Ce trebuie să știi despre vitamina D
Pentru că suntem în sezonul rece și frigul ne ține în casă, am ales acest subiect pentru a fi mai bine informați despre vitamina D. Vitamina D3 este de cele mai multe ori considerată o vitamina a soarelui. Este creată în pielea noastră că răspuns la lumina directă a soarelui. Se recomandă expunerea brațelor și picioarelor la lumina directă a soarelui, zilnic, minim 15 minute.
Ce au descoperit cercetătorii până acum în legătură cu vitamina D:
-Studiile clinice au găsit o legătură între valorile mici ale vitaminei D și un risc mai mare de diabet.
-De asemenea, vitamina D este implicată în dezvoltarea celulelor.
-Vitamina D ajută la menținerea sănătoasă a oaselor.
-Susține activitatea neuromusculară și funcționarea sistemului imunitar.
-Un alt aspect important descoperit de cercetători arată că vitamina D este implicată și în inflamație.
-Știm că diabetul este o boală cauzată de inflamație. Studiile au identificat receptorul de vitamina D, că fiind un dispozitiv important, atât pentru inflamație, cât și pentru supraviețuirea celulelor beta pancreatice, a declarat autorul principal al studiului -Ronald Evans.
-S-a identificat un mod în care vitamina D ar putea proteja celulele beta pancreatice.
-Deficiența de vitamina D contribuie la rezistența la insulină.
☀️Corpul nostru extrage vitamina D3 din trei surse:
1) Prima sursă o reprezintă sinteza în piele sub influența radiațiilor solare, care acoperă aproximativ 80% din cererea pentru această vitamină.
2) O altă sursă de vitamina D o reprezintă suplimentele. Nu putem folosi doze mari de vitamina D din cauza riscului de supradozaj. Pentru a verifica nivelul de vitamina D pe care îl avem și pentru a folosi doză optimă, trebuie testat nivelul acesteia în sânge.
3) O altă sursă de vitamina D, pe care trebuie să o luăm în considerare este dieta. Datorită acesteia, vom satisface aproximativ 20% din necesarul organismului.
☀️Ce alimente să consumăm pentru un aport sănătos de vitamina D3:
✹Peștele gras - în special somonul, heringul și tonul conțin din plin vitamina D
✹Conservele de sardine
✹Ficat
✹Uleiuri vegetale
✹Ouă - în special în gălbenuș.
✹Produse lactate
Vitamina D3 este o vitamină liposolubilă, astfel încât absorbția sa este crescută când o alăturăm alimentelor ce conțin grăsimi.
Trebuie amintit faptul că toate aceste alimente bogate în vitamina D furnizează o mică parte din aportul necesar, dar aproximativ 15 minute de expunere la soare sunt suficiente pentru a acoperi 90% din necesarul zilnic de vitamina D.
Vă dorim zile însorite!☀️