Insulina si rolul ei vital pentru organism
Ce este insulina?
Insulina este un hormon produs in mod natural de organism. Rolul său principal este de a controla modul în care organismul folosește carbohidrații din anumite tipuri de alimente. Carbohidrații sunt descompuși pentru a produce glucoza, adică principala sursă de energie utilizată de celule.
Insulina permite celulelor din muschi, ficat și țesutul adipos să preia glucoza și să o utilizeze ca sursa de energie pentru a putea funcționa corect. Fără insulină, celulele nu pot utiliza glucoza drept combustibil și vor începe să funcționeze defectuos. Concret, fără insulină, nu putem supraviețui, iar decesele asociate DIABETULUI ZAHARAT erau ceva obișnuit până când insulina a fost descoperită la începutul anilor 1900 de Frederick Banting si Charles Best.
Insulina ajută la stocarea glucozei suplimentare în ficat, mușchi si țesutul adipos, astfel încât aceasta să poată fi utilizată pentru a furniza energie atunci când nivelurile de glucoză sunt prea mici.
Cum se produce insulina?
Insulina este un hormon peptidic, secretat de celulele beta ale insulelor Langerhans (grupuri distincte de 3000 pana la 4000 de celule din pancreas). Astfel, când o persoană consumă alimente, aceste celule beta “simt” zahărul din sânge si eliberează cantitatea potrivită de insulină necesară pentru menținerea nivelului normal de glucoza din sânge.
Rolul pancreasului în producerea insulinei
Pancreasul este un organ mic, care se află in spatele părții inferioare a stomacului si care joacă un rol important în două sisteme diferite - sistemul endocrin si sistemul exocrin.
Pancreasul produce doi hormonii principali, si anume glucagonul si insulina - acesta din urma contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ajutând la transportul glucozei din sânge in celulele vecine.
Rolul insulinei in organism
Cel mai important rol al insulinei în organism este interacțiunea sa cu glucoza pentru a permite celulelor sa utilizeze glucoza ca energie.
Insulina acționează în două moduri:
- stimulează absorbția glucozei și sinteza lipidelor;
- inhibă descompunerea lipidelor, proteinelor și a glicogenului, astfel incat viteza de producere a glucozei de către ficat să fie egala cu viteza cu care celulele o folosesc.
Insulina reglează nivelul de glucoză dar este implicată și în următoarele funcții:
- Modifică activitățile enzimelor si a reacțiilor rezultate in organism;
- Reface țesutul muscular prin transportul aminoacizilor, necesari pentru a repara leziunile musculare;
- Reglează absorbția aminoacizilor, a replicarii ADN și a sintezei proteinelor;
- Ajuta la sinteza lipidelor prin absorbția în celulele adipoase și transformarea lor în trigliceride;
- Descompune proteinele și lipidele din cauza modificarilor de la nivelul celulelor adipoase;
- Participă la absorbția de aminoacizi și potasiu in celule. Absorbția nu poate nu poate avea loc in absența insulinei;
- Ajuta excreția volumului de sodiu și lichide în urină;
- Stimulează procesului de învățare și memorare
Secretia de insulină:
Insulina este sintetizată in cantități semnificative numai in celulele beta din pancreas. Ea este secretată in principal ca răspuns la concentratiei crescute de glucoza in sânge, pentru a regla nivelul glicemiei.
Secretia de insulina poate fi activată și de unii stimuli, precum vederea și gustul alimentelor, sau anumiti aminoacizi si acizii grasi. Pe de alta parte, secreția de insulină poate fi inhibată de hipoglicemie (scaderea brusca a glicemiei), de acțiunea anumitor hormoni, precum somatostatina (hormon pancreatic), adrenalina sau nonadrenalina.
Ce indica valorile insulinei?
Insulina joacă un rol cheie in menținerea glucozei la un nivel potrivit, astfel incat organismul să funcționeze in parametri normali. Un nivel de glucoză prea mare sau prea mic poate provoca probleme grave de sanatate. Nivelurile glicemiei pot fi foarte simplu si ușor de identificat prin realizarea unui test de sânge. Dozarea insulinei este recomandata de medicul dv.
Nivelurile anormale de glucoză sunt cunoscute sub forma urmatoarelor denumiri:
- Hiperglicemie – valori prea mari ale glicemiei. Aceasta apare atunci cand organismul nu produce suficientă insulină. În lipsa unei cantități suficiente de insulină, glucoza nu mai ajunge în celulele, ci ramane in fluxul sanguin.
- Hipoglicemie - valori prea scăzute ale glicemiei. Apare atunci cand organismul produce o cantitate prea mare de insulina, ceea ce înseamnă ca o cantitate mai mare de glucoză intră în celule și o cantitate prea mica rămâne în fluxul sanguin.
Nivelurile anormale ale insulinei ajută medicul diabetolog să stabilească diagnosticul de DIABET ZAHARAT și să facă diferența între cele doua tipuri de boală – DIABET ZAHARAT DE TIP 1 si DIABET DE TIP 2.
Nivelurile prea mari de insulină sunt asociate cu:
- Diabetul zaharat de tip 2;
- Rezistenta la insulina;
- Hipoglicemie;
- Sindromul Cushing, o tulburare a glandelor suprarenale;
- Insulinom, o tumoră pancreatică;
Nivelurile scazute de insulină sunt asociate cu:
- Hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr din sânge);
- Diabetul zaharat de tip 1;
- Pancreatita, o inflamatie a pancreasului;
Vă așteptăm pe grupul nostru IMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETUL Este cel mai bun loc pentru a găsi suport, cunoștințe, sfaturi despre stilul de viață și rețete, indiferent dacă ați fost diagnosticat recent sau faceți față afecțiunii de ani buni. Aici găsiți o comunitate sigură și transparentă. În plus față de sprijinul și conținutul CuraLife, ne bucurăm sa interacționăm direct cu dv. răspunzându-vă la întrebări, ne bucurăm când găsim soluții utile pt. tratarea DIABETULUI și le împărtășiți cu aceasta comunitate frumoasa, începând sau participând la discuții cu oameni care se confruntă cu aceleași provocări ca și dvs. și vă faceți prieteni.
*Materialele din acest articol au caracter informativ. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.