Care Sunt Simptomele Diabetului De Tip 2?

Care sunt simptomele diabetului de tip 2?

Simptomele diabetului de tip 2 apar adesea treptat de-a lungul câtorva ani și pot fi atât de minore încât nici măcar să nu le observați. Multe persoane care au diabet nu prezintă semne sau simptome și nu-și dau seama că au diabet până în momentul când încep să aibă vederea încețoșată sau simptome ale bolilor cardiovasculare.

 Care sunt cele mai frecvente 3 simptome ale diabetului nediagnosticat?

  • Setea excesivă sau polidipsia;

Setea excesivă este cauzată de nivelul ridicat al glicemiei.

  • Urinarea frecventă sau poliuria;

Poliuria poate fi un semn al diabetului zaharat, precum și al diabetului insipid. Ambele afecțiuni sunt grave și necesită teste suplimentare.

  • Foamea excesivă sau polifagia.

Persoanele cu diabet au adesea un apetit crescut, deoarece diabetul face mai dificilă transformarea glucozei din nutrienți în energie în organism.

Alte semne și simptome ale diabetului de tip 2 sunt:

Pierderea neintenționată în greutate; Tensiunea arterială crescută; Erupțiile cutanate însoțite de mâncărime (în special pe mâini); Oboseala și slăbiciunea; Vederea încețoșată; Leziunile sau rănile cu vindecare lentă care nu răspund la tratament; Infecțiile frecvente; Amorțeala sau furnicăturile în mâini sau picioare; Petele mai închise la culoare pe piele, în special în zona axilei și a gâtului.

Ce este diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 este o boală care afectează capacitatea organismului de a regla și de a utiliza glicemia (zahărul) ca și combustibil. Ca urmare a acestei afecțiuni pe termen lung (cronice), se acumulează prea mult zahăr în sânge. Nivelul ridicat de glucoză în sânge poate provoca probleme ale sistemului circulator, neurologic și imunitar.

Cea mai frecventă formă de diabet este diabetul de tip 2. Acesta afectează aproximativ 29 de milioane de persoane din SUA. Estimările unor rapoarte evidențiază de asemenea faptul că aproximativ 84,1 milioane de adulți din SUA au prediabet – nivelul zahărului din sânge  este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi diagnosticați cu diabet. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, persoanele cu prediabet care nu solicită tratament sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2 în următorii cinci ani.

Diabetul de tip 2 este mai frecvent în rândul persoanele de patruzeci și cincizeci de ani, fiind cunoscut sub numele de diabet cu debut la vârsta adultă. Pe de altă parte, acest tip de diabet afectează și copiii și adolescenții, în principal ca urmare a obezității din copilărie. Cel mai probabil, o combinație de factori reprezintă un risc crescut de diabet de tip 2.

 Rezistența la insulină

Sursa principală de energie este glucoza. Aceasta provine din alimentele pe care le consumați. Insulina este un hormon care ajută la absorbția glucozei și la producerea de energie în celulele organismului. Dacă aveți diabet, corpul dumneavoastră fie nu creează suficientă insulină, fie este rezistent la insulină. Ca urmare a faptului că nu produceți suficientă insulină, glucoza rămâne în sânge și nu intră suficient în celule. Pentru a compensa acest lucru, pancreasul generează mai multă insulină. În timp, nivelul glucozei din sânge crește. Aceasta se mai numește rezistență la insulină. Un nivel ridicat de glucoză în sânge poate provoca probleme de sănătate în timp. Astfel, persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să depună eforturi pentru a-și controla diabetul și pentru a evita aceste probleme de sănătate.

Simptomele rezistenței la insulină

Nu vă puteți da seama dacă ați dezvoltat rezistență la insulină în funcție de modul în care vă simțiți. Este necesar un test de sânge pentru a stabili nivelul zahărului din sânge. De asemenea, doar medicul vă poate spune dacă aveți tensiune arterială crescută, un nivel scăzut al colesterolului „bun” sau un nivel ridicat de trigliceride, care sunt toate simptome ale sindromului de rezistență la insulină.

Rezistența la insulină este asociată cu următoarele semne și simptome:

Circumferința taliei mai mare de 102 cm la bărbați și mai mare de 88 cm la femei;

Nivelul tensiunii arteriale de 130/80 sau mai mare;

Nivelul glicemiei à jeun mai mare de 100 mg/dL;

După o perioadă de repaus alimentar, nivelul trigliceridelor depășește 150 mg/dL;

Nivelul colesterolului HDL mai mic de 50 mg /dL la femei și 40 mg/dL la bărbați;

Pete pe piele; Acanthosis nigricans - pete negre, catifelate.

Diabetul de tip 2 nu este curabil, dar scăderea în greutate, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice vă pot ajuta să îl gestionați. Îngrijirea diabetului necesită modificări ale stilului de viață. Dacă dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a vă controla glicemia, medicul dvs. vă va recomanda medicamente pentru diabet sau terapia cu insulină.

 Care sunt factorii de risc?

Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este influențat de mai mulți factori, inclusiv genele și stilul de viață. Deși unii factori de risc, cum ar fi istoricul familial, vârsta sau etnia nu pot fi schimbați, factorii de risc legați de stilul de viață, cum ar fi dieta, activitatea fizică și greutatea pot fi modificați. Aceste modificări ale stilului de viață pot avea un impact asupra riscului de a face diabet de tip 2. Anumiți factori cresc riscul de a dezvolta diabet.

Consultați lista factorilor de risc pentru diabetul de tip 2 de mai jos pentru a vedea dacă vreunul dintre aceștia reprezintă un risc pentru dvs. Modificarea factorilor pe care îi puteți controla vă poate ajuta să întârziați sau să preveniți diabetul de tip 2.

Este mai probabil să dezvoltați diabet de tip 2 dacă:

Sunteți supraponderal sau obez;

Aveți 45 de ani sau mai mult;

Aveți antecedente familiale de diabet;

Aveți tensiune arterială crescută;

Aveți un nivel ridicat de trigliceride sau un nivel scăzut de colesterol HDL („bun”);

Ați născut un copil care cântărea la naștere 4 kilograme sau mai mult sau aveți antecedente de diabet gestațional;

Sunteți sedentar;

Deși încă nu a fost stabilită cauza, persoanele de anumite rase și etnii sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2 decât persoanele albe. Aceștia sunt afro-americanii, nativii din Alaska, indienii americani, asiaticii americani, hispanicii/latinii, nativi hawaiieni sau insularii din Pacific;

Aveți antecedente de boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral;

Suferiți de depresie;

Suferiți de sindromul ovarului polichistic sau SOP;

Suferiți de acantoză nigiricans cunoscută de asemenea sub numele de piele mai închisă la culoare, groasă și catifelată în jurul gâtului sau axilei;

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE: Diabetul  în sarcină

Cum este diagnosticat diabetul de tip 2?

Pe baza analizelor de sânge, medicul dumneavoastră poate diagnostica diabetul de tip 2. Următoarele teste sunt utilizate pentru diagnosticarea diabetului zaharat:

Testul A1C determină cantitatea de zahăr din sânge;

FPG sau testul de glucoză plasmatică în repaus alimentar;

RPG sau testul aleatoriu al glucozei plasmatice;

Test de toleranță la glucoză;

OGTT sau Testul de toleranță la glucoza orală.

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE: Utilizarea testului HbA1C pentru diagnosticarea diabetului

Diabetul de tip 2 poate fi prevenit?

Diabetul este o boală periculoasă care poate fi de obicei controlată cu activitate fizică, o dietă sănătoasă, insulină și alte medicamente. Unele din consecințele majore ale asupra sănătății asociate cu diabetul sunt moartea prematură, afecțiunile renale, pierderea vederii, afecțiunile cardiace, riscul crescut de accident vascular cerebral din cauza deteriorării vaselor de sânge, insuficiența renală și amputarea  picioarelor sa a degetelor de la picioare. Dacă aveți prediabet, scăderea ponderală de cel puțin 7% - 10% din greutatea corporală poate reduce riscul de diabet.

Dacă prezentați factori de risc pentru diabetul de tip 2, studii precum Programul de prevenire a diabetului sponsorizat de Institutele Naționale de Sănătate au arătat că puteți lua măsuri pentru a vă reduce șansele de a dezvolta boala. Iată câteva strategii pentru reducerea riscului:

  • Dacă sunteți supraponderal sau obez, este indicat să pierdeți în greutate și să vă mențineți greutatea.Prin scăderea a 5-7% din greutatea actuală, este posibil să preveniți sau să întârziați dezvoltarea diabetului de tip 2. Dacă cântăriți 90 kg, ar trebui să vă propuneți să slăbiți între 4 și 7 kg.
  • Faceți mai multă mișcare. Cinci zile pe săptămână, efectuați cel puțin 30 de minute de activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos. Dacă nu ați mai făcut mișcare de ceva timp, discutați cu medicul dumneavoastră în legătură cu cele mai bune activități pentru dvs. Începeți cu prudență și sporiți nivelul activității fizice treptat până când vă atingeți obiectivul.
  • O alimentație sănătoasă este importantă. Reduceți numărul de calorii pe care le consumați în fiecare zi, consumând cantități mai mici. Acest lucru vă va ajuta să slăbiți. O altă strategie de reducere a caloriilor este consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi. Beți apă în loc de băuturi dulci. Aceste modificări ale stilului de viață vă vor ajuta să reduceți riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

 

Care este tratamentul pentru diabetul de tip 2?

Tratamentul diabetului de tip 2 implică ținerea sub  control a nivelului de zahăr din sânge. Unele persoane reușesc să facă acest lucru prin adoptarea unui stil de viață sănătos, alte necesită și medicamente.

Un plan alimentar echilibrat și activitate fizică regulată sunt componente esențiale pentru un stil de viață sănătos și pentru gestionarea diabetului. Trebuie să învățați să mențineți un echilibru între ceea ce mâncați și ceea ce beți și activitatea fizică și medicamentele pentru diabet, dacă sunt necesare.

Pentru tratarea diabetului sunt utilizate medicamente orale, insulină și diverse medicamente injectabile. Pentru a-și controla diabetul, unii pacienți pot lua mai multe tipuri de medicamente de-a lungul timpului.

Este important să vă monitorizați frecvent nivelul glicemiei. Medicul dumneavoastră vă va sfătui cât de des ar trebui să faceți acest lucru.

De asemenea, este esențial să mențineți valorile tensiunii arteriale și ale colesterolului în limitele stabilite de medicul dumneavoastră și să efectuați periodic testele de screening.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE: Cum să slăbiți dacă aveți diabet de tip 2?

Alăturați-vă comunității noastre

Deși ne confruntăm cu același diagnostic, fiecare avem propria poveste. În cadrul acestei povești, ne amintim de ziua în care am fost diagnosticați, de la micile detalii, cum ar fi aspectul cabinetului medicului, până la cuvintele care ne-au schimbat viața și ne-au determinat să adoptăm un stil de viață complet nou. Aceste cuvinte au creat și au modelat o poveste care părea concretă, definitivă, totuși suntem aici pentru a vă arăta că aceste povești pot fi schimbate și remodelate! "Împreună putem învinge diabetul" este un grup în continuă creștere cu peste 40.000 de diabetici care se ajută și se susțin reciproc! Alăturați-vă comunității noastre pentru a beneficia de sprijin și susținere!  https://www.facebook.com/groups/impreuna.putem.invinge.diabetul