Februarie - LUNA INIMII ❤️
In luna februarie sarbatorim Sanatatea inimii. In special la americani, februarie este considerată Luna Inimii. Sanatatea cardiovasculara este un subiect foarte important, iar bolile cardiovasculare sunt un pericol real pentru multi dintre noi. Este important să fim conștienți de factorii de risc si cum putem preveni bolile cardiovasculare. Exista măsuri pe care le putem lua pentru a preintampina bolile cardiovasculare.
Înaintarea în vârstă, o anumita tipologie genetica, persoanele cu Diabet zaharat de tip 2 sexul masculin si anumite rase sunt mai pedispuse către bolile cardiovasculare.
Persoanele cu Diabet zaharat de tip 2, au o predispoziție spre a dezvolta boli cardiovasculare. Diabetul de tip doi și bolile cardiovasculare merg mână în mână. Glicemia crescută deterioreaza vasele de sânge. Multi diabeticii se confrunta cu obezitatea, cu hipertensiunea arterială și un nivel crescut al colesterolului.
Exista factori de risc pe care ii putem reduce sau controla, pentru a tine departe bolile cardiovasculare.
CAUZELE PRINCIPALE ALE BOLILOR CARDIOVASCULARE:
FUMATUL
Fumatul este declansator suprem al bolilor cardiovasculare și accidentelor vasculare cerebrale. Fumătorii (inclusiv fumătorii de țigări, tigari electronice, pipă și trabucuri) prezinta un risc de două ori mai mare de a face un atac de cord decât nefumătorii. Fumatul reprezinta si cel mai mare factor de risc pentru moartea provenita in urma atacurilor cardiace.
Universitatea Johns Hopkins din America, in cercetările sale raportează următoarele efecte ale fumatului asupra inimii și sistemului circulator
- Provoacă o creștere instantanee și pe termen lung a tensiunii arteriale.
- Provoacă o creștere instantanee și pe termen lung a ritmului cardiac.
- Reduce fluxul de sânge care circula prin inimă.
- Reduce cantitatea de oxigen care ajunge la țesuturile corpului.
- Crește riscul apariției cheagurilor de sânge.
- Deteriorează vasele de sânge.
- Dublează riscul de accident vascular cerebral prin reducerea fluxului de sânge către creier.
Chiar si fumatul pasiv reprezinta un pericol ce influenteaza bolile cardiovasculare. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din America raporteaza că, aproximativ 34.000 de nefumători mor din cauza bolilor de inimă, în fiecare an, din cauza expunerii la fumul pasiv de tutun. Fumatul pasiv este inhalarea fumul expirat de fumători. Include, de asemenea, fumul rezultat de la arderea țigărilor sau trabucelor si cel al țigărilor electronice.
Renunțarea la fumat la (orice vârstă) vă va îmbunătăți sănătatea și va reduce riscul de boli cardiovasculare dar și riscul unor tipuri de cancer. Pentru mai multe informații despre cum să renunțați la fumat astăzi, consultați centrele de prevenire a bolilor cardiovasculare. Aceste centre va ajuta să faceți un plan de renunțare la fumat, vor propune medicamente si actiuni care va pot usura renuntarea la fumat. Exista si grupuri de sprijin pentru cei care doresc sa renunte la fumat. Tehnologia din ziua de astazi ne ajuta cu aplicații de renunțare pe telefon.
OBEZITATEA
De multe ori asociem a fi gras sau a avea probleme cu greutatea, cu kilogramele pe care ni le arata cantarul.
- Grăsimea subcutanată si grasimea viscerala ne afecteaza modul în care ne simțim si traim, ne afecteaza psihic și afecteaza capacitatea de a fi activi si de a face exerciții fizice.
- Grăsimea viscerală este cea care ne pune în pericol viata. Aceasta este grăsimea care ne înconjoară organele interne,inima și ficatul, și reprezinta un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
- Excesul de greutate poate duce la acumularea de tesut gras pe artere (vasele de sânge care transportă sângele către organele tale). Dacă arterele care transportă sânge la inimă sunt deteriorate și înfundate, se poate produce un atac de cord.
- Grăsimea viscerală poate crește colesterolul din sânge, crește tensiunea arterială și contribuie la aparitia Diabetului de tip 2.
Pentru a pierde în greutate și a reduce INDICELE MASEI CORPORALE, planificați impreuna cu medicul dv. o dietă zilnică sănătoasă și faceti exercițiile fizice zilnice. Trebuie să aveți o rutină sănătoasă și un stil de viață activ. Dimensiunea portiilor de mancare, alimentele pe care le alegeți și caloriile pe care le consumați vs. caloriile pe care le ardeți contribuie la pierderea în greutate și la reducerea procentului de grăsime corporală.
TENSIUNEA ARTERIALA CRESCUTA
Hipertensiunea arterială deterioreaza arterele făcându-le mai puțin elastice, ceea ce scade fluxul de sânge și oxigen către inimă și duce la boli de inimă. Mulți oameni nu știu dacă au tensiune arteriala sau când au hipertensiune arterială. Singura modalitate de a afla dacă aveți hipertensiune arterială este să solicitați un medic să o măsoare. Tensiunea arteriala se poate masura si acasa cu ajutorul tensiometrelor.
Pentru scaderea tensiunii arteriale:
- Renuntati la fumat.
- Adoptati un stil de viata si o dieta sanatoasa pentru a scapa de kg in plus.
- Faceti exercitii fizice de intensitate moderata, zilnic.
- Reduceti cantitatea de sodiu ( sare), alcool și cofeină.
Pacientii cu diabet de tip 2, trebuie sa tina legatura constant cu medicul. Medicul ii va ajuta in reglarea tensiunii arteriale crescute.