🍔Retete de burgeri pentru pacientii cu DIABET DE TIP 2

🍔Cei care sufera de Diabet Zaharat de tip 2 sunt încurajați să mențină pe tot parcursul vieții o dietă sănătoasă si sa faca constant alegeri corecte alimentare pentru a avea control asupra bolii, dar toată lumea merită din când in când câte o gustare care să ne satisfacă putin poftele.

Știm că burgerii sunt nesănătoși, iar dacă ești diagnosticat cu DIABET și îți plac burgeri, să stii ca au început să apară tot mai des  variante de retete care sa nu influențeze negativ dieta sănătoasă pe care cu toții ne străduim să o menținem zilnic.

Din ce in ce mai multe restaurante au variante sănătoase la acest fel de mancare pentru ca cerințele de retete sanatoase au crescut considerabil in randul clientilor. 


Știm că glicemia crescută poate duce la probleme majore de sănătate, afectând inima, sistemul nervos, rinichii, ochii și picioare, dacă nu este controlată. Este necesar ca cei care suferă de DIABET să își mențină nivelul zahărului din sânge în valori normale.


Cum să gestionezi DIEBATUL DE TIP  2?

Persoanele cu DIABET ZAHARAT DE TIP  2 își pot gestiona boala alegând o dietă bine echilibrată,  evitând alimentele superprocesate, cu zahăr, dar si alimentele bogate în sare, grăsimi, calorii si carbohidrați. Alimentele care conțin din abundență cele menționate anterior, ar trebui  înlocuite sau evitate complet.


Dietele bogate în grăsimi și calorii stimulează creșterea în greutate, iar supraponderabilitatea sau obezitatea crește riscul legat de DIABET DE TIP 2

Carbohidrații  atunci când sunt digerați, se transformă în zahăr, care ulterior intra în fluxul sanguin și crește nivelul de zahăr din sânge. Persoanele cu diabet sunt sfătuite să nu excludă complet anumite alimente, ci mai degrabă să limiteze anumite tipuri de mâncăruri.


🍔Burgerii sunt de obicei nesănătosi datorită conținutului lor ridicat de grăsimi, calorii și sare. Dacă aveți diabet și poftiți la burgeri, exista variante mai sănătoase care vă vor ajuta să pierdeți în greutate prin reducerea caloriilor, grăsimilor și carbohidraților.


Potrivit recomandărilor nutritionistilor ar trebui să încercați o alternativă cu mai putine grasimi sau chiar un burger vegetarian care poate fi la fel de delicios.


Burgerii din comerț de la fast food-uri  conțin bucăți de carne roșie pline de grasimi, optarea pentru o versiune cu carne slabă sau vegană vă va ajuta să reduceți caloriile și grăsimile. 


Iată câteva variante sănătoase de burgeri :

  • Burgeri fără chifle de pâine:

S-ar putea să vă gândiți oare cum vine asta „Burger fără chiflă de pâine”?. 

Burgerii fără chifle devin din ce în ce mai populari în rândul persoanelor conștiente si doritoare să își mențină stilul de viață sănătos alegând să își controleze greutatea.


Eliminarea pâinii înseamnă eliminarea carbohidraților, ceea ce reduce creșterea glicemiei. 

 

–În loc de pâine folosiți salată verde, ardei gras sau ciuperci, 

–În loc de chiftele de carne procesata grasa luata din comert, folosiți carne de vită afumată, carne de pasare tocata și ciupercile gătite la grătar sau cuptor.


Una dintre cele mai bune alternative de chifle prietenoase cu DIETA KETO, este ciuperca uriașă - portobello. Este suficient de mare pentru a ține hamburgerul împreună, adăugând și suculență preparatului.


Puteți adăuga diverse arome rețetelor de burgeri:

– amestecati dovlecei rași și sos de grătar în chiftele. 

– carnea și ciupercile gatiti-le la grătar sau într-o tigaie pentru grătar după ce ați modelat chiftelele și asezonati cu felii de brânză și felii de avocado, va deveni un BURGER delicios. – sosul de grătar este componenta cheie in acest burger de vita. 

– Ciupercile la grătar sau cuptor, sunt un deliciu, adăugați boia de ardei afumată (puteți folosi fulgi de arde iuti cayenne daca doriti picant) și dovlecelul în sos.




  • Burgheri cu chiflă din grâu integral:


Folosește o chiflă din grâu integral în loc de chiflele din faina albă dacă pregătești un burger acasă.


Cerealele integrale au un indice glicemic mai mic decât carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă, ceea ce înseamnă că nu vor crește nivelul de zahăr din sânge la fel de repede.


Eliminati brânza și maioneza de pe lista de toppinguri, deoarece sunt bogate în grăsimi și calorii. 

Înlocuiți-le cu mai multă salată verde și legume și, dacă sunt disponibile, alegeți sosuri cu conținut scăzut de grăsimi și cu conținut scăzut de sare.Multe dintre sosuri se pot prepara ușor acasă. 


Dacă dorești ca burgerul tău să includă chipsuri, alege cartofii chips făcuți la cuptor, în locul chipsurilor pline de ulei sau cartofii prajiti, deoarece cartofii tăiați mai gros absorb mai puțină grăsime în timpul gătirii.


  • Burgeri facuti cu năut:

Năutul, lintea si alte leguminoase fac parte din managementului diabetului. Acestea scad glicemia după masă, scad colesterolul „rău” (LDL) și cresc colesterolul „bun” (HDL). 

Acești burgeri vegetali deliciosi, sunt o alegere buna  în dieta dumneavoastră.

Ingrediente:

– năut spălat si scurs din 1 cutie 

– 1/3 cana morcovi tocati 

– 1/3 cana crutoane cu ierburi 

– 1/4 cana patrunjel proaspat, tocat 

– 1/4 cana ceapa, tocata 

– 1 albus batut ou 

– 1 lingurita usturoi, tocat 

– 1 linguriță coajă de lămâie, mărunțită 

– un sfert de linguriță de piper negru 

– un sfert de linguriță de sare sau mai putin dupa gust. 

– spray de gătit care este antiaderent 

– 4 chifle pentru hamburger din faina integrala,

– Salsa, 

– felii de roșii și frunze de salată verde (opțional dar recomandat)


Metoda de preparare:

– Într-un robot de bucătărie, combinați năutul, morcovii, crutoanele, pătrunjelul, ceapa, albușul, usturoiul, coaja de lămâie, piperul și sarea. 

– Formați amestecul în patru chiftele.

– Ungeți o tigaie mare antiaderență cu spray de gătit și încălziți la foc mediu. 

– Gătiți chiftele timp de 4 până la 5 minute sau până se rumenesc, apoi iontoarceti-le si gătiți inca 4 până la 5 minute, sau până considerati ca sunt facute. Puteti  stropi chiftelele cu spray de gătit pentru a deveni mai crocante in timpul prajirii. 


Dacă doriți, serviți burgeri pe chifle cu roșii, salată verde și salsa.

  • Burgeri din somon și cod

Un burger din peste proaspat, somon și cod, ierburi și ceapă verde de primăvară, servit într-o chiflă din faina integrala sau cu salată crocantă poate fi un înlocuitor excelent și sănătos pentru inimă.

 Ingrediente:

 – file de cod fără piele, dezosat și file de somon fără piele, dezosat 

– 1 ou 

– 1 ou si 1⁄2  lămâie 

– 4 ceape verzi de  primăvară tăiate felii grosier 

–4 ceape verzi primăvară tăiate felii grosier 

– boabe de piper 

– 4 chifle burger din grâu integral 

– salată verde 

– 2 roșii feliate mari 

– 1 ceapă roșie


Mod de preparare:

– Pentru a face o pastă, combinați codul și jumătate de somon într-un robot de bucatarie cu oul și sucul de lămâie. 

– Tăiați somonul suplimentar în cuburi mici și combinați cu ceapa primăvară, mărar și ardei în peștele amestecat. Pentru a obține cele mai bune rezultate, amestecați totul bine cu mâinile. 

– Împărțiți ingredientele în patru părți egale și modelați-le în chifteluțe. 

– Puneti la frigider 10 minute in timp ce terminati de pregatit salata. 

– Prăjiți chiftelele de pește timp de 4-5 minute pe fiecare parte pe o foaie de copt antiaderentă la gratar. 

– Umpleți o chiflă integrală cu salată verde, roșii, castraveți și ceapă roșie și serviți. 

Se serveste cu marar si o felie de lamaie ca garnitura.



  • Burger din carne de curcan

Burgerii de curcan sunt favoriții noștri, iar versiunea cu conținut scăzut de carbohidrați este ideală pentru pacienții cu DIABET. Nu este nevoie de o chiflă de paine în acest fel burger de curcan. Pentru a forma chifla din carne de curcan, adăugați un sfert de cană de ovăz la amestec.


Dacă doriți să fie practic fără carbohidrați, puteți elimina ovăzul. Fără fulgii de ovăz, burgerii de curcan sunt puțin mai moi. Ii puteți gati la cuptor pentru ca altfel  vor cădea printre  găurile  grătarului.


Ingrediente:

– 1 piept de curcan dat prin mașina de tocat 

– 1/4 cană ardei gras 

– 1/4 cană fulgi de ovăz sau săriți dacă gătiți la cuptor 

– 3 linguri muștar dijon 

– 1 lingură pudră de usturoi 

– 2 linguri pudră ceapa sau ceapa marutita bine.

– 1 lingură condimente italienesti (oregano, cimbru, ardei iute, rozmarin)

– salata de guacamole : 1 avocado copt, 1 ceapa maruntita, 1 rosie taiata bucatele, 1 lingura de lamaie, sare si piper)


Mod de preparare:

– Într-un vas combinați toate ingredientele de mai sus. 

– Formați chifteluțe. 

– Prăjiți chiftelele de burger de curcan timp de 10 minute pe fiecare parte sau până când sunt gata. 

– Asezonati cu salată verde, roșii și salată de guacamole în lateral. 


  • Burgerul imposibil- total vegan

Burgerul Impossible este o chiflă pe bază de plante alcătuită din câteva elemente cheie care au fost concepute pentru a-i oferi un aspect și o aromă „carnoasă”. 

Înlocuitorul de carne,  poate avea o textură bogată și poate oferi nutriție proteică prin combinarea proteinelor din soia și din cartofi.

Structura sa fundamentală este asigurată de acele proteine, dar câteva componente cruciale îi conferă aroma și aspectul necesar pentru a trece drept imitație de carne. 

– Hema (extractul de drojdie) adaugă aromă, 

– Uleiul de cocos și floarea-soarelui îl mențin umed, 

– Metilceluloza și amidonul alimentar leaga compozitia.


Burgerul Impossible și cârnații vegetali au ridicat alimentația pe bază de plante la noi niveluri.


Cât de des ar trebui să mănânci înlocuitori de burgeri, variantele vegane gasite in comert?

Acestea trebuie savurate ocazional și nu trebuie folosite pentru a înlocui legumele proaspete/prăjite/aburite în mesele de zi cu zi. 

Acest lucru este valabil mai ales când luați în considerare caloriile pâinii, brânzei și condimentelor bogate în calorii, cum ar fi maioneza, ketchup-ul si alte sosuri existente.


Alăturați-vă comunității noastre aici pentru mai multe idei despre cum să urmați un plan sănătos pentru diabet și bucurați-vă de rețetele noastre delicioase.


Distribuie această postare