🔴MENOPAUZA - o provocare pentru femeile cu DIABET🔴
Pentru femeile cu diabet zaharat, ciclul menstrual lunar poate aduce, pe langa schimbari ale starii de dispozitie, balonare, oboseala, rezistenta crescuta la insulina si pofte alimentare variate (de ex: ciocolata sau snackuri sarate).
🔴MENOPAUZA este perioada din viata unei femei cand menstruatia si ovulatia se opresc definitiv. Menopauza este considerata completa cand ciclul menstrual nu s-a mai manifestat deloc pe parcursul unui an. Desi menopauza poate sa apara oricand intre 40-58 de ani, varsta medie este de 51 de ani.
Menopauza naturala este un proces gradual. Ovarele incep sa elibereze cantitati mai mici de estrogen si alti hormoni steroizi inainte de menopauza, in timpul unei faze numite premenopauza. Atunci cand menopauza apare inainte de varsta de 40 de ani se numeste menopauza prematura. Menopauza prematura poate sa se instaleze in mod natural, dar poate fi influentata si de anumiti factori precum:
- antecedente familiale de menopauza prematura
- boli autoimune
- anomalii ale cromozomilor X
- tratamente medicale (interventii chirurgicale pelvine, indepartarea chirurgicala a ovarelor,
chimioterapie, radioterapie pelvina)
- utilizarea de medicamente care au niveluri scazute de progesteron
- fumatul.
🔴Ce se intampla atunci cand menopauza incepe sa se instaleze?
Schimbarile pe care le aduce menopauza in organismul femeii pot avea efecte nefaste asupra gestionarii tratamentului diabetului zaharat.
  • 👉Fluctuatii ale concentratiei zaharului din sange.
Modificarile nivelurilor estrogenilor si progesteronului vor afecta raspunsul la insulina.
Pe parcursul anilor de tranzitie spre menopauza (cand ciclurile menstruale se raresc, perioada cunoscuta sub denumirea de premenopauza), acesti hormoni sunt instabili, au valori variabile, si pot cauza dificultati in managementul DIABETULUI ZAHARAT. Nivelurile mai ridicate de estrogeni, de obicei, imbunatatesc sensibilitatea la insulina, in timp ce nivelurile mai ridicate de progesteron determina rezistenta la insulina.
Pe fondul aparitiei acestor schimbari, pacientele cu DIABET vor observa cum reglarea nivelului glicemiei ar putea fi mai dificila in unele zile.
  • 👉Cresterea in greutate:
Unele femei castiga in greutate in timpul perioadei de tranzitie a menopauzei si dupa ce menopauza deja se instaleaza. Acest lucru poate creste nevoia de insulina sau a medicamentelor utilizate in tratamentul diabetului zaharat.
Mai multe kilograme, doze mai mari de tratament
Femeile care stiu ca sufera de prediabet pot dezvolta mai usor DIABET DE TIP 2 in perioada de menopauza,
  • 👉Infectii:
Dupa menopauza, atunci cand are loc o scadere a nivelului de estrogen este si mai usor pentru bacterii si ciuperci sa se multiplice in tractul urinar si in vagin, crescand astfel riscul aparitiei infectiilor.
  • 👉Tulburari de somn:
Dupa menopauza, din cauza bufeurilor si transpiratiile nocturne apar si tulburarile de somn. Privarea de somn si oboseala pot face mai dificil de gestionat nivelul de zahar din sange.
  • 👉Probleme sexuale:
Diabetul poate afecta fibrele nervoase de la nivelul vaginului. Ca urmare a acestui lucru, excitatia si orgasmul vor fi mai dificil de atins. In plus, uscaciunea vaginala (un simptom comun al menopauzei) poate inrautati situatia, cauzand durere in timpul actului sexual.
Dacă aveți DIABET DE TIP 2, este posibil sa observati probleme de sanatate suplimentare, apărute încă de la debutul menopauzei. Femeile cu DIABET DE TIP 2 au un risc mai mare de ateroscleroza, definită prin rigidizarea si îngroșarea pereților arterelor prin depozite de grăsime (placi de grasimi), care pot duce la consecințe cu potențial fatal: accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
Menopauza, împreuna cu un stil de viata sedentar, predispune la osteoporoza (cu diminuarea densitatii minerale osoase).
Per ansamblu, femeile cu DIABET ZAHARAT DE TIP 1 prezinta un risc pentru osteoporoza. Acest risc este chiar mai crescut in cazul femeilor cu DIABET ZAHARAT DE TIP 2 aflate la menopauza.
🔴CUM GESTIONAM SCHIMBARILE CE APAR IN URMA MENOPAUZEI:
-👉 Alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice regulate sunt foarte importante in planul de tratament pentru DIABETUL ZAHARAT si pot face o femeie sa se simta mult mai bine dupa instalarea menopauzei.
- 👉 Masurarea frecventa a glicemiei. Glicemia va fi masurata mult mai frecvent in perioada de menopauza, in timpul zilei si ocazional noaptea. Se va pastra un jurnal in care se vor nota valorile glicemiei si simptomele manifestate si ceea ce a mancat pacienta. In baza acestor informatii, medicul va modifica planul de tratament. De asemenea, specialistul poate recomanda testarea regulata a hemoglobinei glicozilata (A1C) pentru a se stabili nivelul mediu de zahar din sange pe parcursul ultimelor 120 de zile. In cazul pacientelor cu diabet zaharat tip 1, de un real folos sunt si senzorii de monitorizare a glicemiei.
- 👉 Modificarea schemei de tratament pentru DIABET. Daca valoarea medie a zaharului din sange va fi necesara modficarea schemei de tratament. In functie de riscul cardio-vascular al pacientei, de statusul nutritional al acesteia (daca e normoponderala, supraponderala sau obeza) si de obiectivele stabilite impreuna cu medicul specialist, acesta poate decide adaugarea unui reprezentant din clasele noi de medicamente, cu beneficii cardiovasculare dovedite: inhibitor de SGLT2 (dapagliflozin, empagliflozin, etc) sau analog de GLP1 (semaglutid, liraglutid, dulaglutid, exenatid).
- 👉 Medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol. Persoanele care sufera de diabet zaharat au un risc ridicat de aparitie a bolilor cardiovasculare, iar riscul se amplifica si mai mult dupa menopauza. Pentru ca acest pericol sa fie diminuat, se vor consuma alimente sanatoase si se vor face exercitii fizice in mod regulat. Medicul ar putea sa recomande inclusiv medicamente care vor tine sub control valoarea colesterolului.
- 👉 Tratament pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Cand apar bufeurile, uscaciunea vaginala, diminuarea raspunsului sexual sau alte manifestari specifice menopauzei, fiecare femeie trebuie sa stie ca exista tratament pentru ameliorarea acestoara. Medicul poate recomanda utilizarea de lubrifiante vaginale pentru restabilirea umiditatii vaginale sau terapia cu estrogen vaginal pentru tratamentul peretilor vaginali inflamati si subtiati (atrifie vaginala). In cazul unora dintre femeiterapia hormonala poate reprezenta o optiune, insa ea trebuie luata punand in balanta riscurile asociate, si, de obicei, dupa analize amanuntite ginecologice, hemtologice si endocrinologice.
 
Cele mai bune alimente pentru femei în preajma menopauzei
Ceea ce mănâncati că poate ajuta în mod natural în trecerea la menopauză. Integrati în meniul dv. urmatoarele alimente pentru a preveni starile tipice de disconfort care apar în timpul menopauzei:
--Lapte de soia, fasole de soia, edamame, miso, tofu, tempeh.
--Ovăz, orz, grâu, orez brun, bulgur, porumb,mei ,nedecorticate.
--Pătrunjel, salvie, rozmarin, cimbru oregano, busuioc și mentă
--Ciocolata neagra cu procentaj cât mai mic de zahar.
--Multa apa - hidratare corecta.
--Fructe si legume
 
 
In concluzie, menopauza este o etapa fiziologica incomoda, insa inevitabila in viata fiecarei femei.
Daca stiti ca suferiti de prediabet sau diabet zaharat, monitorizati-va cu atentie starea de sanatate!
*Materialele din aceste articol au caracter informativ. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
NOTĂ: INFORMAȚIILE DIN ACEST ARTICOL NU ÎNLOCUIESC SFATURILE UNUI MEDIC SPECIALIST. VĂ RECOMANDĂM, ÎNAINTE DE A ÎNCERCA ORICE TRATAMENT, SĂ CONSULTAȚI MEDICUL ȘI SĂ URMAȚI INDICAȚIILE ACESTUIA.