Cum gestionăm DIABETUL de sărbători?
By Sara Barulli, April 22, 2022
Sărbătorile pascale sunt bine cunoscute pentru mâncărurile specifice. Acestea includ, cozonaci, sarmale, friptura de miel, drob, placinte cu branza, salate beuf, si alte bunataturi.
Savurarea alimentelor specifice sarbatorilor reprezinta o provocare pentru persoanele cu DIABET si nu numai.
DIABETUL era cunoscut in vremurile demult trecute Boala Boiereasca – pentru că o aveau persoanele care se alimentau bine sau, altfel spus, din belșug.
Sărbătorile mai pot fi numite și „zilele cu de toate și prea multe”. Iar „de toate și prea multe” este unul dintre factorii de risc al DIABETULUI. În aceasta perioada, atât persoanele cu DIABET, cât și cele sănătoase fac totul în exces.
Urmează sa facem și să consumăm prea multă:
• mâncare
• băutură
• dulciuri
• emoții
• oboseală
• griji
Datorită celor enumerate mai sus, persoanele cu DIABET riscă agravări ale afecțiunii, iar persoanele sănătoase pot cauza apariția DIABETULUI. În aceste condiții, controlul glicemiei devine mai dificil spre foarte dificil.
Este recomandat ca fiecare din noi să cunoască factorii de risc principali ai DIABETULUI:
• Alimentația deficitară - din punct de vedere nutritional.
• Moștenirea genetică. Dacă un părinte sau chiar o rudă îndepărtată are DIABET, riscul dumneavoastră de a face DIABET este mai crescut.
• Excesul de greutate. Dacă aveți o greutate mai mare cu 20% față de cea normală, riscul de a dezvolta diabet este mai mare.
• Consumul excesiv de dulciuri. „Diabetul, fiind boala care prin neputința organismului de a utiliza zahărul din alimentație, determină creșterea cantității acestuia în sânge (hiperglicemie)”, conform Dicționarului explicativ.
• Consumul exagerat de carbohidrați: pâine și produse făinoase, orez, cartofi.
• Ciugulitul continuu. Evitați mâncatul inconștient!
• Vârsta. Riscul de a face DIABET crește progresiv cu vârsta. Persoanele trecute de 45 de ani au acest risc.
• Alcoolul și țigările. Un studiu de la Universitatea Resurselor Naturale din Viena a demonstrat că vinul scade glicemia. Fumatul afectează arterele și circulația sanguină, îngreunând transferul de glucoză din sânge spre celulele organismului.
• Sedentarismul. Stilul de viață lipsit de mișcare sau de activitate fizică.
În schimb, cei care nu fac abuz de cele de mai sus, adică urmează o dietă echilibrată și își planifică mesele corect, nu au nici un risc.
-
Pastrarea acestui echilibru poate fi dificila chiar si in restul anului. Mentinerea unei valori optime a glicemiei reprezinta o metoda prin care o persoana cu DIABET se poate simți bine și poate ramane energică pe tot parcursul sarbatorilor si festivităților.
-
Familiarizarea cu privire la numărul de carbohidrati si la cantitatea de alimente pentru buna desfasurare a metabolismului reprezinta un lucru foarte util in controlul glicemiei.
-
Cunoasterea reactiilor propriului corp si cum pot anumite alimente sa afecteze glicemia reprezinta lucruri esentiale pentru acest scop.
Dacă vă dozați porțiile corect, puteți mânca de toate. Astfel, sărbătorile nu devin un chin, ba chiar sunt mereu binevenite.
Următoarea lista de reguli poate fi de mare ajutor în evitarea situațiilor neplăcute:
1. Întotdeauna fiți atenți la ce mâncați și degustati. Cumulate, mici gustari dese pot produce dezechilibre importante în organism.
2. Selectați atent alimentele pe care le veți consuma.
3. Dozați porțile. De ajutor vă poate fi o farfurie cât mai mică și să gustați puțin din fiecare fel de mîncare, la ora potrivita a mesei.
4. Gustarile obișnuite nu trebuie sărite, știind ca seara urmează o cină festiva bogată.
5. Adaptați rețetele cu ingrediente sănătoase.
6. Anuntati rudele de necesitățile specifice dietei dumneavoastră.
7. Consumați moderat sau chiar evitați alcoolul și băuturile carbogazoase. Totusi, dacă o persoană dorește să bea o cantitate mică de alcool, se recomandă consumul unei gustari înainte. Alcoolul trebuie consumat cu precauție si doar dacă medicul a aprobat acest lucru, deoarece acesta poate interacționa cu medicamentele pentru diabet. Evitarea alcoolului este recomandata, deoarece acesta, în combinatie cu carbohidrati insuficienți, poate provoca HIPOGLICEMIE!!
8. Nu se recomandă ca masa să fie luată pe fugă, alocați de minim 30 de minute pentru a manca relaxat.
9. Menținerea rutinei zilnice pe care o aveți pe întreg parcursul anului: sport, hidratare, ore fixe de mancare, plimbarea de seară, calcularea nutrientilor etc. Cu cât o persoană diabetică își menține rutina din restul anului, cu atat sansele ca nivelul zahărului din sânge să rămână la valori normale sunt mai mari. Cu toate acestea, iesirea din rutina chiar si pentru o perioada scurta nu trebuie repetata si trebuie sa se revina la obiceiurile normale cat mai curand posibil.
10. Aportul de carbohidrati trebuie repartizat în mod ideal pe tot parcursul zilei și trebuie evitată consumarea unor cantități prea mari de carbohidrati la o singura masă.
11. Pentru gestionarea optimă a zahărului din sânge, cantitatea ideala de carbohidrati trebuie portionata la 30-60 de grame per masa principala si de 15-30 de grame per gustare. In orice caz, nevoile fiecarei persoane sunt individuale si depind de inaltime, greutate, nivelul de activitate, dar si de medicamentele luate.
12. Testarea glicemiei este esentială in perioada de sarbatori. Când o persoană este mai activa decat de obicei sau mananca alimente in plus sau in afara programului normal, aceasta ar trebui sa isi testeze glicemia pentru a vedea daca este in siguranta.
13. Oboseala si epuizarea fizica datorită pregătirilor alimentare si curateniei gospodăriei, pierderea orelor de somn, poate face dificila gestionarea valorilor glicemiei si poate creste pofta de mancare, mai ales pentru alimente bogate in grasimi si zahar. Un program optim de somn include 7-8 ore de somn profund.
14. Folosiți CuraLIN pentru stabilizarea glicemiei.
15. Nu uitati sa va hidratati corect. 1 pahar de apă inainte de masă vă ajută la limitarea portiilor tentante și delicioase din aceasta perioadă. Adăugati 1 pahar de apa mare pentru fiecare desert pentru o digestie mai buna.
Dacă aveți un mod de viață sănătos, o dieta bine echilibrată nici o sărbătoare nu vă poate dăuna!
Și cum se spune la TV în pauză: Excesul de sare, zahăr, grăsimi si oboseala dăunează grav sănătății dumneavoastră!
Nu uitati sa va alaturati grupului nostru de sustinere al diabeticilor „ Impreuna putem invinge Diabetul”. Este cel mai bun loc pentru a gasi informații, sfaturi despre stilul de viata al diabeticului și retete pentru diabetici recomandate de nutritionisti.
SARBATORI FERICITE!