Cum scădem nivelul ridicat al glicemiei?
Atunci când glicemia depășește valoarea normală din sânge ne afectează starea de bine: -apar dureri de cap, oboseală, vedere încețoșată, senzație de sete permanentă si urinări frecvente.
Iată câteva metode simple pe care le puteți aplica si este bine sa le aveți la îndemână:
Ceaiuri benefice:
Ceaiul din frunze de afin - în fitoterapie se recomanda consumul de frunze si fructe de afine fie crude sau uscate. Afinul este una dintre cele mai studiate plante pentru controlul glicemiei. Frunzele de afin si fructele de afin se considera a fi insulina vegetală.
Infuzia se prepara astfel : 1-2 lingurite de frunze uscate la o cană de apă fierbinte. Se beau 2-3 căni pe zi. Puteți folosi si tinctura de afin, cate 30 picături pe zi diluate in puțină apă.
Ceaiul din frunze de dud - in scop terapeutic se utilizează frunzele tinere fără pețiol
Reduce nivelurile periculoase de zahăr prin purificarea sângelui.
Infuzia din frunze de dud se prepara cu 1-2 lingurite de frunze uscate la o cană de apă fiartă. Doză zilnică recomandată este de 2-3 căni pe zi.
Ceaiul din teci de fasole- fasolea are multe intrebuintari pe lângă cel nutritional. Pentru consumul terapeutic se consumă doar tecile fără boabele de fasole, acestea se culeg verzi apoi se usucă. Tecile au un continut ridicat de aminoacizi si minerale. Ceaiul de teci de fasole are efect diuretic si este recomandat in tratamentul diabetului zaharat.
Reduce cantitatea de zahăr din sânge, elimina toxinele si curăță sângele, rinichii si căile urinare. Ajută la eliminarea excesului de apa din corp, amelioreaza reumatismul si remineralizeaza organismul.
Modul de preparare: se adaugă o lingură de teci de fasole la un sfert de litru de apa si fierbem la foc mic timp de 15-20 minute ( adica se face un decoct) și se consuma 2-3 cesti pe zi.
Ceaiul din frunze de nuc. In scop terapeutic se folosesc mugurii si vlăstarii tineri recoltati primavara. Intrucat nucile sunt sărace in zahăr, acestea sunt recomandate diabeticilor însă nu mancati prea multe - cantitatea recomandata trebuie sa intre intr-o palmă pe care puteți sa o închideți. Substantele din frunzele de nuc ajută la scaderea glicemiei si grasimilor din sânge. Nucul este un bun energizant, antianemic, diuretic, laxativ, tonifiant fizic si psihic. Combate stresul si anxietatea. Este un bun emolient.
Preparam infuzia din 2-3 linguri de frunze uscate peste care se adaugă 250 ml apa fiarta.
Strecurati si beti rece 2-3 cani pe zi.
Ceaiul de cicoare. Cicoarea reprezinta o planta strans inrudita cu galbenelele, aceasta este cultivata atat in scop terapeutic cat si gastronimic. Printre beneficiile plantei de cicoare se numara si scaderea zahărului din sânge. Aceasta se utilizează sub forma de decoct. Se pun 2 lingurite de pulbere de radacina într-un pahar de apă si lasă să se macereze timp de 6-8 ore, strecoara planta, lichidul obtinut se pune deoparte. Planta rămasă se fierbe 2 minute in 250 ml de apă. La final combina cele doua lichide rezultate ( cel pus deoparte si cel fiert) si consum-o pe parcursul zilei.
Ceaiul verde chinezesc.
Ceaiul din frunze de cătină.
Scorțișoara - condimentati mâncarea cu scorțișoară. Acest condiment este unul dintre cele mai eficiente cand vine vorba de scaderea glicemiei. Doza recomandata este de cel puțin 1 mg pe zi. Puteți condimenta ceaiul, cafeaua sau fructele.
Recomandăm să aveți o dieta echilibrata pentru a putea ține sub control glicemia.
Salata de asparagus - contine o sursa importanta de glutation, antioxidant puternic care menține nivelul normal al zahărului in sânge. Asparagusul contine multă vitamina C care protejeaza tesuturile de ateroscleroza, afectiune favorizată de diabet.
Coaja de mere - contine quercitina - antioxidant care reduce riscul de diabet, fibre care ajuta la un tranzit intestinal mai bun, ajuta la eliminarea glucozei.
Broccoli - contine multa quercetina, vitamina C si potasiu.
Pestele oceanic - pestele este recomandat pentru ca nu contine glucide, este o sursa excelenta de acizi grasi omega 3 care ajuta la menținerea nivelului stabil al glicemiei.
Crom si zinc - microelementul CROM are un efect semnificativ asupra scaderii glicemiei din sange. Acesta îmbunătățește efectul insulinei in cazul diabeticilor. Un deficit de crom poate crește valorile glicemiei. Asimilati-l fie prin mâncare - faina integrală, carne de curcan sau pui, fie cu ajutorul suplimentelor.
Zincul influențează productia de insulina, efectul insulinei si rezistenta la insulina. Gasiti cantitati semnificative in stridii, fulgi de ovaz si semintel de floarea soarelui.
Aloe Vera - are efect hipoglicemiant și hipolipidemiant- este o planta medicinala care împreună cu restricțiile alimentare are efecte incredibil de benefice pentru cei care suferă de diabet si valori ridicate de glicemie. Contine cantitati mari de aminoacizi, antrachinone, enzime, minerale, vitamine, lignine, monozaharide, polizaharide, acid salicilic, saponine și fitosteroli. Acest lucru face ca Aloe Vera să fie extrem de potrivită in tratamentul pe scară largă pentru toate afectiunile diabetice. Se gaseste sub forma de suplimente si pudra.
Sucul din frunze de CHATARANTHE ROSEUS- are efect hipoglicemiat pentru ca sporeste secretia de insulina.
Gudmarul - planta exotica ce se gaseste in india africa si australia. Acesta scade preluarea glucozei din intestinul subtire in sange.
Boabele de soia- previn diabetul
Ghimbirul -scade nivelul glicemiei si imbunatateste sensibilitatea la insulina.
*Materialele de pe acest blog au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.