De ce ar trebui să ne bucurăm de masa împreună cu cei dragi?

Beneficiile de a mânca împreună nu sunt doar pentru copii, ci se extind și la adulți. Studiile arată că adulții care gătesc si servesc mesele mai des împreună, beneficiază de un aport nutritiv mai ridicat, cu mai multe fructe și legume și mai puține alimente de tip fast-food sau retete restrictive de tip dietă, astfel crește bucuria interioară, stima de sine și scade riscul de depresie si anxietate.

„Mulți bărbați în vârstă nu si-au dezvoltat niciodată abilitățile in ceea ce privește gătitul sau au pierdut legătura cu bucătăritul și astfel, au devenit prea dependenți de alimentele procesate și preparatele tip fast food”, spune dr. David Eisenberg, de la Departamentul de Nutriție de la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan. 

Planificarea meselor în avans vă permite să faceți alegeri mai sănătoase și să urmăriți obiceiurile alimentare. A avea o oră stabilită și un plan pentru a mânca cu alții vă oferă mai multă consecvență în timpul mesei și ar putea ajuta la eliminarea gustărilor intre mese și a altor obiceiuri nesănătoase.

Oamenii care gătesc frecvent acasă mănâncă mai sănătos și consumă mai puține calorii decât cei care gătesc mai puțin, potrivit noului studiu al Școlii de Sănătate Publică de la Johns Hopkins Bloomberg. „Când mâncarea este gândită și pregătită acasă, aceasta conține mai puțini carbohidrați, mai puțin zahăr și mai puține grăsimi. Descoperirile sugerează, de asemenea, că cei care gătesc frecvent acasă - șase până la șapte zile pe săptămână - consumă, de asemenea, mai puține calorii la ocaziile în care au ales sa ia masa in oras.

Controlul asupra fiecărui ingredient pe care îl puneți în mâncare poate minimiza caloriile, permite înlocuiri mai sănătoase și de asemenea, vă poate servi mai bine în cazul în care aveți sensibilități, intolerante si preferințele alimentare. Gătitul acasă poate dura chiar mai puțin timp decât comandarea online sau ieșirea la masă.  Nu trebuie să mănânci doar acasă! Știm că ritualurile alimentare si cu cine îți petreci timpul la masă, sunt foarte importante.

Având un loc stabilit în care să vă bucurați de mese, care să fie lipsit de distrageri, vă ajută să vă bucurați mai mult de experienta culinară. In timpul mesei, nu va mai gândiți  la muncă, Închideți televizorul si fiți prezenți. În ultima perioadă oamenii se bucură de gustări în timp ce se uită la televizor sau in timpul jobului, si un număr din ce in ce mai mare de oameni mănâncă majoritatea meselor în fața televizorului sau fără a lua pauză de la muncă. Studiile arată că avem tendința să mâncăm mai mult atunci când suntem distrași de televizor sau de muncă. Datorită neatenției, corpurile noastre nu procesează întreaga experiență de a mânca alimentele pregătite.

Gătitul împreună cu cei dragi, vă permite să petreceți timp de calitate învățând lucruri noi și socializând mai mult. Mulți oameni socializează mai deschis și mai ușor în timp ce lucrează la un proiect împreună. Gătitul este o modalitate excelentă de a începe o conversație și de a crea o legătură cu cei dragi. Acest timp petrecut împreună vă poate ajuta, de asemenea, să apreciati mai mult importanta alimentatiei sanatoase! Când mănâncam alături de cei dragi, parcă timpul trece mai încet și nu ne mai grăbim sa mestecăm și sa înghițim așa de repede ce avem în farfurie, iar asta ne ajută să savurăm aromele si texturile pe care mâncarea ni le oferă, iar studiile arată că oamenii care mănâncă încet nu au probleme cu greutatea corporală. Când mănânci prea repede, corpul tău ar putea să nu realizeze când este sătul, ceea ce duce la a mânca mai mult decât avem nevoie și apariția disconfortului în timpul digestiei.

Încercați să urmariți urmatoarele sfaturi:

  • Dacă nu puteți mânca împreună cu cei dragi în fiecare zi - alegeți una sau două zile pe săptămână pentru găti sau pentru a lua masa împreună. Având aceast program prestabilit vom evita mâncatul haotic și vom fi mai prezenți în timpul mesei. 
  • Stabiliți reguli pe care să le urmați in timpul mesei, poate vă puneți cu toții telefoanele silențios sau să incepeti să povestiți cum a fost ziua dv. sau ce planuri aveți pentru următoarele zile? 
  • Mâncatul împreună poate fi la micul dejun, prânz sau cină. Alegeți masa care vă oferă cel mai mult timp pentru a vorbi și a vă conecta cu ceilalți 
  • Dacă de obicei nu mâncați împreună, începeți prin a programa o masă pe săptămână și creșteți numărul pe măsură ce puteți. 
  • Invită-ti prietenii și familia să aleagă mâncare cat mai sănătosă si nutritivă pe cat posibil. Cu cât mâncați mai mult împreună și mai sănătos cu atât apar mai multe beneficii. 
  • Încercați să programați activitățile astfel încât să nu interfereze cu orele de masă. Dacă acest lucru nu este posibil, pregătiți o masă împreună pentru un picnic într-un parc, în drum spre lecțiile de pian sau lângă patinoar, înainte de activitatile extrascolare ale copiilor. Ar putea părea ușor să te oprești sa comanzi mancare de tip fast food in drum, dar să împachetezi gustări sănătoase și o pătură este la fel de ușor si mult mai sănătos.

Există foarte multă psihologie în jurul alimentației noastre și obiceiurilor noastre alimentare. 

Alimentatia  ocupă o parte uriașă a vieții noastre, asupra căreia poti alege sa ai o influență pozitivă! Așa că bucurați-vă de mese, bucurați-vă de timpul dumneavoastră și bucurați-vă de timpul petrecut  împreună cu cei dragi.

În cazul diabetului zaharat de tip 2, ar trebui să respectăm un plan alimentar sănătos.

Împărtășește rețeta ta preferată pe care o gătești acasă sau ritualurile tale preferate în timpul mesei în grupul nostru de pe Facebook ÎMPREUNĂ PUTEM ÎNVINGE DIABETUL