🍇Fructele vedetă ale toamnei, STRUGURII
🍇Fructele vedetă ale toamnei, STRUGURII, sunt recunoscuți datorită proprietăților multiple pentru sănătate. Conțin vitamine, minerale, antioxidanți polifenolici, iar consumați cu regularitate aduc o mulțime de beneficii organismului.
 
Albi, roze, negri, cu boabe mici sau boabe mari, strugurii sunt un izvor de sănătate pentru organism. Sunt fructele cu cel mai mic indice glicemic, între 43 și 53, în funcție de soi, iar aportul caloric este și el mic, aproximativ 70 de calorii la 100 de grame. Sucul de struguri, denumit și nectarul zeilor, este considerat unul dintre cele mai benefice sucuri pentru sănătate. Începând cu luna august și până la finele lui octombrie, ne putem bucura de gustul savuros al strugurilor românești.
 
DA! Si diabeticii pot consuma struguri!🍇
 
👍Beneficiile strugurilor pentru diabetici:
🍇-Reduce colesterolul
🍇-Reduce colesterolul
🍇-Efect antiinflamator
🍇-Previn cancerul
🍇- Imbunatatesc imunitatea
🍇-Control asupra glicemiei - Resveratrolul este un compus chimic cunoscut ce reglează modul în care organismul gestionează zahărul după masă. Strugurii au în componență și această substanță și îi ajută pe diabetici să își gestioneze zahărul din sânge. Când sunt consumați cu moderație, strugurii sunt buni pentru diabet, ba chiar, pot oferi beneficii multiple pentru sănătatea diabeticilor.
 
📈Câți carbohidrați și care este indexul glicemic al strugurilor?
Gustarea persoanelor cu diabet zaharat ar trebui să conțină până la 15 grame de carbohidrați. 16 grame de carbohidrați, se află într-o cană de struguri, dintre care 1 gram este reprezentat de fibre
 
Datorită conținutului ridicat de fibre, le face o alegere bună pentru o gustare (dar nu mai mult de 15 grame de carbohidrați, aproximativ 17 bobițe). Fibrele ajută la gestionarea sănătății deoarece nu sunt absorbite de organism. În schimb, trec prin stomac și intestine. Consumul de struguri în diabet pot normaliza mișcările intestinale, pot elimina colesterolul rău și poate încetini cantitatea de zahăr introdusă în organism. Fiind și un aliment cu densitate mare de energie și conținut scăzut de calorii, îmbunătățește senzația de sațietate.
🍇Strugurii sunt bogați în vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitaminele C,K și B6, dar și cu tiamină, riboflavină, potasiu, cupru și mangan. Vitamina K este bună pentru coagularea corectă a sângelui, iar vitamina C, este o sursă excelentă de antioxidanți.
 
❗️Consumul de struguri roșii, albi sau struguri negri diabet, se admite numai în următoarele cazuri:
☑️pacientul se simte satisfăcător,
☑️stadiul bolii nu este nici sever, nici progresiv,
☑️dacă pacientul păstrează o evidență strictă asupra glicemiei și dacă comunică cu medicul specialist despre starea de sănătate și despre ce schimbări apar în organism.
 
❗️🍇Atunci când o persoană cu diabet zaharat dorește să consume struguri, trebuie să se gândească la dimensiunea porției.
❗️🍇Specialiștii recomandă ca fructele sa fie consumate ca gustări și la fel de important, să fie consumate în stare proaspătă, integrală și naturală. Acest lucru îi va ajuta pe diabetici să-și monitorizeze mai ușor cantitatea de carbohidrați și zahăr.
 
În concluzie, strugurii și diabetul, fac o echipă bună, 👍atât timp cât diabeticii continuă să-și monitorizeze nivelul de glicemie și sunt atenți la cantitățile consumate.