Medicina Ayurvedică si Diabetul

Medicina Ayurvedică este printre noi de secole. Cu peste 3.000 de ani în urmă, această formă de tratament și-a găsit originile în India și rămâne, până în prezent, principalul sistem de îngrijire al Indiei, făcându-l unul dintre cele mai vechi sisteme de vindecare holistice (pentru întregul corp) din lume. Practica Ayurvedică se bazează pe abordarea conform căreia sănătatea și starea de bine depind de un echilibru delicat între minte, corp și spirit.

Medicina Ayurvedică abordează sănătatea și boala complet diferit de metodele tradiționale occidentale, privind natura ca pe o sursă de vindecare.

Astăzi, guvernul Indiei, precum și multe alte instituții globale susțin abordarea Ayurvedei și continuă cercetările asupra tratamentului pe care îl oferă aceasta. Deși nu sunt la fel de studiate practicile ca medicamentele occidentale, milioane de pacienți și practicieni din întreaga lume ii dau tot mai multă credibilitate exemplificând cu pacienți tratați cu succes folosind metodele medicinii Ayurvedice . În general, Ayurveda tratează pacientul prin utilizarea de diete speciale și compuși pe bază de plante, menite să promoveze sănătatea și un sentiment mai bun de bunăstare.

Cu toate acestea, înainte de a utiliza oricare dintre tratamentele Ayurvedice la domiciliu menționate pentru diabet, este esențial să solicitați sfatul medicului. Consultați-vă medicul despre cum să utilizați tratamentele naturiste în siguranță, fără a interfera cu rețetele dvs. actuale.

Care sunt plantele Ayurvedice folosite pentru a controla diabetul?
Medicamentele utilizate sunt pe bază de plante și  ajuta la gestionarea nivelului de glucoză din sânge, iar unele dintre cele mai frecvent utilizate plante medicinale pentru terapia diabetului includ:


Amalaki

Acest fruct, cunoscut și sub numele de agrișă indiană, este considerat unul dintre cele mai naturale medicamente din Ayurveda datorită caracteristicilor sale medicinale. Datorită proprietăților sale antioxidante, profesioniștii din domeniul sănătății au recomandat includerea acestui fruct în dieta noastră normală încă din cele mai vechi timpuri. În plus, ajută în mod regulat la reducerea nivelului de zahăr din sânge postprandial, iar conținutul de vitamina C al fructelor susține rezistența la insulină și controlul zahărului din sânge.Taninurile și polifenolii, ajută la eliminarea toxinelor din organism, promovând în același timp metabolismul celular prin capacitățile lor terapeutice. Polifenolii apără organismul împotriva daunelor oxidative cauzate de glicemia excesivă.Polifenolii au un puternic rol antioxidant apărând organismul împotriva daunelor cauzate de nivelurile ridicate ale zahărului din sânge. Datorită concentrației sale de crom, specialiștii Ayurvedici consideră că Amalaki este unul dintre cele mai bune medicamente Ayurvedice pentru controlul diabetului. Cromul este o componentă care ajută organismul să răspundă mai bine la insulină și să mențină echilibrat nivelul zahărului din sânge.

Acest fruct ajuta microcirculația în organism, ceea ce este benefic pentru sustinerea vitalitatii corpului - OJAS. Prin prevenirea pierderii vitalității și hrănirea tuturor tesuturilor corpului, rezultă mai multă energie și implicit sănătate.

OJAS este un cuvânt sanscrit care înseamnă literal „vigoare” sau „esență a vitalității”. Pe scurt, Ojas este forța vitală care ne guvernează imunitatea, vigoarea și fericirea, toate pe care ni le dorim din plin.

Triphala

Efectele medicinale ale includerii unui vârf de pudră de Triphala în dieta de zi cu zi au fost examinate foarte mult timp. Mai multe studii au arătat că consumul de cinci grame de pudra Triphala timp de peste o lună scade nivelul zahărului din sânge. Haritaki, Amalaki și Bibhitaki sunt trei ierburi puternice care alcătuiesc Triphala, o combinație Ayurvedică.

Combinația celor trei îmbunătățește sistemul imunitar, îmbunătățește digestia și ține sub control inima și sistemul respirator. Triphala este, de asemenea, descrisă în Sushrut Samhita ca fiind unul dintre cele mai bune medicamente Ayurvedice pentru diabet și ca un amestec miraculos pentru îmbunătățirea metabolismului și menținerea sănătății pielii și părului.


Tărtăcuța amară

Acest fruct cu gust amar, cunoscut și sub numele de „Karela” în limba indiană, este o alegere bună pentru pacienții cu diabet, datorită capacității sale înnăscute de a limita absorbția de glucoză. Acest fruct include trei ingrediente active: charanti, vicine și polipeptida, o substanță chimică asemănătoare insulinei care funcționează singură sau în combinație cu alte preparate pentru a reduce în mod natural nivelul de glucoză din sânge.

Diabeticii sunt de obicei sfătuiți să-și înceapă ziua cu un pahar de suc de Karela, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Puteți adăuga o jumătate de linguriță de sare și o jumătate de suc de lămâie în băutură pentru a o face mai puțin amară. De asemenea, puteți adăuga un vârf de pudră de piper negru în suc înainte de a-l bea pentru a-l face mai puțin acru.

Schinduf

Semințele de schinduf, au caracteristici medicinale care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea riscului de diabet. Semințele includ fibre și substanțe chimice care ajută la încetinirea digestiei, precum și la absorbția zahărului și a carbohidraților în organism.

Potrivit unor cercetări, semințele de schinduf înmuiate în apă caldă și consumate zilnic pot fi remediul suprem pentru tratarea diabetului de tip 2. Apa de schinduf are un efect reglator asupra absorbției zahărului din sânge, protejând împotriva dezvoltării diabetului.

Semințele de schinduf pot fi luate de diabetici:

 • Sub formă de pulbere;
 • Ca supliment, mâncați semințele înmuiate peste noapte și apoi beți apă.
 • Ca un ceai, fiert;
 • Ca pastilă;

Jambhul

Acesta este favoritul majorității familiilor indiene numit și „Jamun”. Este un fruct foarte puternic, cunoscut pentru dimensiunile sale mici, culoarea bogată de albastru intens sau violet și gustul bogat. Fructul este folosit de multe familii indiene pentru a face deserturi, pentru gustul sau delicios și proprietățile medicinale.

Pacienții cu diabet pot mânca semințele acestui fruct sub formă de pudră. Cercetătorii accentuează adesea modul în care jamunul ajută la gestionarea și menținerea nivelului de zahăr datorită proprietăților lui puternic antioxidante.

Shilajit

Vânzatorii de plante medicinale au recomandat din vechi timpuri acest compus mineral asemănător gudronului negru găsit în jurul zonelor Himalaya, pe tot parcursul verii ca un bun remediu Ayurvedic pentru diabet. Shilajit, este un supliment pe bază de plante vândut atât sub formă de tablete, cât și sub formă de pudră. Îmbunătățește creșterea și dezvoltarea generală atunci când este utilizat ca supliment pe bază de plante. Shilajit, este bogat în acid fulvic, protejează celulele beta pancreatice care creează insulină. Shilajit ajută la repararea pancreasului, ceea ce ajută la eliberarea insulinei și la eliminarea toxinelor din corpul uman. Utilizarea pe termen lung a shilajit este sigură și eficientă si în tratamentul persoanelor cu hipertensiune arterială. Cei cu probleme cardiace ar trebui să consulte un medic înainte de a adăuga acest mineral în dieta lor, deoarece poate scădea tensiunea arterială în timp.

Neem

Neem este o alta plantă foarte apreciată în diferite părți ale Indiei pentru proprietățile sale terapeutice. Produsele alimentare, de îngrijire a pielii și de îngrijire a părului folosesc neem ca ingredient. Neem are o aromă ușor amară, dar este recunoscut pentru proprietățile sale medicinale. Pentru diabetici, neem poate fi destul de benefic în scăderea nivelului de zahăr din sânge. Antioxidanții, flavonoidele, triterpenoidele, substanțele chimice antivirale, glicozidele și alte substanțe găsite în neem ajută la gestionarea zahărului din sânge.

Giloy

Madhunashini care înseamnă literalmente, „distrugătorul de zahăr” în sanscrită, este numele dat acestei plante în cărțile antice Ayurvedice indiene. Giloy este o plantă mistică care poate ajuta la o varietate de probleme de sănătate, inclusiv toate tipurile de diabet. Au fost descoperite efecte antiinflamatorii, antiartritice, antialergice, antimalarice și antidiabetice.

 • Poate arde excesul de zahăr din sânge, ceea ce ajută în continuare la reducerea nivelului de glucoză. 
 • Giloy este, de asemenea, un agent hipoglicemiant care ajută la gestionarea diabetului. Acest agent poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului ridicat de zahăr din sânge. 
 • Potrivit unui studiu, Giloy are o puternică acțiune antidiabetică și are o eficacitate de 40% până la 80% în comparație cu insulina. 
Tratamentul folosit în Ayurveda pentru diabet se concentrează pe trei pasi:
 • Purificare: Primul pas este o terapie specifică de purificare anti infundare sau mai bine cunoscută ca detox. Prioritatea este stimularea metabolismului, spălarea toxinelor din organism și eliminarea blocajelor.
 •  Reparare și restaurare: Procesul de întinerire cu plante Rasayana este al doilea pas și are ca scop îmbunătățirea și creșterea funcțiilor pancreasului, precum și reînnoirea celulelor și țesuturilor. Astfel, restabilirea funcțiilor normale ale tuturor organelor. 
 • Continuitatea întreținerii: Al treilea pas și obiectiv este menținerea sub control prin remedii naturale, a nivelului de zahăr din sânge. Formulele din plante și planurile de dietă sunt recomandate pentru a controla nivelul zahărului din sânge în mod natural de-a lungul vieții noastre.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați ajustate individual, yoga și exercițiile fizice frecvente și un nivel scăzut de stres în viața de zi cu zi contribuie în mare măsură la menținerea nivelurilor normale de glucoză din sânge. Urmărirea acestui tratament vă va ajuta să reduceți doza de medicatie conventionala și, în cele din urmă, să o eliminați. Dieta și stilul de viață joacă un rol important în menținerea simptomelor la distanță și în creșterea sănătății generale.

O dietă pentru diabetici ar trebui să ia în considerare următoarele:

 • Alimentele cu zahăr trebuie evitate pe cât posibil. 
 • Porții mai mici distanțate pe tot parcursul zilei.
 • Urmărirea carbohidraților consumați (când îi consumați și cât cantitativ consumați).
 •  În fiecare zi mâncați o varietate de alimente și legume din cereale integrale. 
 • Consum redus de grasimi. 
 • Limitarea cantității de alcool.
 • Reduceți cantitatea de sare.

Ce sfaturi are Ayurveda pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2?

Peste 420 de milioane de persoane din întreaga lume au diabet de tip 2. Această afecțiune o suferință pe tot parcursul vieții.

Diabetul de tip 2 provine din incapacitatea organismului de a utiliza insulina, rezistând la insulină produsă de propriul pancreas. Există multe probleme sau simptome comune legate de afecțiune: urinare frecventă, oboseală, tăieturi și alte leziuni ale pielii care se vindecă încet, modificări ale vederii, pentru a numi doar câteva.

Se știe că dieta joacă un rol important în menținerea sănătății, iar Ayurveda recomandă pacienților să limiteze alimentele bogate în carbohidrați, să mănânce alimente din cereale integrale atunci când este posibil și să stea departe de grăsimi. Se recomandă ca peste jumătate din dieta zilnică să fie compusă din legume. Fumatul, alcoolul și lipsa de somn, de asemenea, pot agrava starea și nu sunt recomandate.

În același timp, prea multă proteină poate pune o presiune excesivă asupra rinichilor. Deși legumele sunt foarte recomandate, anumite alimente trebuie abordate cu prudență, exemplu: orez, cartofi, făina alba procesată, carnea roșie și fructe dulci, cu excepția sucului de portocale sau lămâie.

Tratamentul Ayurvedic al diabetului include o dietă bogată în fructe și legume bogate în fibre, condimente precum chimen, coriandru, turmeric și cardamom, consumând mese mici pe tot parcursul zilei și consumând ierburi precum Gymnema pentru a reduce pofta de zahăr, Schinduf pentru a regla sângele nivelurile de zahăr, Neem și Tulsi pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și Guduchi pentru a gestiona nivelul zahărului din sânge prin creșterea imunității.

Simplificarea tratamentelor Ayurvedice pentru diabet:

Ayurveda recomandă, de asemenea, utilizarea unor plante specifice pentru persoanele cu diabet. Suplimente precum pepenele amar (Karella), Syzygium Cumini (Jambubeej), Gymnema Sylvestre (Gudmaar), curcuma (Haldi), Embelica Officinalis (Amla) și multe altele.Varza, morcovii, broccoli, spanacul, ceapa, usturoiul, castravetele, salata verde, rosiile, ridichile si sfecla rosie, precum și citricele sunt excelente pentru diabet. Mănâncă cereale integrale, germeni, năut și suplimente alimentare pe bază de plante precum amla, scorțișoară, turmeric, schinduf, neem, ceai verde și aloe vera pentru a menține nivelul de zahăr din sânge în echilibru. Cu toate acestea, sunteți întotdeauna binevenit să consultați profesioniști și să primiți un tratament corect și eficient pentru diabet în Ayurveda.

Diabetul de tip 2 poate fi vindecat cu Ayurveda și ierburi ayurvedice?

În Ayurveda, diabetul este denumit Prameha. Este descris ca o afecțiune metabolică cauzată de incapacitatea organismului de a descompune glucoza. Deși o vindecare totală a diabetului este puțin probabilă, diabetul poate fi tratat cu succes prin Ayurveda prin menținerea nivelurilor optime de glucoză din sânge. Practicienii Ayurvedici recomanda pe lângă suplimentele Ayurvedice, tratamentele de curățare holistică, masajele terapeutice, pentru întreține un stil de viață sănătos care ajută la gestionarea diabetului.

Deși nu există un remediu pentru diabet, plantele și practicile ayurvedice pot promova cu siguranță sănătatea persoanelor cu diabet. Cu toate acestea, înainte de a utiliza oricare dintre tratamentele ayurvedice la domiciliu menționate mai sus pentru diabet, este esențial să solicitați sfatul medicului. Consultați-vă medicul despre cum să utilizați tratamentele naturiste în siguranță, fără a interfera cu rețetele dvs. actuale.