru diabetici. Reducerea zah─ârului suplimentar ├«n dieta dv., consumul de fructe cu con╚Ťinut sc─âzut de zah─âr ╚Öi cantitate sc─âzut─â de carbohidra╚Ťi, sunt m─âsuri pe care trebuie sa le ave╚Ťi ├«n vedere.
 
BENEFICIILE mierii pentru persoanele care au nivelul de glicemie normal si stabil:
 
-propriet─â╚Ťi antioxidante,
-antioxidan╚Ťii se g─âsesc ├«n mierea ├«nchis─â la culoare; mierea de hri╚Öc─â neagr─â este o surs─â bun─â de antioxidan╚Ťi,
-contine acizi fenolici și flavonoide,
-mierea ar putea preveni apari╚Ťia bolilor cardiovasculare
-ar putea ajuta la sc─âderea tensiunii arteriale
-la prevenirea mor╚Ťii celulelor s─ân─âtoase
-consumul moderat de miere a fost legat de un risc sc─âzut de hipertensiune arterial─â la femei
-propolisul, o form─â de r─â╚Öin─â produs─â de albine din copacii produc─âtori de seva ╚Öi plantele ├«nrudite, se g─âse╚Öte, de asemenea, ├«n mierea crud─â. S-a demonstrat c─â propolisul ajut─â la sc─âderea nivelului de colesterol ╚Öi trigliceride. Consumul de miere scade colesterolul total ╚Öi LDL ridicat, ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte HDL ╚Öi scade markerii inflamatori ai bolii la oameni, conform mai multor studii.
­čŹ»­čÉŁ­čŹ»­čÉŁ­čŹ»­čÉŁ
-Suprima tusea
-Calmeaza durerea de gât
-Ajuta somnul
-Mierea poate fi folosită pentru a trata rănile cronice și acute
pare să aibă efecte terapeutice atunci când este aplicată pe piele. Intrebati medicii de specialitate inainte de a aplica miere pe rani deschise!
-Mierea con╚Ťine peroxid de hidrogen, ceea ce explica de ce are efecte antibacteriene. Mierea are un con╚Ťinut ridicat de zah─âr, care ├«ncetine╚Öte dezvoltarea bacteriilor, precum ╚Öi un pH sc─âzut, care ucide germenii. Mierea este prescris─â ocazional pentru r─âni sau infec╚Ťii ale pielii. S-a demonstrat c─â distruge germenii ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte vindecarea r─ânilor.
­čŹ»­čÉŁ
Al─âtura╚Ťi-v─â grupului nostru de pe Facebook:
ÔÇťImpreuna putem invinge DiabetulÔÇŁ este o comunitate de sus╚Ťinere pentru to╚Ťi cei care sufer─â de niveluri ridicate sau neregulate de glucoz─â, cu accent pe diabetul de tip 2. Este cel mai bun loc pentru a g─âsi suport, cuno╚Ötin╚Ťe, sfaturi despre stilul de via╚Ť─â ╚Öi re╚Ťete; indiferent dac─â a╚Ťi fost diagnosticat recent sau daca faceti fa╚Ť─â afec╚Ťiunii de ani buni.