Mersul pe jos este benefic pentru sanatatea ta

 

Una dintre cele mai mari greutati ale noastre referitoare la anul trecut 2021, a fost masura impusa de carantinare, datorita pandemiei, si lipsa capacității noastre de a ne intalni în siguranță si de a petrece timp de calitate, impreuna cu cei dragi.  Vestea bună este că plimbarea în parc este o activitate socială cu risc scăzut, in ceea ce priveste pandemia, si cu mari beneficii pentru persoanele cu DIABET DE TIP 2. 

Activitatea fizică nu trebuie să fie complicată. 

Ceva simplu cum este mersul pe jos timp de 30 de minute, in ritm alert, în fiecare zi sau în cele mai multe zile din săptămâna, vă va ajuta să aveți  o viață mai sănătoasă.

Mersul pe jos este o activitate fizică cu impact redus, care poate fi introdusă cu ușurință în rutina de zi cu zi, poate fi făcută în orice moment al zilei și în ritmul ales de dumneavoastră. 

▪︎Este gratuit, nu necesita echipament sofisticat sau antrenament special. 

▪︎Faceți un plan pentru a face o plimbare de 30 de minute, 5 zile pe săptămână, timp de o lună. 

▪︎Începeți chiar de maine și continuați 30 de zile! 

▪︎Provocați-vă să ieșiți afară la aer curat! Oferiti-vă  30 de minute de mișcare, pe zi.

▪︎Alegeți zilele săptămânii și organizați treburile zilnice astfel încât  să nu scăpați o zi fără mișcare.

▪︎Luați legătura cu familia sau prietenii dvs. pentru a vă ține companie.

▪︎Faptul ca un prieten ni se alătură la mersul  pe jos, ne crește motivația și determinarea de ne  continua planul și de a-l respecta. IMPREUNA SUNTEM MAI PUTERNICI! Vă puteți susține și provoca unii pe alții pe parcursul lunii, făcând schimb de idei și motivandu-va unii pe ceilalți.

▪︎Pe lângă motivație și responsabilitate, discuțiile din timpul plimbării vă vor face corpul să ardă mai multe calorii, discuțiile in timpul mersului pe jos sporesc metabolismul și stimuleaza starea buna de spirit! 

▪︎În zilele insorite si cu temperaturi ridicate, nu uitați să luați o pălărie și o sticlă de apă pentru hidratare. Folositi o pereche de pantofi lejeri, care să nu vă deranjeze în timpul mersului. 

Retineti ca mersul pe jos regulat are o serie de beneficii importante pentru corpul si mintea noastra:

  • Arde caloriile și ne ajuta sa slabim sau să ne menținem o greutate sănătoasă
  • Crește condiția fizică a inimii si plămânilor
  • Reduce riscul de apariție sau controlează diverse afectiuni, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și DIABETUL DE TIP 2
  • Imbunatateste nivelul de colesterol „bun” - HDL- colesterol
  • Scade riscul aparitiei unor cancere (ca de exemplu, cancerul de colon)
  • Îmbunătățește funcția sistemului imunitar
  • Întărește oasele și tonifică musculatura
  • Imbunatateste echilibrul și coordonarea
  • Imbunatateste calitatea somnului și te energizeaza
  • Reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și crește stima de sine
  • Stimulează creativitatea

Cu cât mergem în ritm mai alert, mai mult si mai frecvent, cu atat beneficiile sunt mai mari.

Cât de mult ar trebui să meargă o persoană care se confrunta cu DIABETUL, pe zi?

Diabeticii de tip 2 ar trebui să includă exerciții zilnice în rutina lor pentru o sănătate generală mai bună și pentru a pierde sau a menține greutatea sănătoasă. Pentru majoritatea oamenilor, 10.000 de pași pe zi este un obiectiv general excelent și studiile arată că acest lucru poate ajuta la pierderea în greutate. Cu toate acestea, dacă nu ați fost activ, este important să incercați să atingeți  acest obiectiv. O persoana în medie face în prezent 3.000 până la 4.000 de pași pe zi, sau aproximativ 2.5 km până la 4 km. Dacă aceasta este media dvs., începeți să lucrați până la 10.000 de pași adăugând 1.000 de pași/zi la fiecare una sau două săptămâni.


De exemplu, va puteti impune sa adaugati in rutina dv de mers urmatoarea schema:

Săptămâna 1,2 - 5.000 pasi/zi

Săptămâna 3,4 - 6.000 pasi/zi

Săptămâna 4,5 - 7.000 pasi/zi

Săptămâna 6,7 ​​- 8.000 pasi/zi

Săptămâna 8,9 - 9.000 pasi/zi

Săptămâna 10,11- 10.000 pasi/zi

Adultul măsoară aproximativ 2.500 de pași pe km iar ritmul depinde de fiecare in parte. 

 

Sfat:

▪︎Mulți oameni consideră că urmărirea pașilor lor este un element de  motivare și ii ajută să isi  evalueze activitatea în fiecare zi. 

▪︎Ceasurile de fitnes, trackerele de fitness sau pedometrele vin într-o varietate de forme și preturi pentru toate buzunarele. Găsiți un pedometru potrivit pentru dvs.  

▪︎Schimbările și rutinele sănătoase nu au loc peste noapte, ci în timp. Dar, înainte de a ne da seama, obiectivul de 10.000 pași pe zi, ar putea deveni stilul nostru de viață. Este important să vă ascultați corpul pe parcurs și să consultați medicul dacă o durere sau disconfort este cauzată de la mersul prea mult pe jos.* 

▪︎Înainte de a începe un nou plan de sănătate fizică, discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme grave de sănătate sau dacă aveți mai mult de 40 de ani și ati fost inactiv recent.

Mulți dintre noi lucrăm, socializăm și interacționăm pe ecrane, din poziții așezate, în ultimul an și jumătate si poate chiar de mai multi ani incoace, daca avem vreo problema legata de sanatate care ne-a retinut in casa… Este timpul să ieșiți la câteva plimbări!

Acest timp petrecut excesiv în interior, poate inhiba abilitățile motorii, poate cauza probleme oculare și cauzează creșterea în greutate.

🌳Parcurile noastre oferă un loc frumos, sigur, accesibil (si gratuit), pentru a putea aprecia natura în timp ce ne hrănim sănătatea. 

🌳Parcurile noastre sunt o comoară, ieșiți și bucurați-vă de ele! Chiar daca nu locuim in apropierea unui parc, o plimbare in cartier este la fel de sanatoasa ca si una in parc.


Gânduri finale....

Ce moment al zilei este recomandat pentru mersul pe jos.?

Deși mersul pe jos nu este doar pentru pierderea în greutate - un articol publicat de TIME - revista americana, confirmă că antrenamentul dimineața - în special pe stomacul gol - este cel mai bun mod de a arde grăsimile stocate, făcându-l ideal pentru pierderea în greutate. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că compoziția hormonală a corpului dimineața este stabilită pentru a sprijini acest obiectiv, spune Anthony Hackney, profesor la departamentul de științe ale sportului și exercițiilor fizice de la Universitatea din Carolina de Nord Chapel Hill. 

Frumusețea mersului pe jos este că o poți face oricând! 

Seara - pentru un somn mai linistit,

La pranz - pentru un plus de energie, aerisire si focus,

Dimineata- pentru inviorare si tonifiere.

Diabeticii ar trebui să mănânce înainte de exercitiile fizice sau mersul pe jos?

Fiecare persoană este diferită. 

Unii oameni preferă să mănânce după ce fac sport, iar alții se bucură de o gustare ușoară înainte de antrenament. Potrivit Diabetes UK, „O felie de pâine de hrisca, un iaurt sau un fruct, cum ar fi marul, sunt exemple bune de gustări înainte și după plimbare. Dar dacă aveți diabet, cantitatea și tipul de alimente de care veți avea nevoie atunci când mergeți pe jos vor depinde de ultima dată când ați mâncat, de cât de foame vă este și de nivelul zahărului din sânge.”

Pentru mai multe informații despre viața sănătoasă și controlul și tratarea diabetului, alăturați-vă grupului nostru gratuit de sprijin pentru DIABET: IMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETUL


Distribuie această postare