Hidratarea corectă a organismului când ai diabet:

Pe lângă alimentația corectă, hidratarea corectă a organismului este la fel importantă pentru pacienții cu diabet. 

Industria alimentară ne tentează cu tot felul de băuturi și sucuri procesate și îndulcite. 

Excesul de zahăr din sânge accelerează eliminarea apei din țesuturi, lucru care duce la senzația de sete, deshidratare și la urinări frecvente. Astfel, oamenii care suferă de această afecțiune trebuie sa consume mai multă apă decât ceilalți. Daca nu, pot ajunge la alte probleme grave de sanatate. Totodată, pentru a evita diabetul, orice persoana trebuie sa nu neglijeze consumul corespunzător de lichide.

Pentru a alege corect lichidele principalele criterii după care ar trebui sa te orientezi sunt caloriile. Cele mai sănătoase și indicate  variante de băuturi  dacă ai diabet, sunt cele cu 0 calorii și cele cu foarte puține calorii. Alături de apă, poți consuma ceai neindulcit, cafea și băuturi carbogazoase cu 0 calorii. Feriți-vă de băuturile îndulcite, preparate cu frișcă, sucurile carbogazoase. Ex: un suc de 330ml carbogazos contine aproximativ 150 calorii si 40 grame de carbohidrat. Sfatul nutritionistilor este sa optezi pentru variantele cu îndulcitori artificiali care reduc aproape de 0 conținutul caloric al băuturilor respective.

Băuturile energizante:

Pentru majoritatea dintre noi energia vine din ceai, cafea și alte băuturi mai mult sau mai puțin procesate.

ESTE FOARTE IMPORTANT DE REȚINUT : băuturile cu cofeină deshidratează, de aceea alături de cafea întotdeauna să aveți un pahar mare cu multă apă. Raportul corect ar fi:

  • la fiecare ceașcă de cafea să beți 2 pahare mari de apă.
  • pentru fiecare pahar de suc proaspăt, beți câte un pahar de apă plată sau minerală, deoarece anumite sucuri proaspete din fructe conțin cantități mari de zaharuri naturale- fructoza.

Aveți grija la consumul excesiv de alcool și al produselor ce conțin cantități mari de sare (sodiu)

Variante îmbunătățite ale apei: 

  • Adaugă câteva linguri de suc de citrice sau suc de fructe proaspete. 
  • Adaugă frunze de  mentă, rozmarin. 
  • Adauga fructe sau legume aromate precum zmeura . 
  • feliile de castravete adaugate in apa aduc un aport considerabil de vitamina A și C.

Ce alte optiuni exista pentru hidratare?

  • laptele degresat  250 ml conține  aprox. 80 calorii, 12 gr. carbohidrati, calciu, vitamina D.
  • sucuri din fructe proaspete, 120 de mililitri - jumătate de cană contine aprox. 15 gr. de carbohidrați si 50 de calorii si un aport de multivitamine. Filosofia sănătății se bazează mult pe fructe și legume și sucurile extrase din acestea.

Consumul a 1,5-2 litri de apa minerala plată sau carbogazoasă pe zi contribuie la scaderea glicemiei in cazul pacienților cu diabet zaharat.

Apa minerală este un adjuvant in tratamentul antidiabetic, hidratarea corespunzătoare avand un efect benefic asupra metabolismului glucidelor  ne arată în cercetările sale prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste.

“De asemenea, indiferent de tipul de apa minerala consumată – plata sau carbogazoasa – sau de durata consumului am constatat stimularea diurezei și scaderea concentratiei de sodiu si potasiu urinar, cu rol antilitiazic”, afirma dr. Rodica Strachinariu, medic primar specialist in diabet, nutritie si boli de metabolism.

Mulți cercetători au confirmat, pe baza unor experiențe și cercetări, că adoptarea unui stil de viata alcalin constituie formula sănătății perfecte. 

Cercetările din Japonia, Rusia şi alte ţări arată că apa alcalina este un războinic eficient în lupta împotriva diabetului zaharat. Apă alcalină este bogată în hidrogen activ şi, prin urmare, poate duce la vindecare. Pacientul cu diabet zaharat va suferi deseori de o piele uscată, lipsa de energie şi de ulcer. Apa structurata pentru a creşte prezenţa alcalina serveşte ca un antioxidant. Atunci când e introdusă într-un plan nutriţional, pacienţii răspund remarcabil la acest tratament.


Nu aștepta sa ți se faca sete!


Distribuie această postare