🏄🏻‍♀️DIABETUL SI INOTUL🏊🏻‍♀️

Sportul este important pentru toți, tineri și bătrâni, apți și mai putin in forma sau pregatiti, mai ales pentru cei care doresc sa piarda cateva kg în plus, deoarece este una dintre cele mai eficiente modalități de a crește oxigenul și fluxul sanguin. Fiecare sesiune de sport eliberează endorfine, ajutand starea de bine a intregului corp.
🏊🏻‍♀️Înotul este cea mai bună activitate fizică pentru persoanele cu diabet zaharat, indiferent dacă au tip 1 sau tip 2, în special cei care au amorțeală sau pierderea sensibilității la picioare din cauza neuropatiei diabetice.
🏊🏼‍♂️Întărește mușchii principali ai corpului, ceea ce ajută la o mai buna gestionare a diabetului, deoarece celulele musculare absorb zahărul din sânge în mod eficient. Așa se face că orice activitate fizică, inclusiv înotul scade semnificativ nivelul zahărului din sânge.
🏊🏼‍♂️Înotul nu numai că îți tonifica corpul, dar și arde 350-500 de calorii pe oră, îți scade tensiunea arterială și colesterolul și te ajută să gestionezi mai ușor diabetul pe măsură ce iti iti creste rezistenta fizica.
🏊🏼‍♂️Avantajele inotului:
Înotul este un sport excelent pentru diabetici din mai multe motive.
Legenda olimpică a înotului Gary Hall, care a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 la vârsta de 25 de ani, a câștigat zece medalii la Jocurile Olimpice din 1996, 2000 și 2004.
🏊🏼‍♂️Inotul va ajuta in lupta cu kilogramele, arde calorii, ceea ce vă poate ajuta să slăbiți și să vă păstrați în greutate odată ce ați atins o greutate sănătoasă. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetici, deoarece studiile arată că pierderea în greutate poate îmbunătăți semnificativ sensibilitatea la insulină.
🏊🏼‍♂️Stare de bine generala!
Înotul, așa cum sa spus anterior, este benefic nu numai pentru sănătatea ta fizică, ci și pentru sănătatea ta emoțională. Efortul depus in timpul inotului elibereaza endorfine - hormoni ai starii de bine, care vă îmbunătătesc starea de spirit.
Stim cat de copleșitor și stresant este sa ai diabet, așa că înotul poate fi o modalitate bună de a te relaxa. Dacă nu este foarte familiarizat cu inotul sau nu ai făcut-o de ceva vreme, începe cu grijă și crește treptat rezistența.
🏊🏼‍♂️Sănătatea cardiovasculară:
Diabetul crește riscul de boli cardiovasculare la mulți pacienti. S-a demonstrat că înotul promovează sănătatea cardiovasculară prin creșterea ritmului cardiac peste normal, ceea ce scade tensiunea arterială, îmbunătățește sistemul cardiovascular și crește circulația.
🏊🏼‍♂️Îmbunătățește controlul zahărului din sânge
Înotul necesită utilizarea tuturor mușchilor majori ai corpului pentru a-l menține pe linia de plutire. Celulele musculare absorb nivelurile de zahăr din sânge mai eficient în timpul activității, eliminând zaharul din fluxul sanguin mai rapid. Beneficiile exercițiilor fizice pentru controlul glucozei pot continua ore sau chiar zile, dar nu sunt permanente. Acesta este motivul pentru care, pentru persoanele cu diabet, exercițiile fizice constante, zilnice, sunt mai benefice decât antrenamentele mai intense dar mai puțin frecvente.
🏊🏼‍♂️Inotul nu lezeaza articulatiile
Înotul nu pune efort pe picioare și articulații. Acest lucru este important deoarece pacienții cu diabet au adesea fluxul sanguin redus în venele mici de sânge ale extremităților, făcând tăieturile și veziculele să se vindece lent și sunt mai susceptibili la infecții.
Înainte de a începe să înotați în mod regulat, există câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoasteti:
Solicitați aprobarea medicului dumneavoastra pentru vă asigura că înotul este un exercițiu sigur pentru dumneavoastră. Ei vor lua în considerare medicamentele dvs., nivelul actual de condiție fizica, nivelul de glucoză și alți factori. De asemenea, ei vă pot oferi sfaturi despre cum să continuați și despre orice precauții suplimentare pe care trebuie să le luați în funcție de tipul dumneavoastră de diabet.
🏊🏼‍♂️Alegeti piscina potrivită
Alegeți o piscină sau un centru de înot care este ușor ajuns, bine intretinuta si dezinfectata iar salvamarii sunt bine pregătiți.
Turele de înot pot fi combinate cu unele dintre celelalte forme de antrenament în apă, cum ar fi aerobicul în apă, piscinele din ziua de astazi oferă o varietate mare de programe recreative. Luați lecții de înot dacă nu știți să înotati. Luați în considerare indrumarea unui antrenor pentru a crea o rutină progresivă de înot, chiar dacă ati fost un înotător puternic.
🏊🏼‍♂️Creșteți treptat timpul și viteza
Începeți ușor, chiar dacă este vorba doar de cinci până la zece minute pe sesiune de înot și îmbunătățiți treptat rezistența pana la intervale de 45 la 60 de minute. Nu va frustrati dacă obositi si trebuie luata o mică pauză la fiecare câteva tururi, mini-pauzele te vor ajuta să înoți mai mult timp pe termen lung.
🏊🏼‍♂️Grijă pentru picioare și ochi
Este probabil să dezvoltați circulație proastă periferică și afectarea terminațiilor nervoase. Piciorului diabetic dezvolta ulcerații.
Ulcerația este o rană dureroasă, care nu se vindecă: pielea nu mai acoperă zona respectivă și sunt expuse țesuturile din profunzime.
Ulcerațiile apar în mod frecvent ca rezultat al unor mici tăieturi, flictene sau arsuri, netratate, se pot infecta și pot duce la probleme serioase mergând în cazurile extreme până la amputații ale degetelor sau picioarelor. Aceasta înseamnă că atunci când începeți să înotați, ar trebui să acordați o grijă deosebită acestor zone ale corpului.
❗️Purtați șlapi la duș și în jurul piscinei pentru a evita verucile și micozele și deteriorarea sănătății pielii talpilor.
❗️De asemenea fiți atenți la orice schimbare culoare a pielii sau tăieturi, răni la nivelul talpilor si picioarelor, ori de câte ori mergeți la bazin.
❗️Este esențial să inspectați fiecare picior pentru vezicule, răni sau ulcere. Dacă descoperiți că ceva nu trece repede, contactați medicul dv. pentru a incepe cat mai repede un tratament.
❗️Dacă aveți probleme de vedere, puteți merge la înot, dar ar trebui să vă consultați cu medicul oftalmolog pentru a vedea dacă scufundarea în piscină este sigură pentru dvs.
Dacă aveți diabet, veți dori să purtați mai mult decât un prosop și ochelari de protecție la antrenamentele de înot. Trebuie sa va pregatiti si din punct de vedere al alimentatiei in acele zile de antrenament.
👉– Înainte de efort luați o gustare modestă care conține proteine, grăsimi și carbohidrați complecși. Intotdeauna aveti un mic snack/ sandvici cu dv.
👉– Purtați incaltaminte de apă în piscină și sandale de duș în vestiar pentru evitarea contaminarii cu eventualele boli de piele in cazul in care piscina sau dusurile nu sunt bine igienizate. Acest lucru vă va ajuta să vă protejați picioarele de vânătăi sau tăieturi.
👉– Întotdeauna dupa iesirea dupa iesirea din piscina din piscină clatitiva la un dus cu apa curenta.
👉– Într-o pungă mică de plastic, etansabila, păstrați un glucometru și mâncarea/snackul și aproape e dv pentru orice eventualitate.
👉– Înainte de intrarea in apa informați salvamarul despre diabet și purtați o brățară de identificare medicală pentru diabetici daca exista asa ceva la piscina pe care o fregventati.
👉– Verificați nivelul zahărului din sânge înainte de a intra în apă. Nivelul zahărului din sânge ar trebui să fie mai mare de 100 mg/dl sau un alt nivel recomandat de medicul dumneavoastra.
👉– În timp ce vă aflați la piscină si depuneți efort este recomandat sa verificați nivelul de glucoză în fiecare oră.
👉– Nu uitati sa beti lichide, efortul deshidrateaza corpul, beti suficienta cantitate de apa. Oboseala si starea de stres poate apărea si datorită deshidratarii. Se transpira în timpul înotului!
Nu uitati sa va mentineti motivatia si determinarea de a repeta sedintele de inot regulat.
Faceți toate eforturile pentru a vă menține obiceiurile sănătoase.
Propuneti întâlniri de înot cu un prietenii pentru a va motiva si determina sa executați rutina fizica atat de benefică tuturor.
Exista cursuri de inot pentru seniori, chiar daca stiti sa inotati puteti sa participati la o lecție de înot pentru a învăța o nouă tehnică sau un curs de exerciții acvatice pentru a va diversifica rutina.
Un costum de baie nou din va poate motiva destul de mult sa mergeti la piscina.
Alăturați-vă comunității noastre IMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETUL
pentru mai multe idei despre cum să trăiți o viață fericită și activă chiar daca suferiti de diabet.
Știm că fiecare își gestionează diabetul în felul său unic. Dacă înotul nu este pentru dvs., sunt o mulțime de alte programe care vă ajută să vă gestionați diabetul, să vă reduceți riscul de complicații și să vă bucurați de o viață sănătoasă.

Distribuie această postare