🎃Este dovleacul bun pentru diabetici?

 

Această este o întrebare adresată de mulți pacienți cu diabet zaharat. Vestea bună este că dovleacul, care face parte din familia Cucurbitaceae, este unul dintre cele mai bune alimente pentru pacienții diabetici. Această familie include, de asemenea si: castravetii, pepenii și dovleceii.


Principalele soiuri comestibile de dovleac sunt:

  • Dovleac plăcintar, cu forma alungita si gust dulce, ideal pentru placinte sau deserturi. Dovleacul placintar este cel mai popular soi care este cultivat in România.

  • Dovleacul american are forma rotundă, turtită la capete și este des intalnit peste Ocean, fiind folosit pentru sărbătoarea de Halloween. Si acest soi este comestibil, fiind potrivit pentru supe, placinte sau alte preparate.


Ce conține pulpa de dovleac si semințele de dovleac:

  • Bogat in vitamina C -  este o sursa buna pentru simularea de insulina in organism si atunci cand se administrează pe cale orala, acest lucru poate ajuta la controlul diabetului zaharat. Prin urmare, datorită conținutului său foarte ridicat de vitamina C, dovleacul este bun pentru diabetici.

  • Semintele de dovleac contin  fier, zinc, magneziu,vitamina K si grasimi nesaturate  Sursa bogata de Omega 3- sunt fantastice pentru sanatatea inimii. Acesta este un alt motiv pentru care consumul de dovleac aduce beneficii in diabetul zaharat.

  • Semintele de dovleac contin foarte mult l-triptofan, o substanța care ajuta organismul sa aibă un somn bun si alungă depresia. Triptofanul este convertit in serotonina si niacin, care dau o stare de bine.

  • Contine Antioxidanti- În cazul în care secreția de insulină este scăzută în organism, acest lucru va afecta, de asemenea, metabolizarea carbohidratilor, lipidelor si proteinelor. Multe studii au arătat ca apare un stres oxidativ cauzat de dereglarea metabolica. Deci aportul de antioxidanti este considerat ca o abordare terapeutica in tratarea diabetului zaharat.

  • Acidul folic -Disfuncția endotelială apare frecvent la pacienții care au diabet zaharat; Acidul folic poate ajuta la inversarea acestui proces și să permita acidului nitric din organism in functiile endoteliale. Dovleacul este bogat in acid folic, ceea ce face remarcabile beneficiile consumului de dovleac în diabetul zaharat.



Datorită conținutul bogat în vitamine și minerale, dovleacul joacă un rol important in menținerea sanatatii. Iată care sunt cateva dintre beneficiile dovleacului:

  • Reglează tensiunea arteriala - consumul de dovleac este benefic pentru sanatatea inimii, iar datorită conținutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor în tratarea hipertensiunii.

  • Reduce riscul de aparitie a diabetului - semintele si pulpa dovleacului conțin substanțe care ajută la absorbția glucozei in țesuturi si la menținerea acesteia la un nivel optim si poate fi de ajutor in prevenirea aparitiei diabetului de tip 2.

  • Întărește sistemul imunitar - dovleacul contine o cantitate ridicata de vitamina C si betacaroten, ambele fiind benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Odata ajuns in organism, betacarotenul este transformat in vitamina A, care declanșează producția de leucocite, celulelele albe din sange care lupta cu infectiile.

  • Ajută la îmbunătățirea vederii - betacarotenul ajuta la menținerea unei vederi bune pe măsură ce îmbătrânim și reduce riscul de apariție a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodata, vitaminele C și E ajută la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.

  • Stimulează pierderea în greutate - dovleacul are un conținut scăzut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) si este o sursa bogata de fibre, care sporesc senzatia de satietate, fiind de mare ajutor în curele de slabire.

  • Previne apariția bolilor cardiovasculare - conținutul ridicat de potasiu, vitamina C si fibre din dovleac ajută la menținerea sănătății inimii și scad riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.

  • Ține colesterolul sub control - dovleacul este bogat în antioxidanți care ajută la reglarea colesterolului și previne oxidarea  colesterolului rău (LDL).

  • Protejează pielea - vitamina C ajută la producerea de colagen, o proteină esențială  pentru o piele sanatoasa. Totodată vitamina C, luteina si antioxidanții protejează pielea de acțiunea  nociva a razelor ultraviolete.

  • Menține sănătatea aparatului urinar - semințele de dovleac ajută la ameliorarea simptomelor asociate prostatei și îmbunătățesc funcțiile aparatului urinar.

  • Îmbunătățește calitatea somnului - semințele de dovleac au un conținut bogat de magneziu care ajută la îmbunătățirea somnului.

  • Ajută digestia - datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru îmbunătățirea digestiei și poate ajuta în combaterea constipației.


Cum poți consuma dovleacul - tipuri de produse obținute din dovleac:

Dovleacul este un aliment versatil care poate fi folosit pentru prepararea diferitelor rețete de mâncăruri si care poate fi consumat ca atare, copt, fiert sau ca băutură proaspătă. În afară de pulpă, poti fi consumate și semințele de dovleac, care pot fi procesate pentru a obține ulei.

Uleiul de dovleac- este obținut prin presarea la rece a semințelor de dovleac, fiind bogat in vitamine, agenti antiinflamatori, acid linoleic si oleic. Consumul de ulei de dovleac are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de zinc, antioxidanti si magneziu. Printre aceste beneficii se numără menținerea sănătății inimii și a tractului urinar, dar și reducerea inflamațiilor.

 Uleiul de dovleac poate fi consumat in salate, ca dressing, in supe crema, ca ingredient pentru sosuri sau pentru prepararea legumelor la cuptor.

Semințele de dovleac - conțin o cantitate ridicată de magneziu. Mai exact, în 100 de grame de semințe de dovleac se regăsesc 262 mg de magneziu, un mineral esențial pentru sănătatea organismului.

 Acestea pot fi consumate atat prăjite, însă semințele de dovleac crude sunt mai sănătoase și au un aport ridicat de vitamine și minerale. Le poți adăuga atât în salate, cât si în alte mâncăruri.

Exista mai multe moduri de găti banalul dovleac. Cele mai recomandate sunt:

  • pregatit la aburi, 

  • în cuptor, 

  • fiert, 

  • prajit, 

  • stors pt suc - doar dovleacul plăcintar este recomandat pt suc.


Dovleacul este, de asemenea, celebru sub forma de piure.

Dovleacul este extraordinar în supe, placinte.

Aceste forme diferite de a fi gătit ajută la folosirea lui ca un ingredient ușor pentru un pacient DIABETIC. Pulpa de dovleac este bogată in vitamina A si C, potasiu, acid folic si proteine, iar semintele de dovleac sunt bogate în fier si grăsimi nesaturate. 

Sucul de dovleac -este obtinut din pulpa de dovleac, având un conținut bogat de vitamina D, fier, fosfor si cupru. Sucul poate fi obtinut cu ușurința în casă și poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit chiar și pentru prepararea prăjiturilor. Sucul de dovleac este folosit și ca ingredient activ in produsele farmaceutice.

După gust, puteți  să adăugați nucșoară, scorțișoară sau ghimbir in sucul de dovleac.

Care este cantitatea de dovleac recomandată pacienților cu diabet zaharat? 

Ce contraindicatii are consumul de dovleac?

Cu siguranță dovleacul este foarte bun pentru un pacient diabetic din motivele menționate mai sus însă trebuie avut grijă să nu exagerăm cu cantitățile.

Prea multe semințe de dovleac provoacă indigestie, balonare și dureri de stomac. Uneori apar și cazuri de alergie.

Consumul de dovleac crud sau în cantități ridicate este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, ulcer gastric, care au o producție redusă de acid gastric sau care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac.

De aceea pacienților diabetici li se recomandă să includă dovleacul în cantități moderate în dieta lor de zi cu zi pentru a se bucura de beneficiile sale la maxim și în condiții sigure.

Distribuie această postare