FRUCTOZA

Faţă de zahărul rafinat din comerţ, îndulcitorii cum sunt fructoza şi glucoza sunt mai sănătoşi pentru corp. Cu condiţia ca aceştia să provină din fructe şi legume, pentru că au şi fibre benefice digestiei. 

Organismul are nevoie de zaharuri sub formă de glucide, pentru a funcţiona la capacitate maximă. De fapt, necesarul zilnic de calorii ar trebui să provină în proporţie de 50-60% din glucide. Însă nu oricare, ci unele sănătoase, cum sunt cele care provin din fructele uscate, legume, miere, cereale integrale. Celelalte, de tipul dulciurilor preparate în comerţ super procesate– bomboane, produse de patiserie şi cofetărie – trebuie evitate sau consumate cu moderaţie, pentru că ridică brusc glicemia şi, pe termen lung, declanşează boli. 

Fructoza este de preferat înainte de toate! Trebuie să ştiți că atât glucoza, cât şi fructoza sunt foarte dulci, asemenea zahărului. Însă au indici glicemici diferiţi, lucru care le pozitioneaza diferit pe scara indexului glicemic.  

De exemplu, indicele glicemic al glucozei se ridică până la 100, în timp ce al fructozei nu atinge cota 20. 

-Orice aliment care contine zahar, va contine si fructoza.

-Deoarece aceasta molecula simpla se gaseste in alimentele sănătoase precum fructe si legume – care contin, de asemenea, multe vitamine si minerale esentiale – s-ar putea sa nu para foarte periculoasa, dar ca indulcitor de sine statator, aceasta este de aproape doua ori mai dulce decat zaharul de masa si determina o creștere similară a zaharurilor din sânge ca si sucroza.

-Fructoza este procesata de ficat.

A avea un nivel excesiv de fructoza in fluxul sanguin poate duce la o serie de probleme de sanatate, inclusiv acumularea unei substanțe, numite acid uric. Prea mult acid uric poate provoca guta si pietre la rinichi.

Atunci când colonia de bacterii care trăiește in intestine se hrănește liber cu zahăr, aceasta poate duce la o supraaglomerare bacteriana care tulbură echilibrul florei intestinale sănătoase. Un astfel de dezechilibru poate provoca simptome gastro-intestinale precum balonarea. In unele cazuri, supraaglomerarea bacteriana in intestinul subtire poate duce la malabsorbtia substantelor nutritive importante.

Odată ce nevoile de energie sunt îndeplinite, organismul nu are o alta utilizare imediată pentru zahărul suplimentar. Când este prezent, organele si tesuturile corpului vor încerca sa compenseze. Acest lucru poate duce la niveluri ridicate de lipide si glucoza in sange, ceea ce poate crește riscul unei boli metabolice precum Diabetul.

DIABETUL- Este una dintre cele mai intalnite tulburări metabolice. El reprezinta o afectiune care indica un nivel ridicat al zahărului in sânge si apare cand pancreasul nu mai secretă deloc insulina sau produce o cantitate prea mica pentru a putea transforma glucoza din sange in energie. Conform specialistilor, DIABETUL  a devenit o boala din ce in mai raspandita, cauzata in special de alimentatia inadecvata, foarte bogată in sare si zahar. Greutatea peste medie, asociată cu un stil de viata nesanatos, reprezinta principalul factor de risc pentru instalarea Diabetuui.

Pe cât posibil, alege dulciuri cu fructoză, pentru că aceasta este mai sănătoasă decât glucoza, care ridică mult glicemia şi dăunează pancreasului, iar consecinţele sunt nocive.

Alaturati-va comunitatii noastre: Impreuna putem invinge Diabetul pentru a nu fi singur în lupta cu DIABETUL!

Aici veti intalni sustinerea grupului, oameni care impartasesc idei, rețete sănătoase și o varietate de resurse care să vă ajute să trăiți un stil de viață mai sănătos cu DIABET TIP 2.


Distribuie această postare