Diabetul De Tip 2 Netratat: Ce Se Întâmplă Dacă Diabetul De Tip 2 Nu Este Tratat?

Poate fi dificil să învățați să trăiți cu diabetul de tip 2. Pacienții diabetici trebuie să facă zilnic alegeri importante pentru a menține glicemia la un nivel stabil și pentru a-și ține greutatea sub control. Dacă ați fost diagnosticat cu diabet de tip 2, medicul dvs. v-a spus probabil ce ar trebui să faceți pentru a gestiona această afecțiune.

Dar ce se întâmplă dacă diabetul nu este tratat sau nu este gestionat?

Suntem aici pentru a vă ajuta dacă aveți prediabet și sunteți îngrijorat în legătură cu boala dumneavoastră. Citiți acest articol dacă vă întrebați ce se întâmplă cu organismul dvs. atunci când diabetul nu este gestionat. Vă vom explica care sunt semnele diabetului netratat și ce se poate întâmpla cu organismul dvs. dacă diabetul nu este gestionat.

Ce este diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau nu poate folosi insulina pe care o produce. Insulina este hormonul care ajută organismul în procesul de transformare a zahărului din sânge în energie. Când organismul devine rezistent la insulină, poate apărea un dezechilibru al nivelului zahărului din sânge.

Cum este tratat?

Diabetul de tip 2 este de obicei tratat cu o combinație atent planificată care include monitorizarea și controlul glicemiei, o alimentație sănătoasă și exerciții fizice. Medicația regulată pentru diabet sau terapia cu insulină sunt cruciale. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate face posibilă gestionarea afecțiunii și poate reduce necesitatea de a lua medicamente.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 2 nediagnosticat? Care sunt semnele timpurii ale diabetului de tip 2?

Credeți că ați putea avea diabet de tip 2, dar nu ați fost încă diagnosticat? Iată câteva semne la care trebuie să fiți atenți:

Oboseală

Urinare frecventă

Sete constantă 

Vedere încețoșată

Vindecare lentă a rănilor

Pierdere în greutate

Senzație de furnicături în mâini sau picioare

Creșterea numărului de infecții 

Probleme de auz

Care sunt factorii de risc pentru diabetul de tip 2?

Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este influențat de mai mulți factori, inclusiv factori genetici și stilul dvs.de viață. În timp ce unii factori de risc, cum ar fi antecedentele familiale, vârsta sau etnia nu pot fi schimbați, factorii de risc legați de stilul de viață, cum ar fi alimentația, activitatea fizică și greutatea pot fi modificați.

Este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta această afecțiune dacă:

Aveți prediabet; 

Sunteți obezi sau supraponderali; 

Aveți peste 45 de ani; 

Aveți tensiune arterială crescută; 

Aveți un stil de viață sedentar; 

Aveți antecedente familiale de diabet; 

Suferiți de depresie;

Suferiți de sindromul ovarelor polichistice sau SOP.

Este posibil să aveți diabet fără să știți ? Multe persoane cu diabet nu știu că suferă de această afecțiune. Pentru a vă evalua riscul de a dezvolta diabet de tip 2, faceți testul de risc pentru diabet elaborat de Asociația Americană de Diabet. Click aici pentru a face testul. 

Informați-l pe medicul dvs. dacă observați oricare dintre aceste semne sau știți că aveți un risc crescut de a dezvolta diabet. În acest fel medicul dumneavoastră va putea stabili testele de screening si analizele necesare pentru a depista diabetul într-un stadiu incipient.

Diabetul de tip 2 va continua să se înrăutățească dacă nu este depistat. Cu timpul veți începe să observați efectele negative ale diabetului netratat.

Care sunt efectele diabetului netratat asupra organismului?

Efectele diabetului de tip 2 nediagnosticat sunt foarte periculoase pentru sănătatea dvs.. În unele cazuri, diabetul netratat poate duce la afecțiuni cronice debilitante.

Este foarte important să începeți tratamentul cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile diabetului netratat. Efectele diabetului de tip 2 nediagnosticat și netratat includ:

Afectarea rinichilor. Creșterea glicemiei poate afecta diferite organe și celule, inclusiv rinichii. O cauză a insuficienței renale este diabetul zaharat, o afecțiune caracterizată prin creșterea nivelului glucozei din sânge. Nivelul ridicat al zahărului din sânge poate deteriora în timp milioanele de unități mici de filtrare pe care le are fiecare rinichi, putând duce la  insuficiență renală.

Boli cardiovasculare. Afectarea rinichilor și nivelul crescut al glicemiei pot cauza probleme cardiace acute și afecțiuni cronice ale inimii.

Accident vascular cerebral. Cantitățile excesive de zahăr din sânge pot crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Orbire. În cazuri grave, afectarea nervilor și a rinichilor poate provoca afecțiuni ale ochilor și chiar orbire.

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează partea din spate a ochiului din cauza nivelului crescut de zahăr din sânge. Stratul subțire de țesut care acoperă partea din spate a ochiului în interior se numește retină. Dacă nu este diagnosticată și nu este tratată, retinopatia poate duce la orbire. Cu toate acestea, în general, durează câțiva ani până când retinopatia diabetică ajunge într-un stadiu în care poate amenința vederea.

Neuropatie. Diabetul poate provoca leziuni grave ale nervilor sau neuropatie. Această afecțiune se poate dezvolta dacă diabetul nu este controlat și nu este gestionat în mod corespunzător pentru o lungă perioadă de timp.

Potrivit cercetătorilor, nivelul crescut al zahărului din sânge distruge nervii în timp și interferează cu capacitatea lor de a transmite semnale, rezultând astfel neuropatia diabetică. Pereții vaselor mici de sânge sau capilarelor care furnizează oxigen și substanțe nutritive nervilor sunt, de asemenea, slăbiți de glicemia crescută.

Gastropareza. Puteți dezvolta probleme cu stomacul și sistemul digestiv.

Comă. În cele mai grave cazuri, diabetul netratat și nivelul ridicat al zahărului din sânge pot conduce la comă sau chiar deces.

Nu lăsați niciodată diabetul de tip 2 netratat. Controlul nivelului glicemiei este crucial. Consecințele ignorării și netratării stării dumneavoastră pot fi grave și vă pot  schimba viața.

Odată ce veți învăța cum să vă gestionați în mod corespunzător afecțiunea, veți descoperi că viața poate fi chiar mai plăcută decât înainte de diagnostic.

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?

Vă recomandăm să adoptați un stil de viață sănătos în fiecare zi. Astfel puteți învăța să trăiți cu diabetul timp de mulți ani de acum încolo. Un stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea diabetului.

Dacă nu sunteți sigur că faceți tot ce puteți pentru a duce un stil de viață sănătos și activ sau dacă credeți că starea dvs. se înrăutățește, discutați cu medicul dvs. pentru a vă asigura că planul de tratament este potrivit pentru dvs.

Cum să reduceți riscul de diabet atunci când aveți un factor de risc?

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la reducerea riscului de diabet. Puteți începe cu:

O dietă echilibrată, cu o valoare nutritivă ridicată

Un stil de viață activ

Pierderea în greutate dacă sunteți supraponderal sau obez

Controlul dimensiunii porției 

Alegerea apei în locul oricărei alte surse de lichide.

Aveți cele mai mari șanse de a preveni diabetul consumând alimentele potrivite și adoptând alte obiceiuri de viață care ajută la echilibrarea nivelului glicemiei și insulinei.

Aflați cum să vă gestionați diabetul

Nu sunteți singur în lupta cu diabetul de tip 2. Multe persoane se confruntă zilnic cu această afecțiune debilitantă. Diagnosticul de diabet sau un risc crescut de a dezvolta această afecțiune nu ar trebui să vă sperie. 

Aflați cum să vă controlați nivelul glicemiei, cum să luați în considerare riscurile și cum să le evitați, informații despre opțiunile de medicație și bunăstarea dvs. mentală și alte aspecte legate de diabet.

Interacționăm cu persoane care prezintă risc de a dezvolta diabet, care au prediabet și alte afecțiuni legate de diabet.

Doriți să vă alăturați comunității noastre?

Găsiți sprijinul de care aveți nevoie alăturându-vă grupului nostru Împreună putem învingem diabetul. https://www.facebook.com/groups/impreuna.putem.invinge.diabetul. Împărtășiți-vă poveștile, puneți întrebări importante și obțineți sfaturile de care aveți nevoie pentru a adopta un stil de viață sănătos și pentru a vă gestiona afecțiunea.