Glutenul PRO sau CONTRA?
Glutenul face parte din dieta noastră de acum aproximativ 10.000 de ani în Mesopotamia, când strămoșii noștri au început să mănânce cereale. Glutenul este o proteină care se găsește în mod natural în multe cereale, inclusiv grâu, orz și secară. Acționează ca un liant, având calitatea de „întindere” si omogenizare. Astăzi, cerealele sunt o sursă de hrană esențială în întreaga lume și peste 50% din aportul caloric zilnic provine din consumul de cereale.
Dietele sărace în carbohidrați au fost populare de ani de zile, inclusiv dietele fără gluten.
Beneficiile pretinse ale dietei fără gluten sunt:
- îmbunătățirea sănătății
- pierderea în greutate
- creșterea energiei
….dar sunt necesare mai multe cercetări...
Mulți oameni asociază glutenul cu obezitatea sau creșterea în greutate. În timp ce o dietă fără gluten este esențială pentru gestionarea semnelor și simptomelor bolii celiace și a altor afecțiuni medicale asociate cu glutenul, este necesară sau utilă pentru persoanele fără alergii la gluten?
De ce este benefic glutenul în dietele noastre? De ce sunt atât de mulți oameni care renunță la gluten în zilele noastre?
Să rezumăm beneficiile ambelor și modul în care au impact asupra Diabetului de tip 2.
Beneficiile glutenului pentru diabetici:
Cerealele integrale și carbohidrații sunt o parte sănătoasă și importantă a dietei dumneavoastră. Acestea ar trebui să reprezinte aproximativ 60% din dieta ta în fiecare zi. Este important să alegeți grâu, ovăz, hrisca sau orez nedecorticat și o varietate de fructe și legume proaspete.
Beneficiile glutenului sunt carbohidrații complecși de care organismul tău are nevoie și fibrele! Cercetările au arătat în mod constant că pentru persoanele cu Diabet de tip 2, consumul fibrelor ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei. Fibrele ajută la reglarea consumului de zaharuri de către organism, ajutând la ținerea sub control a foamei și a zahărului din sânge. De asemenea, fibrele dau senzatia de satietate, să avem un intestin mai sănătos și ne reglează mișcările intestinale - peristaltismul intestinal.
Limitarea glutenului în dietă este asociată cu un aport mai mic de fibre, aport scăzut de vitamina B, folatii găsiți în carbohidrați, aport scăzut de fier, de calciu și vitamina D.
Clinica Cleveland explică că, „Cerealele procesate sau rafinate au straturile exterioare sănătoase îndepărtate. Producătorii de alimente vor îndepărta straturile exterioare ale boabelor pentru a crea un produs de succes comercial pentru consumatori. Acest proces de măcinare îndepărtează mecanic tărâțele - stratul exterior, bogat în fibre, care conține vitaminele B și mineralele. Măcinarea îndepărtează si stratul germinativ care conține acizi grași esențiali și vitamina E.” Prin urmare, evitați carbohidrații „falși” care au fost procesati excesiv și sunt lipsiti de nutrienți. In locul acestora s-au adăugat sare, zahăr, grăsimi, calorii etc.
În plus, multe produse procesate fără gluten au un indice glicemic crescut cu grăsimi crescute și mai puține proteine în comparație cu mesele care conțin gluten. Acest lucru poate provoca de fapt creșterea în greutate. Alimentele procesate asociate cu gluten si produse fără gluten sunt nesanatoase. Dorința de a pierde în greutate este motivul greșit pentru a alege o dieta fără gluten.
Beneficiile eliminarii glutenului din dieta:
Unii consideră că consumul de gluten afectează multe aspecte ale sănătății umane și se presupune că contribuie la pandemia de Diabet. Unii oameni cred că glutenul cauzează creșterea în greutate, Diabetul de tip 2 si inflamatia din corp. Cu toate acestea, nu avem suficiente dovezi în acest sens!
Este important de menționat că glutenul este o problemă doar pentru cei care sunt intoleranti sau au reactii diverse de disconfort sau rezultatul testelor este pozitiv pentru boala celiacă. Majoritatea oamenilor au mâncat gluten cea mai mare parte a vieții lor, fără efecte secundare adverse”, Școala de Sănătate Publică din Harvard.
Cele mai frecvente cazuri în care dieta fara gluten este o alegere sănătoasă, sunt cazurile în care cineva a identificat efecte secundare grave cauzate de gluten! Organismele unor oameni recunosc glutenul ca o toxină și o atacă. Dacă aveți boală celiacă, sensibilitate la gluten non-celiacă, ataxie cerebrala provocata de gluten sau alergie la grâu, atunci ar trebui să acordați o atenție deosebită glutenului. În loc de cereale cu gluten, bucurați-vă de cerealele amidonoase sau făinuri care fac parte dintr-o dietă fără gluten, cum ar fi: hrișcă, in, porumb, quinoa, orez, soia etc.