Dieta vegană- îi ajută pe diabetici să țină boala sub control?
By Sara Barulli, March 11, 2022
🍏🥦🫐🍅🌽🍊🥬🫑🥒🥕
Este important să reții, înainte de a elimina carnea și produsele lactate din alimentația ta, că studiile NU sunt destul de ample și că sunt necesare mai multe cercetări îndelungate pe această temă. Nu putem spune cu certitudine de 100% că veganismul este cea mai bună opțiune pentru diabetici.
Există multe motive întemeiate pentru a renunța să mai mănânci produse de origine animală, însă nu le vom detalia pe toate acum.
Alimentația pe bază de plante poate crea falsa impresie că aceasta înseamnă doar farfurii pline cu nimic altceva decât broccoli și un mare gol în stomac, în timp ce încercați să dormiți. Dar aceasta este o imagine falsa.
Mâncarea pe bază de plante este foarte cuprinzatoare.
Contine fructe, legume, nuci, semințe, leguminoase (linte, fasole, mazare s.a.m.d ) și cereale integrale. Iar pentru consumatorii de carne, mâncatul pe bază de plante nu înseamnă neapărat să renunțați complet la carne, ci doar ca alegeți să mâncați carne mult mai rar.
Puținele studii realizate până acum, arată că veganismul îi ajută pe diabetici să își reducă greutatea corporala și să țină glicemia sub control. Totodată, un studiu a descoperit că o alimentație bazată în principal pe alimente de origine vegetală, îi ajută pe oameni să își îmbunătățească starea de spirit.
Beneficiile dietei vegane erau cunoscute demult, însă acum există cercetări care sugerează că eliminarea produselor lactate și a produselor din carne pot ține Diabetul de tip 2 sub control. Pacienții care urmează o dietă bazată în principal pe alimente vegetale ori o dietă vegana, au avut un control mai bun asupra glucozei din sânge și au reușit să dea jos aproape de două ori mai multe kilograme decât pacienții care urmau alte diete.
Studiile realizate in UK, pe o perioada de 6 luni, pe 430 de persoane, majoritatea cu vârste peste 50-55 de ani concluzioneaza ca s-a îmbunătățit calitatea vieții în cazul acelor pacienți care urmau o dietă vegană. Participanții vegani au avut o stare mentală mult mai buna si alertă, nivel de energie crescut și au reușit să dea jos mai multe kilograme pe durata studiilor.
Din alte studii referitoare la dieta vegana si beneficiile acestei diete asupra Diabetului, aflăm ca participanții vegani au reușit să reducă si dozele medicamentelor pe care le luau pentru Diabet. Acest efect îmbunătățit al medicației a apărut pentru ca participantii vegani și-au ținut nivelul glucozei din sange sub control și au reușit să reducă si nivelul lipidelor din sange.
Alti cercetători au demonstrat că veganii au avut un risc extrem de scăzut în a dezvolta Diabet de tip 2, în comparație cu persoanele care nu erau vegetariene.
Un regim alimentar bazat pe alimente vegetale, pe alimente integrale include în general leguminoase, cereale integrale, fructe, legume și nuci, iar toate acestea sunt bogate în fibre. Sunt cercetari stiintifice care au demonstrat că toate aceste alimente sănătoase protejează organismul împotriva diabetului.
Cerealele integrale, inclusiv pâinea din grâu integral, cerealele pentru micul dejun, care sunt obținute din boabe întregi, nedecorticate și orezul brun au fost asociate cu un risc redus de a dezvolta Diabet. Legumele, după cum au demonstrat multe studii despre alimentatia in Diabet, ameliorează rezistența la insulină și protejează organismul împotriva sindromului metabolic.
Nu uita! Cere sfatul medicului tău înainte de a-ți schimba dieta și înainte de a încerca să urmezi o dietă vegana ori vegetariană, pentru că medicul tău este cel mai în măsură să îți explice modul în care aceasta îți poate influența boala.
🍏🥦🫐🍅🌽🍊🥬🫑🥒🥕