Mămăliga în varianta sănătoasă pentru diabetici.
By Sara Barulli, May 14, 2022
Mămăliga este mâncarea românului constantă în alimentația multora dintre noi. Însă puțini sunt cei care știu că mămăliga nu mai este demult un aliment hrănitor, ba mai mult, are încărcătura glicemică destul de ridicată, ceea ce o face să fie contraindicată suferinzilor de diabet sau obezitate.
Potrivit DL. DR. MENCINICOPSCHI pentru a transforma mamaliga într-un aliment sănătos, tot ceea ce trebuie să facem este să optăm pentru mălai integral, bogat în tărâțe si să adăugăm făină de hrișcă sau amarant.
Dacă optati pentru mămăligă din mălai integral trebuie să știți că aceasta e de preferat sa fie consumată la masa în locul pâinii. Poate fi consumată o cantitate dublă de mămăligă față de cantitatea de pâine.
Dacă cantitatea de pâine recomandată pentru un diabetic este de 40 de grame, atunci cantitatea de mămăligă poate fi 80 de grame. Dar nu uitați că cantitatea poate diferi de mulți factori. Este cel mai bine sa intrebati medicul dv. înainte de a aduce schimbări in meniul recomandat de acesta.
Pentru a transforma mămăliga intr-un aliment sănătos tot ceea ce trebuie să facem este să optăm pentru malai integral, bogat în tărâțe și să adăugăm făină de hrișcă sau amarant.
🍄Ciupercile:
Faraonii le considerau o delicatesă, în timp ce romanii le numeau "daruri din partea zeilor", servindu-le numai în timpul festivalurilor. Grecii și chinezii credeau că ciupercile sunt dătătoare de forță.
In lume exista 3.000 - 14.000 de specii ce pot fi consumate, din care 700 au proprietăți medicinale. In diferite forme si culori, cu diferite proprietăți și texturi, ciupercile sunt extrem de bogate in nutrienti esentiali:
-vitamine,
-minerale,
-fibre,
-antioxidanți.
In plus, conform studiilor, ciupercile au foarte puțin sodiu și zero colesterol. Bogate in Vitamina B (riboflavina, niacina, folati, tiamina si B6),
Ciupercile reprezintă una dintre singurele surse vegetala de Vitamina D. importanta.
Ciupercile shiitake, care se numără printre foarte puţinele vegetale ce conţin vitamina D. Cantitatea de vitamina D nu este foarte mare, ce-i drept, dar nici de neglijat nu este. De exemplu, 4 ciuperci shiitake, adică o porţie, îţi furnizează în jur de 3% din doza recomandată zilnic de vitamina D. Dacă vrei să ai parte de şi mai multă vitamina D cu ajutorul acestor ciuperci, nu e nevoie să mănânci mai multe. Păstrează-le la soare două zile, înainte să le consumi, şi le poţi creşte cantitatea de vitamina D.
-
În ceea ce privește mineralele, ciupercile contin: potasiu, cupru, zinc, seleniu, fier, magneziu, fosfor si calciu.
-
O ciupercă medie are mai mult potasiu decât un pahar de suc de portocale sau bananele.
-
O portie de ciuperci oferă 40 - 60% din cantitatea zilnica recomandata de cupru.
-
Cât despre seleniu, pentru ca acesta se găsește mai ales în proteinele animale, ciupercile sunt practic singura sursa de seleniu pentru vegetarieni. In plus, ciupercile - punctul de plecare al penicilinei - contin antibiotic natural, avand proprietăți antifungice si antimicrobiene.
Proprietati medicinale ale ciupercilor:
POTASIU - conținut ajuta la scaderea presiunii sângelui, prevenind atacul cerebral.
CUPRUL - previne problemele cardiace, in timp ce zincul reglează metabolismul.
CALCIUL - întărește oasele,
FIERUL - previne anemia.
SELENIUL- în combinatie cu acidul linoleic și nu numai, previne cancerul și degradarea celulelor din cauza radicalilor liberi. Este, de asemenea, benefic oaselor, dintilor, unghiilor si parului.
ANTIOXIDANTII -cresc imunitatea si previn infectiile,
PROTEINELE FIBRELE și VIT.B - ajuta metabolismul.
INSULINA- ciupercile conțin în mod natural insulina iar anumiti compusi stimulează glandele endocrine și productia de insulina.
NIACINA- previne afecțiunile cognitive.
Combinatia dintre nivelul scăzut de grăsimi, carbohidrati, zero colesterol si un nivel mare al proteinelor, vitaminelor, mineralelor, apei și fibrelor face ca ciupercile sa fie ideale pentru diabetici.
In plus, ciupercile conțin in mod natural INSULINA iar anumiti compusi stimulează glandele endocrine si producția de insulina.
Ciupercile sunt benefice si persoanelor cu hipertensiune, dar utile și celor care suferă de migrene si chiar cu probleme mintale. Niacina ajuta la prevenirea Alzheimerului si a altor afectiuni cognitive.
Antibioticele naturale conținute pazesc organismul de infectii si ajuta la o vindecare mai rapidă a ranilor. Bune în cura de slabire ciupercile ajuta și masa musculară.
REȚETĂ: Mămăligă la cuptor cu ciuperci coapte și cimbru:
INGREDIENTE PENTRU 4 porții:
-500 gr. ciuperci amestecate (cum ar fi crimini, shiitake, stridii și/sau maitake), rupte în bucăți de 3-4 cm
-4 crengute de cimbru, plus frunze pentru servire
-6 catei de usturoi, zdrobiti
-sare, piper proaspăt măcinat
-25 ml ulei de măsline extravirgin
-250 gr malai
-50 gr. Parmezan, ras fin, (extra parmezan dacă doriți pentru servire)
-1 linguriță. otet -optional sau lamaie.
- fulgi de sare de mare.
Preparare:
-Pregatiti o tava de cuptor cu hartie de copt.
-Preincalziti cuptorul la 180 grade celsius.
-Combinați ciupercile, crenguțele de cimbru și usturoiul pe o tavă mare de copt
-Asezonați generos cu sare și piper si stropiti-le cu ulei. Amestecati-le puțin pentru a cuprinde toate aromele.
-Asezati-le apoi într-un strat uniform (Aveți grijă să nu înghesuiți ciupercile pe foaia de copt; altfel, se vor aburi în loc să devină crocante.)
-Transferați in partea de sus în cuptor și lăsați ciupercile să se rumeneasca în timp ce pregătiți mămăliga
-Fierbeti 4½ căni de apă.
-Adaugati sare si treptat malaiul, amestecand continuu, într-o oală rezistentă la cuptor/ de inox. (incorporarea treptat a malaiului în apă este esențială pentru a preveni cocoloasele)
-Când mălaiul este încorporat total transferați-l pe grătarul inferior din cuptor.
-Coaceți mămăliga, verificand si scuturând din când în când foaia de copt cu ciuperci, până când mămăliga este fragedă, 25–30 de minute.
-Scoateti mamaliga din cuptor. Mariti temperatura cuptorului cât de mare va ajunge . Continuați să gătiți ciupercile până devin crocante pe margini, inca 5-10 minute mai mult. Va puteti folosi de gril insa aveti mare grija sa nu le ardeti.
-Puneți mămăliga pe un platou si asezonați-o cu parmezan.
-Scoateți ciupercile din cuptor; opțional stropiți-le cu un pic oțet sau lămâie.
Poftă bună!
VALORI NUTRITIONALE PENTRU 4 PORTII:
Ciuperci Pleurotus - 500 grame, 165 calorii, 16.5 proteine, 2 lipide, 30.5 carbohidrati, 11.5 fibre
Ulei de masline extra virgin - 25 grame, 225 calorii, 0.1 proteine, 25 lipide, 0 carbohidrati, 0 fibre
Parmezan grana padano - 50 grame, 199 calorii, 16.5 proteine, 14.5 lipide, 0 carbohidrati, 0 fibre
Malai extra - 250 grame, 830 calorii, 18.8 proteine, 5 lipide, 175.5 carbohidrati, 0 fibre
---------------------------------------------------------------------------------------