⚠️ACCIDENT VASCULAR DIABETIC: ce este?

Cum sunt conectate aceste două afecțiuni: DIABETUL și ACCIDENTUL VASCULAR și ce simptome pot experimenta atunci când ambele lovesc împreună?

Atacul cerebral ischemic este o forma de accident vascular cerebral (AVC) cauzată de o blocare a fluxului de sange la nivelul creierului.
Un accident vascular cerebral diabetic (AVC diabetic) este o complicație a diabetului care se produce atunci când fluxul sanguin către o parte a creierului este întrerupt.

ATACUL CEREBRAL ISCHEMIC poate duce la leziuni cerebrale și la afectarea funcțiilor motorii, cognitive si senzoriale. Simptomele pot include ameteli, confuzie, pierderea vederii, dificultăți de vorbire, slăbiciune sau paralizie a unei părți a corpului și pierderea constientei.

Care sunt factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral diabetic?
Factorii de risc comuni pot include:

1.Hipertensiune arterială necontrolată
2.Colesterol ridicat
3.Siclemie
4.Problema de circulatie
5.Fibrilatie atriala
6.Obezitate sau exces de greutate
7.Istoricul familial

DIABETUL este o afecțiune marcată de o creștere bruscă a nivelului de glucoză din sânge din organism. Acest lucru se întâmplă în principal din cauza lipsei de producție de insulină. Insulina este un hormon secretat de pancreas și ajută la transformarea glucozei din sânge în energie de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. Nivelurile necontrolate de glucoză din sânge pot avea un impact sever asupra sănătății generale a unei persoane. De la declanșarea bolilor de inimă până la provocarea unui accident vascular cerebral, diabetul poate face mult organismului tău decât ai putea crede vreodată.

Persoanele cu diabet au un risc mai mare de accident vascular cerebral. Riscul de a suferi cele mai grave condiții de sănătate, sau chiar de deces este mai mare în cazul unui accident vascular cerebral ischemic, iar pacienții care suferă de DIABET au un risc mai mare de apariție a unor mici sângerări la nivelul creierului, cunoscute sub numele de microsângerări cerebrale. Acest lucru agravează starea din interiorul creierului, ducând la un accident vascular cerebral sever.

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge sunt legate de accidentul vascular cerebral?

Da, conexiunea, așa cum am discutat mai sus, este reală și se întâmplă din cauza formării de cheaguri de sânge în interiorul creierului din cauza nivelurilor ridicate de zahăr din sânge. Acest lucru poate crește riscul unui accident vascular cerebral, deoarece a avea prea mult zahăr în sânge poate deteriora grav vasele de sânge. Și, în plus, nivelul ridicat de zahăr din sânge poate face, de asemenea, vasele de sânge să devină rigide.

10 simptome de avertizare ale unui accident vascular cerebral indus de glicemie crescută:

1.⚠️Lipsa coerenței în vorbire, dificultăți în vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți,
2.⚠️Oboseală extremă,
3.⚠️Ameţeală,
4.⚠️Probleme cu echilibrarea corpului, dificultăți de mers, tulburări de echilibru, pierderea coordonării,
5.⚠️Cefalee bruscă și severă însoțită de vărsături,
6.⚠️Confuzie,
7.⚠️Vedere încețoșată, tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi ori vedere dublă,
8.⚠️Slăbiciune la nivelul membrelor,
9.⚠️Amorteala pe o parte a corpului (de exemplu, o parte a feței, un braț sau un picior),
10.⚠️Leșin, pierderea cunoștinței.

CUM AJUTAM?
ACȚIONÂD RAPID ajutați pacientul cu AVC să primească tratamentul de care are urgent nevoie – acesta are eficiență maximă dacă AVC-ul este diagnosticat în aproximativ 3 ore de la debutul simptomelor.
Notați ora la care au început să se manifeste – aceasta informatie ajuta medicul în alegerea celei mai bune variante de tratament. Dacă suspectați că cineva suferă un AVC, actioneaza rapid (formula F.A.S.T.) și faceți următorul test:
F – 😄Face (Fata) – Cere persoanei să zâmbească. Vi se pare că fața e asimetrica sau gura e căzută într-o parte?
A - 🙆‍♀️Arms (Brate) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele ramane inert sau mai jos decat celălalt?
S – 🗣️Speech (Vorbire) - Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu “Cerul este albastru”). Nu poți distinge ce zice sau vorbește ciudat?
T – ⏰Time (Timp) – Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112! Pentru ca persoana sa fie transportata cât mai repede la spital, spune-i operatorului că suspectezi că aceasta a suferit un accident vascular cerebral și transmiteți ora la care au apărut primele simptome.

PREVENTIE:
Cunoscând care sunt factorii tai de risc, urmează recomandarile medicului si adoptă un stil de viață sănătos pentru a preveni un AVC:

👉Controleaza-ti hipertensiunea arteriala
👉Redu cantitatea de grasimi saturate din alimentatie
👉Renunta la fumat
👉Gestioneaza diabetul
👉Mentineti greutatea optima
👉Adopta o alimentatie bogata in fructe si legume
👉Fa miscare regulat
👉Consuma alcool cu moderatie sau deloc
👉Trateaza apnea obstructive de somn

Distribuie această postare