Ce exerciții fizice să alegi pentru a crește energia, starea de bine și a învinge oboseala?

Pentru un începator in ale sportului, poate părea contra-intuitiv că exercițiile ar crește mai degrabă decât să consume energia. Oboseala apare atunci când nu ești activ, conform experților. Ești lipsit de putere și te miști greoi pentru că inima începe să-ți bată puternic doar de la mersul pe jos și pentru ca îți petreci toată ziua stând la un birou sau tolănit pe canapea.

Sportul si exercitiile fizice, pe de altă parte, sunt un aspect important al depășirii oboselii. Pe lângă o dietă sănătoasă, somn de calitate și gestionarea stresului, tipul corect de activitate fizică vă poate ajuta să vă simțiți mai energici și mai puțin obositi pe parcursul zilei. Și, potrivit experților, nu toate exercițiile sunt benefice atunci când vine vorba de combaterea oboselii. In continuarea acestui articol veti afla ce tip de exercițiu si efort ar trebui să faceți, precum și cât de mult ar trebui să faceți, pentru a obține cele mai multe efecte de stimulare a energiei.

Într-un studiu din 2008 publicat în jurnalul Psychotherapy and Psychosomatics, cercetătorii de la Universitatea din Georgia au descoperit că, prin simpla participare la antrenamente regulate, de intensitate scăzută, persoanele inactive care s-au plâns de oboseală își pot crește energia cu 20%, reducând oboseala cu până la 65%. 

Potrivit unei cercetări la unei convenții a Asociației Americane de Psihologie, participanții care au făcut mai mulți pași zilnici au avut o energie mai mare la sfârșitul zilei decât cei care au mers mai puțin.

Cum vă pot ajuta exercițiile fizice să vă simțiți mai energici?

Da, exercițiile fizice vă pot epuiza energia, mai ales daca un antrenament este lung și greu. Exercițiile regulate, alese corect pentru timpul dv de corp, sportul consecvent, care vă menține în formă și sănătoși, pe de altă parte, vă vor energiza mai degrabă decât vă vor epuiza.

Stresul, hormonii și niveluri de energie

Exercitiile fizice si stresul stimulează mai multi hormoni care au rol in producerea energiei in corp. În realitate, toate trei: energia, stresul și hormonii, au o relație complexă. Corpul eliberează adrenalină și norepinefrină atunci când faceți exerciții fizice.

 Adrenalina și Norepinefrina sunt hormoni de stres, dar în doze mici eliberate in timpul exercițiilor fizice de intensitate mica si medie, ei servesc în principal pentru a stimula energia pe parcursul zile. Acesta este motivul pentru care o scurtă plimbare în jurul blocului, chiar dacă ești prea epuizat să o faci, s-ar putea să te trezească. Exercițiile fizice regulate sunt o modalitate eficientă de a combate stresul în general. Prea mult stres este un efect secundar comun al stilului de viață modern, care ne duce acum spre epuizare și deprimare.

Exercițiile fizice vă pot ajuta să dormiți mai bine!

Cercetătorii au rugat 12 tineri sănătoși să poarte senzori care sa le monitorizeze activitatea timp de o săptămână în timp ce își desfășoară viața normală. Au fost apoi duși la un laborator, unde au fost testați și cât de bine au dormit.

Eficiența somnului, care evaluează cât de mult doarme si de odihnitor este somnul unei  persoană pe noapte, a fost mai mare la persoanele care erau mai active fizic în timpul zilei. De asemenea, au dormit perioade mai lungi de timp, ceea ce este cunoscut a fi benefic pentru memorie și învățare. Este, de asemenea, tipul de somn care permite oamenilor să se trezească simțindu-se energici și revigorați.

Exercițiile fizice vă pot ajuta să trăiți o viață mai sănătoasă

Condiția fizică și sănătatea generală se imbunatatesc odată ce incepeti sa integrati un program regulat de exerciții fizice . Exercițiile fizice îmbunătățesc capacitatea organismului de a circula oxigenul și promovează sănătatea cardiovasculă. Acest lucru stimulează imediat energia si te vei simți și mai puțin obosit în timp, pe măsură ce condiția ta fizică se îmbunătățește. Când ești sănătos din punct de vedere fizic, treburile de zi cu zi devin mai simple și mai puțin obositoare.

Cum integrăm sportul în programul nostru

În primul rând, este evident că există mai multe tipuri de energie și că nu toate au același efect benefic asupra corpului uman. Mulți oameni apelează la pastile energizante, care îi ajută să se concentreze și să depună un efort mai mare pe o perioadă îndelungată, însă aceste energizante vă pot deteriora sănătatea dând o stare de agitatie interioara și puteți ajunge sa suferiti de oboseală cronică. Oboseala cronică este de obicei legată de depresie și anxietate

Starea de energie calmă sau starea de bine se caracterizează printr-un nivel ridicat de energie fizică și mentală combinat cu o efort fizic scăzut. Acest tip de stare de bine  oferă o energie mai mare pe termen lung. Această stare vine in urma unui antrenament corect de intensitate redusa sau medie sau o plimbare afara in pas alert de 10 până la 15 minute. 

Idei și sfaturi

Exercițiile fizice pot ajuta pe oricine suferă de  lipsă de energie. Desigur, ar trebui să înțelegeți că un somn adecvat și o dietă sănătoasă sunt importante si ajuta daca adaugați mișcare zilnică in programul dv.

O sesiune de aerobic la sală de o oră sau o alergare de 6 km atunci când nivelul de energie este scăzut poate face minuni, însă de cele mai multe ori, tot ce ai nevoie este câteva exerciții sau activitate  fizica de intensitate scăzută. 

Potrivit cercetărilor din America de la Universitatea din Georgia, antrenamentele frecvente, de intensitate scăzută, ar putea ajuta oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să aibă mai multă energie pe termen lung. Cercetătorii s-au ocupat în primul rând de adulți sedentari, dar altfel sănătoși. Au fost împărțiți în grupuri și au primit fie antrenamente de intensitate scăzută fie antrenamente de  intensitate moderată. Ambele grupuri au avut o creștere considerabilă a energiei însă grupul care a făcut activități de intensitate scăzută, a raportat o reducere mai mare a oboselii.

 O sesiune de yoga pe săptămână

Yoga este un exemplu excelent de antrenament de intensitate scăzută care poate îmbunătăți starea de spirit și energia, reducând în același timp stresul și epuizarea si imbunatateste flexibilitatea. Yoga ajută la  calmarea mintii agitate, la relaxarea corpului, concentrandu-ne pe respirație. Yoga este minunată pentru începători, precum și pentru cei care fac exerciții zilnic și care își doresc un timp suplimentar de recuperare pentru a-și echilibra energia și a elimina starea de oboseala. Pentru o schimbare de ritm și un antrenament care eliberează stresul, adaugă o sesiune în fiecare săptămână la programul tău.

Includeți în rutina dvs. plimbări în aer liber.

Plimbarea este o altă activitate de intensitate scăzută, care stimulează energia, care poate fi făcută în orice moment. Faceți o plimbare afară, de preferință într-un parc sau zonă cu vegetație multă. O plimbare este un exercițiu minunat, studiul arată că pur și simplu a fi afară și înconjurat de natură poate crește nivelul de energie si starea de bine.

Deloc surprinzător, cercetările care au comparat o plimbare cu o gustare dulce pentru creșterea energiei, au arătat că plimbarea a avut mai mult succes. Mâncatul te lasă cu o senzație greoaie si iti da energie pentru o oră.. însă plimbarea îți oferă energie pentru câteva ore. Un alt studiu a analizat beneficiile exercițiilor în aer liber. Nivelul de energie al participanților a crescut după o plimbare afară. 

Exercițiile fizice ne pot ajuta să luptăm cu epuizarea și să ne simțim mai energici în general, dar prea mult efort susținut s-ar putea să ne facă rău. Este posibil să vă supra antrenați dacă exercitiile sunt dificile si greu de dus la capăt. Prea mult efort la sală sau exercitii grele de sport  fără un timp adecvat de recuperare (somn, odihnă) duce la epuizare. Exercițiile fizice te-ar putea ajuta să te simți mai plin de energie, dar există o linie fină între suficient și a exagera.


Distribuie această postare