Diabetul Și Oboseala

Diabetul și oboseala – care sunt cauzele?

Oboseala este frecvent întâlnită în rândul persoanelor cu diabet. Mulți diabetici relatează că se simt obosiți tot timpul, chiar și dimineața când se trezesc. Uneori, ei ațipesc chiar și atunci când stau în picioare sau când citesc o carte. Oboseala extremă poate afecta orice persoană cu diabet și influențează timpul petrecut cu familia și prietenii. Vă poate afecta performanța la locul de muncă și poate fi chiar periculoasă, de exemplu, în timp ce conduceți mașina. Este unul dintre cele mai frecvente simptome ale persoanelor cu diabet, un simptom care vă poate afecta întreaga viață.

Diabetul poate provoca oboseală extremă?

Dacă vă simțiți extenuați și obosiți tot timpul, deși dormiți sau mâncați corespunzător, un posibil motiv ar putea fi diabetul de tip 2.

Persoanele cu diabet de tip 2 sunt de aproximativ zece ori mai susceptibile să experimenteze slăbiciune, epuizare și oboseală, potrivit unui studiu recent care a comparat persoane cu diabet și persoane fără această afecțiune cronică. Glucoza este o sursă majoră de energie pentru toate celulele, țesuturile și organele din corpul nostru, mai ales pentru creier.

O persoană cu diabet de tip 2 nu răspunde în mod normal la insulina produsă de organism. Prin urmare, glucoza intră mai greu în celule pentru a-și îndeplini rolul de a furniza energie și celulele au mai puțină energie pentru a funcționa corect. În consecință, o persoană dezvoltă oboseală generalizată.

Dar asta nu e tot. Oboseala cronică în diabetul de tip 2 este de obicei multifactorială. Stresul, depresia, indicele de masă corporală (IMC) ridicat și lipsa exercițiilor fizice, toate pot cauza oboseală la persoanele cu diabet de tip 2. Aceasta afectează capacitatea insulinei de a livra glucoză din sânge în țesuturi, cum ar fi țesuturile inimii, creierului și mușchilor.

De asemenea, multe persoane cu diabet de tip 2 au probleme și afecțiuni coexistente cum ar fi boli cardiovasculare, afecțiuni renale și depresie care pot crește și mai mult oboseala. Este cunoscut faptul că multe medicamente pentru hipertensiune cauzează oboseală.

Cum se manifestă oboseala cauzată de diabet?

Multe persoane cu diabet experimentează din când în când epuizare, letargie sau oboseală. Acestea pot fi cauzate de stres, muncă solicitantă sau lipsa unui somn corespunzător pe timpul nopții. Dar ar putea fi, de asemenea, legate de un nivel prea ridicat sau prea scăzut al glicemiei. Oboseala cronică, în special oboseala după mese, este unul dintre simptomele comune ale diabetului.

Oboseala se manifestă în următoarele moduri:

Epuizare fizică sau mentală;

Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice de bază;

Apatie;

Senzație de extenuare;

Depresie sau oboseală mentală.

De ce diabetul cauzează oboseală?

Așa cum am menționat anterior, există diverse motive pentru care diabeticii se simt obosiți tot timpul. În continuare vom analiza mai amănunțit legătura dintre diabet și oboseală.

Nivelul glicemiei nu se încadrează în limitele normale

Când nivelul glicemiei este prea mare, acesta afectează modul în care corpul dvs. arde glucoza pentru energie. Cu excepția cazului în care urmați o dietă specializată, zahărul este sursa principală de combustibil a corpului, dacă organismul este pregătit să-l utilizeze. Când organismul primește zahăr din alimente, pancreasul eliberează insulină, deschizând celulele pentru a absorbi zahărul pentru energia utilizabilă.

Cu toate acestea, dacă celulele dvs. nu răspund corect la insulină, zahărul nu se va absorbi în celulele din organismul dvs., ci va rămâne în fluxul sanguin. Când celulele nu pot primi zahăr, acestea sunt lipsite de energie. Dacă nu aveți energie, vă simțiți extenuați și obosiți. Astfel, glicemia ridicată este unul dintre motivele stării de oboseală.

Circulația sanguină deficitară

Nivelul ridicat al glicemiei îngroașă sângele, ceea ce încetinește fluxul sanguin și corpul primește cantități foarte limitate de oxigen și substanțe nutritive care sunt cruciale pentru menținerea unui nivel optim de energie.

Acesta este motivul pentru care vă simțiți obosiți când vă treziți dimineața, adormiți ușor după-amiaza, sau uneori nu aveți suficientă energie pentru a-vă desfășura activitățile zilnice.

Stresul

Stresul este răspunsul corpului nostru la o amenințare sau la o provocare. De fiecare dată când suntem provocați, stresul intervine. Răspunsul la stres este uneori numit răspunsul „luptă sau fugă”. Funcția sa este să permită corpului să lupte sau să fugă de pericol.

Stresul face acest lucru prin creșterea nivelului de zahăr din sânge și creșterea rezistenței la insulină. De asemenea, crește coagularea sângelui, ritmul cardiac și tensiunea arterială, permițându-ne să fugim mai repede. Stresul ne obosește foarte mult prin creșterea rezistenței la insulină, de aceea stresul pe termen lung este extrem de dăunător pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

Depresia

Diabetul poate avea un efect negativ asupra sănătății mentale și emoționale a unei persoane. Persoanele cu diabet zaharat au de două până la trei ori mai multe șanse de a suferi de depresie, potrivit unui studiu din 2016.

În general, multe dintre simptomele depresiei sunt legate de oboseală. Acestea includ tulburări de som, lipsa energiei, trezirea prea devreme sau imposibilitatea de a adormi din nou.

Anemia

Anemia este o complicație comună a diabetului. Oboseala, pielea palidă, dificultățile de respirație, părul și pielea aspre și deteriorate sunt toate semne și simptome ale anemiei.

Creșterea indicelui de masă corporală

Fundamentul unei sănătăți bune îl constituie obiceiurile de viață sănătoase. Printre acestea se numără exercițiile fizice regulate, o dietă corespunzătoare și controlul greutății.

Aceste obiceiuri vă vor face să vă simțiți mai plini de energie, ținând în același timp glicemia sub control. Potrivit unui studiu din 2012, există o legătură directă între un indice de masă corporală (IMC) ridicat și oboseală la femeile cu diabet de tip 2.

Medicația

Când începeți să luați metformină, medicul dvs. va verifica simptomele anemiei. Persoanele cu un anumit tip de anemie sunt mai susceptibile de a avea niveluri mai scăzute de vitamina B12 când folosesc metformină, care ar putea duce la simptome precum oboseală, slăbiciune, amețeală și neuropatie.

Insomnia

Persoanele cu diabet au probleme cu somnul. Cauzele acestor probleme pot fi urinarea frecventă, hipertensiunea sau medicația. Insomnia duce la extenuare și oboseală în ziua următoare.

Ce poate bea o persoană cu diabet pentru a se simți plină de energie?

Diabeticii ar trebui să facă exerciții fizice în fiecare zi, să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă și să bea multă apă pentru a menține un nivel ridicat de energie.

Pentru a vă menține glicemia la un nivel sănătos, medicii vă recomandă să faceți cel puțin 2,5 ore de exerciții pe săptămână sau 30 de minute în fiecare zi. Unele persoane cu diabet preferă yoga, altele adoră aerobicul. Chiar și antrenamentul de forță poate fi benefic. Găsiți o activitate care vă place, pentru a fi motivat să continuați.

Sfaturi care vă pot ajuta dacă suferiți de oboseală cronică și diabet

Oboseala cronică este un termen medical pentru oboseală severă și extenuare care nu se ameliorează după odihnă sau somn și poate fi unul dintre simptomele diabetului. Veți obține cele mai bune rezultate dacă tratați diabetul și oboseala ca un întreg, nu ca afecțiuni individuale. Obiceiurile de viață sănătoase, asistența socială și programele de sănătate mintală pot îmbunătăți, de asemenea, diabetul și oboseala.

Tratarea diabetului și a oboselii

Discutați cu medicul dvs. despre modalitățile prin care puteți gestiona atât diabetul, cât și oboseala. Cu doar câteva schimbări în viața dvs., oboseala dvs. se poate ameliora. Asigurați-vă că:

Aveți grijă de sănătatea dvs. mintală;

Luați în considerare adoptarea unui stil de viață mai sănătos;

Vă alăturați unei rețele de asistență socială.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că ajutorul familiei și al unor rețele de asistență socială poate reduce oboseala legată de diabet. Citiți despre aceasta în acest studiu.

În fiecare zi, oamenii din întreaga lume se alătură comunității noastre active pentru a împărtăși sfaturi, pentru a primi sprijin și pentru a se ajuta reciproc să aibă o viață sănătoasă, în ciuda afecțiunilor lor cronice. Este o mișcare care schimbă vieți în întreaga lume. Alăturați-vă comunității noastre aici. https://www.facebook.com/groups/impreuna.putem.invinge.diabetul


Distribuie această postare