Dieta Ketogenică Pentru Diabetul De Tip 2: Un Ghid Cuprinzător

Probabil ați auzit de dieta ketogenică. Dieta keto continuă să își crească popularitatea în comunitățile diabetice datorită abordării sale fără carbohidrați.

Dar este de fapt dieta keto o alegere sigură pentru diabetici?

Multe studii despre sănătate au arătat că adoptarea unei diete ketogenice oferă beneficii persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 dacă înțeleg riscurile și continuă să se consulte cu medicii lor în timpul procesului. Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă aveți diabet de tip 2, dieta keto poate fi potrivită. 

O dietă nu include numai ceea ce mâncăm, ci și relația cu nutriția în general. Este un subiect de discuție obișnuit pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece tot ceea ce mâncăm ne modifică nivelul zahărului din sânge. Dietei keto i s-a acordat multă atenție în ultimii ani pentru impactul său potențial pozitiv asupra persoanelor diabetice.

Deși mulți adulți suferă de diabet de tip 2, această condiție este ușor de gestionat și chiar reversibilă în unele cazuri. Modificarea stilului dvs. de viață poate susține o sănătate de fier, de aceea dieta keto ar putea fi opțiunea perfectă pentru dvs.. Deși este puțin probabil ca diabetul să fie „vindecat”, în acest fel, puteți menține îmbunătățirile pe termen lung.

Prin urmare, care este relația dintre dieta keto și diabetul de tip 2? Care sunt riscurile și ce pași puteți face pentru a adopta o nouă dietă care să vă ajute să trăiți cu diabetul?

În primul rând, care este abordarea principală în cazul persoanelor cu diabet de tip 2?

Medicamentele pentru diabet pe care le luați astăzi au ca scop reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge. Există mai multe tipuri, printre care:

• Insulină

• Sulfoniluree

• Inhibitori SGLT-2

• Inhibitori DPP-4

• Agoniști de receptor GLP-1

• Metformină

Dieta keto susține că îmbunătățește controlul glicemiei, făcând inutile aceste medicamente.

Ce implică o dietă ketogenică?

Dezvoltată în anii 1920, dieta keto se concentrează pe consumul de alimente bogate în grăsimi, dar sărace în carbohidrați. Aceasta intenționează să schimbe modul în care corpul dumneavoastră gestionează procesarea alimentelor prin conversia grăsimilor, mai degrabă decât a carbohidraților sau glucozei, în energie.

Deoarece persoanele diabetice sunt adesea supraponderale, poate părea contraintuitiv să urmeze o dietă bogată în grăsimi. Cu toate acestea, conținutul scăzut de carbohidrați din dietele keto contribuie la scăderea nivelului de glucoză din sânge și consecutiv la scăderea necesarului de insulină. Carbohidrații se transformă în zahăr atunci când corpul dvs. le procesează, astfel încât evitarea carbohidraților minimizează vârfurile glicemice.

Pe lângă beneficiile sale potențiale pentru diabetici, dieta keto poate de asemenea ameliora diferite alte probleme:

Obezitate. Pierderea în greutate este des întâlnită la persoanele care urmează o dietă keto.

Energie scăzută. În ciuda a ceea ce ar putea sugera termenul „dietă”, persoanele care se adaptează dietei ketogenice se simt mulțumiți și energici.

Hipertensiune arterială. Dacă luați medicamente pentru tensiunea arterială, cu dieta Keto ați putea prinde doi iepuri dintr-o lovitură. Așteptați-vă la scăderea tensiunii arteriale odată cu dieta.

Colesterol. Studiile au arătat că persoanele care urmează dieta Keto observă cantități mai mici de trigliceride și niveluri crescute de colesterol HDL, ambele semne ale sănătății cardiovasculare.

Există chiar dovezi că îmbunătățește performanța mentală. Este posibil ca și alte afecțiuni, cum ar fi demența și epilepsia, să fie ameliorate în urma unei diete keto.

Care este rolul cetozei nutriționale?

O dietă keto schimbă principala sursă de energie a corpului în grăsime în loc de carbohidrați, ceea ce duce la o creștere a corpilor cetonici în sânge. Această stare metabolică este cunoscută sub numele de „cetoză dietetică”.

Cetonele sunt un tip de acid pe care organismul îl produce în mod natural atunci când nu aveți suficientă insulină pentru a transforma glucoza în energie. Acestea sunt produse de ficat din grăsimi și furnizează energie unor organe importante precum creierul și inima.

Rolul acidului în anti-inflamatoare este important pentru pacienții diabetici, inflamația fiind o problemă de bază la pacienții cu diabet de tip 2. Studiile medicale actuale îl corelează, de asemenea, cu reducerea zahărului din sânge și cu o sensibilitate mai bună la insulină. Toți acești factori fac din cetone un tratament adecvat pentru această afecțiune.

Din ce este alcătuită dieta ketogenică?

Mai întâi trebuie să înțelegem componentele dietei, acestea fiind carbohidrați, proteine și grăsimi.

  • Carbohidrații sunt lanțuri de zaharuri care se descompun în glucoză atunci când sunt digerați. Sunt folosite ca sursă majoră de energie și cresc semnificativ glicemia.
  • Proteinele sunt formate din aminoacizi. Acestea duc la o creștere moderată a zahărului din sânge atunci când sunt consumate, deși nu reprezintă o sursă semnificativă de energie pentru corpul uman.
  • Grăsimea este formată din lanțuri lungi de acizi grași. Grăsimea este o sursă puternică de energie pentru organism, dar impactul acesteia asupra nivelului zahărului din sânge este destul de limitat.

Pentru pacienții diabetici este importantă diferența între modul în care fiecare dintre acestea se descompune în timpul digestiei. Grăsimea nu se descompune în glucoză în mod eficient, spre deosebire de celelalte două, astfel încât insulina nu este necesară pentru această activitate. Proteinele ne oferă aminoacizii necesari creșterii celulare, dar nu furnizează multă energie. În perioadele cu o energie redusă organismul transformă proteinele în glucoză, insulina este implicată în acest proces și, astfel, poate crește zahărul din sânge.

Deoarece grăsimea este o sursă eficientă de energie care nu crește glicemia, o dietă bogată în grăsimi este o parte importantă a stilului de viață ketogen. O dietă keto tipică este formată din următoarele grupuri:

• 70% grăsime

• 10% carbohidrați

• 20% proteine

În ciuda părerii generale, restricția carbohidraților nu are întotdeauna ca rezultat o stare de sănătate precară. Multe dintre moleculele pe care le primim de la carbohidrați sunt deja produse în organism, iar grăsimile sunt la fel de eficiente ca și glucoza pentru energie. Rețineți că pacienții care iau medicamente pentru diabet sunt o excepție în acest caz și probabil vor avea nevoie de carbohidrați în dietele lor.

Cantitățile exacte depind în mare măsură de factori individuali, așa că discutați cu un medic despre nevoile dvs. personale. În general, vizați mai puțin de 50 de grame de carbohidrați pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ o porție de paste.

Unele exemple de alimente dintr-o dietă ketogenică includ surse bogate în proteine, cum ar fi ouă, pește, avocado, măsline și semințe. Sunt incluse și legume precum conopida, dovlecelul și varza de Bruxelles. Dietele keto evită în mare măsură alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi cerealele, fructele și zaharurile.

Există studii care sugerează că dieta keto este eficientă în cazul diabetului zaharat?

Oamenii de știință încă studiază efectele pe termen lung ale dietei ketogenice asupra sănătății, dar rapoartele actuale indică faptul aceasta are beneficii pe termen scurt căcum ar fi pierderea în greutate și un control mai bun al nivelului zahărului din sânge. Iată câteva dintre studiile specifice examinate.

Studiul din 2005

Un raport din 2005 a concluzionat că dietele ketogenice cu conținut scăzut de carbohidrați sunt eficiente pentru reducerea dependenței de medicamente pentru pacienții cu diabet de tip 2. Într-un studiu de 16 săptămâni cu 21 de participanți diabetici supraponderali, tuturor li s-a administrat o dietă mai mică de 20 de grame de carbohidrați pe zi.

Rezultatul a fost îmbunătățirea controlului glicemic la majoritatea participanților, până la punctul în care medicația pentru diabet nu mai era la fel de necesară ca înainte de studiu. Raportul menționează că a fost necesară o supraveghere medicală atentă în timpul procesului.

Studiul din 2008

Cercetătorii din 2008 au ajuns la o concluzie similară. Ei au dovedit că dieta ketogenică îmbunătățește controlul glicemic și contribuie la reducerea necesității de medicamente la persoanele cu diabet zaharat.

Studiul a durat 24 de săptămâni și a inclus 49 de diabetici obezi care au finalizat procesul complet. Metoda de măsurare a controlului glicemic a fost prezența hemoglobinei A1C.

Au fost utilizate două grupuri: unul cu o dietă săracă în carbohidrați și altul cu o dietă cu conținut scăzut de calorii. Medicamentele pentru diabet au putut fi reduse cu 95,2% în primul grup, comparativ cu doar 62% în cel de-al doilea grup.

Analiza din 2013

O analiză din 2013 a confirmat, de asemenea, eficacitatea dietei keto pentru controlul greutății, al zahărului din sânge și al dozelor necesare de insulină în comparație cu alte diete. Dovezi puternice au inclus pierderea în greutate, o sănătate cardiovasculară mai bună și alte îmbunătățiri ale parametrilor metabolici.

Un contraexemplu

Totuși, nu toate studiile susțin aceeași concluzie. Un studiu clinic a sugerat că o dietă săracă în carbohidrați poate contribui, de fapt, la o toleranță mai mică la glucoză la pacienți. O dietă bogată în grăsimi a contribuit în mod specific la o reducere a metabolismului glucidic și a altor modificări la 24 de persoane pe parcursul unui studiu de 14 zile.

Deoarece menținerea unei diete ketogenice cu conținut scăzut de carbohidrați pentru perioade lungi de timp este destul de rară, în general nu există multe studii care să examineze dieta keto în contextul diabetului. Cu toate acestea, ar trebui să vă așteptați la mai multe studii conexe în viitorul apropiat, deoarece oamenii de știință încă efectuează studii clinice.

Care sunt potențialele pericole ale dietei?

Ce se întâmplă dacă urmați dieta ketogenică pentru prea mult timp? Pacientul poate suferi de cetoacidoză diabetică (DKA), o afecțiune care poate pune viața în pericol, în care sângele dvs. devine prea acid și vă afectează ficatul, rinichii și alte organe interne.

Simptomele cetoacidozei includ:

  • Glicemie ridicată
  • Niveluri ridicate de cetone în urină
  • Greață
  • Gură uscată
  • Piele uscata
  • Urinare frecventă
  • Respirație dificilă
  • Incapacitate de concentrare
  • Respirație cu miros „fructat”

Cetoza dietetică poate cauza cetoacidoză diabetică, mai ales dacă aveți un nivel scăzut de insulină sau adoptați dieta fără supravegherea adecvată a medicului dumneavoastră. De aceea, persoanele care urmează dieta ketogenică trebuie să-și verifice glicemia pe parcursul zilei și chiar să verifice nivelul cetonelor.

Asociația Americană pentru Diabet recomandă testarea nivelului de cetone dacă zahărul din sânge este mai mare de 240 mg/dL. O bandă de testare pentru urină este suficientă pentru testarea cetonelor.

De asemenea, trebuie avute în vedere condiții precum sindromul QT lung (indicat de ritmul cardiac rapid, inconsistent), deși este destul de rar la pacienții care suferă de cetoză. Mulți medici îl corelează cu cantități mici de magneziu în organism.

Ar trebui să încercați dieta keto?

Persoanele care suferă de oricare dintre următoarele condiții nu ar trebui să încerce dieta ketogenică:

Afecțiuni ale rinichilor. Cantitățile mari de proteine pot afecta funcțiile renale.

Afecțiuni ale inimii. Cercetătorii încă studiază impactul pe termen lung al unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați asupra sănătății cardiovasculare, astfel încât persoanele cu antecedente de boli de inimă ar trebui să încerce alte diete.

Tulburări de alimentație. Nu vă restricționați dieta dacă suferiți de o tulburare de alimentație sau v-ați recuperat recent după o tulburare de alimentație.

Sarcină. Femeile însărcinate cu diabet sunt susceptibile la probleme de sănătate care decurg din nivelurile scăzute de glucoză și ar trebui să evite în totalitate dietele dificile.

Intoleranță la grăsimi. Nu ar trebui să urmați dieta ketogenică dacă suferiți de orice afecțiune care afectează modul în care corpul dumneavoastră procesează aportul de grăsimi, cum ar fi pancreatita.

Diabetul de tip 1. Dieta keto este doar o opțiune pentru diabetul de tip 2. Pacienții de tip 1 au de obicei insuficiențe renale, iar acumularea cetonică catalizată de dieta keto poate pune prea multă presiune pe rinichi.

Dacă aveți în vedere dieta ketogenică, întrebați-vă dacă o puteți urma pe termen lung. Sunteți mulțumit de varietatea de alimente disponibile? Medicul dumneavoastră vă recomandă să urmați dieta krtogenică?

Cum puteți adopta o dietă ketogenică?

Nu ar trebui să încercați dieta ketogenică la întâmplare dacă suferiți de diabet. În schimb, procesul ar trebui să înceapă la spital, unde medicul dumneavoastră vă poate monitoriza în mod regulat nivelul glicemiei și cetonelor. Poate dura câteva săptămâni până când beneficiile încep să apară.

Pe măsură ce corpul dvs. se adaptează la noul aport alimentar, stilul dvs. de viață trebuie să se schimbe odată cu el. Consultați-vă medicul de câteva ori pe lună pentru a testa modificările parametrilor metabolici. Este posibil să vă schimbați medicamentele pentru insulină în mod regulat.

Și nu vă fie teamă dacă vă simțiți brusc rău la început. Se știe că tranziția de la carbohidrați la grăsimi pentru a provoca efecte secundare temporare care de cele mai multe ori dispar în câteva săptămâni.

Cu ce se deosebește dieta keto de dieta Atkins?

O altă dietă înrudită despre care s-ar putea să fi auzit în timpul căutărilor este dieta Atkins, creată în anii '70 de către Dr. Robert Atkins. Este un regim similar cu un conținut scăzut de carbohidrați și un conținut ridicat de proteine, care este adesea asociat cu dieta ketogenică pentru beneficiile sale pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, dar este de asemenea important să cunoaștem diferențele.

Spre deosebire de dieta keto, dieta Atkins nu pune accent pe consumul crescut de grăsimi. Aceasta reduce aportul de carbohidrați, ceea ce poate contribui la pierderea în greutate. Cu toate acestea, riscați scăderea zahărului din sânge (hipoglicemie), mai ales dacă luați deja medicamente pentru insulină și nu vă ajustați doza pe baza noii diete.

La fel ca în cazul dietei keto, nu există suficiente studii pentru a confirma eficacitatea dietei pentru tratamentul diabetului. Cu toate acestea, întrebați-vă medicul despre dieta Atkins, dieta keto și alte diete conexe.

Care este verdictul? Ar trebui să încercați dieta keto?

Dacă dumneavoastră sau un cunoscut de-al dvs. manifestați simptome severe ale diabetului de tip 2, dieta ketogenică poate fi o opțiune viabilă. Urmarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi dificilă pe termen lung și nu oricine poate reuși.

Nici o dietă în continuă schimbare nu este sănătoasă pentru un pacient cu diabet zaharat, deci asigurați-vă că puteți respecta această dietă înainte de a o începe. În cele din urmă, consultați întotdeauna medicul dumneavoastră cu privire la deciziile majore în materie de sănătate ca aceasta. Continuați testarea pentru a vă asigura că primiți cantitatea corectă de medicamente pe tot parcursul procesului.

Doriți să aflați mai multe despre diabet și diferitele diete, cum ar fi dieta keto, care vă pot îmbunătăți viața? Alăturați-vă grupului CuraLife  Împreună putem învinge diabetul pentru a comunica cu alți pacienți cu diabet care au încercat dieta keto.


Distribuie această postare