DIETA PALEO
Aceasta dietă se bazează pe revenirea la dieta noastră ancestrală. De exemplu, termenul PALEO este o formă scurtă a cuvantului „Paleolitic”, care se referă la epoca de piatră, când oamenii mâncau mese întregi, negătite. Ideea de bază a acestei diete este că dacă toți mâncăm din nou așa, vom fi cu toții sănătoși și fără toxine. Dieta Paleo este destul de populară în prezent si considerata un „vindecător” modern.
 
👉Cum afecteaza controlul zahărului din sânge?
👉Cine a fondat Dieta Paleo?
Dieta Paleo este definită de cercetătorul în sănătate Loren Cordain. El presupune că oamenii au fost proiectați genetic și evolutiv pentru a mânca alimente disponibile în timpul erei paleolitice. Cercetatorul afirmă că, dieta bazată pe agricultură, care s-a dezvoltat doar în ultimii 10.000 de ani și dieta cu alimente procesate și bazată pe substanțe chimice, ce mentin mancarea pe rafturile magazinelor mai mult timp, din ultimi zeci de ani, este daunatoare sanatatii și deci de evitat.
 
👉Definirea Dietei Paleolitice:
Argumentul principal pentru a mânca în acest fel este că: așa am mâncat în cea mai mare parte a istoriei noastre și ca urmare, face parte din genetica speciei noastre.
Aprovizionarea cu alimente s-a schimbat dramatic de-a lungul timpului – începând cu revoluția agricolă de acum 10.000 de ani, urmată de introducerea procesării laptelui în urmă cu 5.000 de ani. A urmat revoluția industrială, însă structura noastră genetică nu s-a schimbat, nu a evoluat.
Chiar daca structura genetica umana nu a evoluat, oamenii sunt capabili să se adapteze la schimbare.
Din punct de vedere evolutiv, mutația genetică care a dus la formarea persistenței lactazei adulte (ALP) - care permite unora dintre noi să proceseze lactoza din lapte - a avut loc relativ recent.
 
Cu toate acestea, în urma studiilor făcute începând cu generatiile trecute, ne adaptăm destul de încet. Adaptarea lentă poate provoca o nealiniere între fiziologia noastră și mediul înconjurător. Ca urmare, peste 70% din alimentele pe care le consumăm în prezent, au ​​fost introduse de la ultima noastră tranziție evolutivă majoră, corpul nostru încă nu este complet adaptat sa le digere corect pe toate.
 
Ca rezultat, Dieta Paleo este o dietă cu glicemie scăzută, care susține toleranța la glucoză din sânge și rezistența la insulină, contribuind în același timp la prevenirea sindromului metabolic. Alimentele neprocesate precum carnea slabă, legumele, fructele și nucile compun Dieta Paleo.
Alimentele procesate, inclusiv zaharurile rafinate, cerealele rafinate, uleiurile vegetale rafinate, acizii grași trans, sarea și substanțele chimice suplimentare sunt evitate sau eliminate în Dieta Paleo. Cerealele, lactatele, leguminoasele, zaharurile simple și îndulcitorii artificiali nu sunt recomandate. Pentru că, ei bine, oamenii cavernelor nu mâncau genul ăsta de mâncare!!
 
👉Beneficiile Dietei Paleo pentru persoanele cu DIABET:
👉Următoarele sunt câteva dintre avantajele confirmate ale Dietei Paleo:
-Niveluri îmbunătățite de colesterol;
-Scăderea tensiunii arteriale;
-Control îmbunătățit glicemic;
-Sensibilitate îmbunătățită la insulină;
-Scădere în greutate;
-Sațietate îmbunătățită;
-O funcționare mai bună a intestinului.
 
👉Dieta Paleolitică:
Considerați aceasta o sugestie esențială, mai degrabă decât o regulă generală. Puteți adapta Dieta Paleolitica la cerințele și gusturile dumneavoastră specifice. Unii consumă o Dietă Paleolitică cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată in alimente de provenienta animala, în timp ce alții au consumat o Dieta Paleo bogată în carbohidrați, pe bază de plante.
👉Reguli de baza ale DIETEI PALEO:
-Elimina zaharurile simple: mulți adulți consumă mult mai mult zahăr decât recomandă Asociația Națională de Sănătate. Zaharurile adaugate reprezinta aproximativ 15% din toate caloriile consumate de indivizii din Statele Unite. Zaharurile naturale, precum cele găsite în fructe și lapte, nu sunt incluse în acest consum de zahăr.

👉Consumul în exces de zahăr a fost asociat cu mai multe probleme de sănătate, printre care:
-Obezitatea;
-Boli cronice precum diabetul;
-Inflamație cronică;
-Diabetul de tip 2;
-Hipertensiunea arterială;
-Colesterolul ridicat … sunt toate simptome ale inflamației cronice.
 
▶︎Reducerea cantității de zahăr din alimentatia zilnica, poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta anumite boli. Prin înlocuirea alimentelor bogate în zahăr cu alimente paleo, o persoană va crește consumul de fibre alimentare și vitamine și minerale vitale fără a adăuga calorii.
▶︎Consumați proteine ​​de înaltă calitate.
Proteinele sunt necesare pentru o sănătate bună, dar majoritatea dietelor americane conțin proteine ​​de calitate scăzută.
▶︎Carnea provenita de la marile ferme de animale, contine antibiotice si hormoni de creștere rapida, rezultand o carne care conține mai puțini antioxidanți decât carnea provenită de la animalele hrănite cu iarbă și cereale.
▶︎Optați pentru carne provenita de la animale care sunt hrănite cu iarba, peste si fructe de mare de captura, ori de câte ori sunt disponibile, pentru a menține un profil nutrițional superior.
▶︎Evitați alimentele care provoacă inflamații
▶︎Cerealele și produsele lactate sunt printre articolele care provoacă cele mai multe inflamații. În plus, cerealele de gluten nu seamănă cu boabele străvechi din care au evoluat.
▶︎Grâul a fost modificat genetic pentru a fi mai rezistent la dăunători și pentru a oferi producții mai mari în timpurile moderne. Ca urmare, conține mai mulți antinutrienti, cum ar fi gluten și inhibitori de -amilază/tripsină, decât grâul tradițional.
▶︎Cerealele și lactatele nu sunt permise în dieta paleolitică. ▶︎Eliminându-le din dieta ta, poți reduce inflamatia si iti poti imbunatati sanatatea intestinala, imunitatea si digestia.
 
👉Este o dietă în stil paleo potrivită pentru persoanele cu DIABET DE TIP 2?
👉Vrei să încerci să mănânci alimente Paleo pentru a te ajuta să-ți controlezi diabetul?
Multe persoane cu DIABET DE TIP 2, urmează Dieta Paleo pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină, controlul zahărului din sânge și gestionarea generală a diabetului. Dietele Paleo sunt deosebit de benefice pentru diabetici, rezultand :
-pierderea în greutate;
-sensibilitatea sporită la insulină;
-creșterea tensiunii arteriale sistolice.
 
❗️Dacă vă gândiți să urmați Dieta Paleo, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră sau cu un dietetician pentru a vedea dacă aceasta dieta este potrivită pentru dvs.❗️
 
👉De ce este Paleo potrivit pentru persoanele cu DIABET?
-Într-un studiu controlat randomizat, 14 persoane cu Diabet Zharat de tip2, care au urmat Dieta Paleo, tensiunea arterială a scăzut, li s-a stabilizat nivelul zahărului din sânge și colesterolul a scăzut în doar două săptămâni.
-Alți participanți la studiu care au urmat dieta tipică a Asociației Americane de Diabet (ADA) au raportat o îmbunătățire mică sau deloc. Cercetătorii au hrănit participanții cu suficientă hrană pentru a-i împiedica să piardă în greutate, excluzând posibilitatea ca beneficiile pentru sănătate să se datoreze numai scăderii în greutate.
 
👉Dieta Paleolitică vs. Dieta Occidentală:
Devotații Dietei Paleolitice cred că evitarea anumitor articole din regimul lor alimentar poate reduce inflamația în organism, factorii de risc cardiovascular care duc la pierderea în greutate, reducerea balonării, pielea mai bună, controlul glicemic mai bun și creșterea energiei.
S-ar putea să vă întrebați de ce Dieta Paleo elimină cerealele integrale, lactatele și leguminoasele atunci când aceste alimente au fost excelente pentru noi de zeci de ani. Potrivit unor experți în sănătate, „dieta noastră agricolă” este de vină pentru creșterea bolilor cardiovasculare, cancerului, Diabetului de TIP 2 și altele.
Adevărul este că majoritatea americanilor consumă mult mai mulți carbohidrați decât au nevoie zilnic, așa cum se vede la kilogramele noastre care se tot aduna…Inflamația de grad scăzut, care se află la rădăcina majorității bolilor cronice, a fost legată de această dietă cu alimente foarte procesate.
Mulți specialiști cred acum că carbohidrații, în special alimentele procesate și cerealele, stimulează pofta de mâncare determinând creierul să reacționeze diferit la nutrienți decât carnea și legumele.
Gândiți-vă, câți dintre voi pot mânca un chips sau un covrigel, unul după altul fără să vă săturați de ei? Câți dintre voi puteți spune același lucru despre pieptul de pui?
„Concentrațiile de anti-nutrienti din leguminoase și cereale integrale sunt printre cele mai mari din orice aliment”, susține fondatorul Paleo Cordrain. „Aceste substanțe chimice îmbunătățesc de obicei permeabilitatea intestinală, rezultând un „intestin permeabil”, care este un pas inițial critic în practic toate bolile autoimune. În plus, inflamația persistentă, de grad scăzut, care stă la baza nu numai bolilor autoimune, ci și bolilor cardiovasculare și cancerului, este cel mai probabil cauzată de un intestin permeabil.”
 
👉Mulți indivizi nu cunosc cele mai avantajoase componente ale Dietei Paleo, cum ar fi raportul sodiu-potasiu și raportul omega-3-omega-6. Nivelurile ridicate de sare combinate cu nivelurile scăzute de potasiu provoacă o mulțime de probleme inflamatorii legate de mai mulți factori de risc cardiovascular, autoimunitate și chiar osteoporoză. O dietă bogată în acizi grași omega-3, spre deosebire de acizii grași omega-6, este, de asemenea, antiinflamatoare. Spre deosebire de Dieta Occidentală, Dieta Paleo este o dietă antiinflamatoare, care ajută mai degrabă la prevenirea decât la creșterea acestor diferite boli cronice.
În timp ce beneficiile pentru sănătate ale alimentației Paleo au fost mediatizate pe scară largă, mulți experți se întreabă dacă este superioară unei diete Mediteraneene, Ketogenice sau Vegane, care pun toate accentul pe alimente complete, dar sunt mai puțin restricționate.
 
👉Dieta Paleolitică vs Dieta Diabeticului:
Dieta Paleolitică a dus la valori semnificativ mai mici din punct de vedere statistic ale hemoglobinei A1c, trigliceridelor, tensiunii arteriale diastolice, greutatea, IMC și mărimea taliei în comparație cu Dieta pentru Diabet. Valorile medii pentru lipoproteinele cu densitate mare au fost mai mari. Problemele legate de metabolismul lipoproteinelor sunt o problemă majoră
 
👉‼️Ce trebuie sa luați in considerare înainte de a începe DIETA PALEO:
👉‼️Persoanele cu DIABET ZAHARAT care doresc să încerce Dieta Paleo ar trebui să discute mai întâi cu medicul lor sau cu un dietetician calificat.
👉‼️Dacă aveți boală cronică de rinichi sau utilizați anumite medicamente, atunci trebuie un meniu personalizat.
Deoarece Dieta Paleolitica cere să evitați anumite grupe de alimente, corpul vostru poate avea nevoie de ceva timp pentru a se adapta. Ca urmare, pot apărea unele reacții adverse, dar nu sunt aceleași pentru toată lumea; multe persoane par să nu aibă efecte adverse.
👉‼️Cei cu probleme digestive s-ar putea să nu poată tolera Dieta Paleo deoarece include o mulțime de alimente bogate în mod natural în proteine și nu foarte multe fibre.
👉‼️Această dietă vă va cauza multe probleme dacă aveți probleme intestinale.
 
*Materialele dinacest articol au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist sau dieta recomandăm să consultați medicul dumneavoastră.
*Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.