Cozonac dietetic pentru Paste

De obicei cozonacul reprezinta un desert in sine si multa lume si-l doreste foarte dulce. Este o prajitura traditionala romaneasca servita in zilele de sarbatoare..

Avand in vedere ca urmeaza o perioada de sarbatoare si dorim sa gustam fara sa ridicam la cer nivelul glicemiei va prezentam o rețeta de cozonac cu îndulcitor din ștevie și crema de cacaoa tartinabila fără zahăr.

  • 500g faina
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri Dulcisor (indulcitor natural pe baza de Stevie)
  • 75g unt
  • 300 ml lapte
  • 25g drojdie
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/2 lingurita coaja de lamaie

Umplutura :

  • 1/2 borcan Greentella 
  • 200g nuci macinate
  • 1 galbenus
  • 1 lingura fulgi de migdale

Mod de preparare:

  1. Incalzim laptele si topim untul.
  2. Pentru reusita cozonacilor, ca regula generala este cernerea fainii de doua, trei ori. Operatiunea asta aereaza faina si ajuta la formarea unui aluat perfect.
  3. Intr-un vas mare punem faina cernuta si adaugam sarea, drojdia dizolvata in putin lapte caldut, Dulcisor-ul si galbenusurile de oua. 
  4. Amestecam cu mana si turnam cate putin lapte cald (nu fierbinte), usor pana se incorporeaza ingredientele. 
  5. Adaugam coaja de lamaie rasa si turnam cate putin din untul topit. Framantam si tot adaugam cate putin unt pana ce il incorporam in totalitate timp de 10/15 minute incontinu. Acest procedeu se poate face si cu un robot de gatit.
  6. Se acopera cu un servet curat sau o folie de plastic si se lasa la dospit cca. 30-45 minute.
  7. Aprindem cuptorul la 200 grade Celsius. 
  8. Pregatim o tava de cozonac pe care o tapetam cu hartie de copt sau o ungem bine cu unt sau ulei si o presaram cu făină.
  9. Pe un blat se presarata  putina faina se taie aluatul in doua parti egale.

Fiecare parte de aluat se va trasforma intr-o foaie dreptunghiulara pe care o intindem cu sucitorul. 

  1. Pe fiecare foaie se intinde un strat subtire de pasta de ciocolata  GREENTELLA  peste care se presara nuci macinate tot intr-un strat subtire. Intinderea se face mai usor daca aveti o spatula de patiserie. 
  2. Aluatul se ruleaza strans.
  3. Dupa ce am obtinut doua rulouri le impletim intre ele si punem cozonacul in tava. 
  4. Il lasam asa cca.15 minute, la dospit, preferabil langa ceva cald,  apoi il ungem cu galbenus de ou peste care presaram niste fulgi de migdale. Puteti sa folositi mac, nuci.

Coacerea cozonacului

  1. Cozonacul se pune la copt in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius timp de 15 minute, apoi se reduce temperatura la 180-175 grade si se mai lasa la copt cca.30-35 de minute. Inainte de a scadea temperatura punem si o hartie de copt deasupra pentru a evita rumenirea puternica.
  2. Cozonacul copt se scoate din tava si se lasa pe un gratar la racorit. 

Gustul este bun, dulcele este foarte discret, iar aroma GREENTALLA intregeste gustul final.


 


Distribuie această postare