Vitamina C și Diabetul
Studiile experimentale sugerează că administrarea parenterală de doze mari de vitamina C are efecte vasculare benefice la pacienții suferinzi de Diabet de tip 2.
Administrarea de vitamina C orala din suplimente are efectele hemodinamice la diabeticii de tip 2.
Un control strict al presiunii arteriale reduce riscul de boală cardiovasculară la diabetici si suplimentarea cu vitamina C (acidul ascorbic) ar putea fi benefică și ieftină ca si terapie adițională la diabetici (adică pe lângă tratamentul lor medical tradițional).
Vitamina C: ce beneficii are, care e doza recomandată și cum recunoști semnele unei deficiențe
Vitamina C este un nutrient esențial care asigură sănătatea organismului. Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C se regăsește în multe alimente și suplimente și susține buna funcționare a funcțiilor biologice, precum sinteza colagenului și vindecarea rănilor, având numeroase alte beneficii.
Vitamina C este un compus organic, solubil în apă. Acest lucru înseamnă că organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, ci este necesar să luăm doza zilnică prin consumul de alimente care o conțin.
Colagenul, care este produs de vitamina C, este la rândul său componenta principală din numeroase țesuturi, precum tendoane, ligamente, piele, cornee, cartilaje, oase, intestine și vase de sânge. În plus, aproximativ 2% din țesutul muscular conține colagen.
Cantități ridicate de vitamina C se regăsesc și la nivelul ochilor, glandelor suprarenale, creier, leucocite, tiroidă, ficat sau splină.
Vitamina C reprezintă, astfel, un remediu natural, care susține buna funcționare a organismului.
Este important de reținut faptul că legumele și fructele proaspete sunt cea mai bună sursă de vitamina C. Odată ce sunt gătite, acestea își pot pierde o mare parte din cantitatea de vitamina C.
Care sunt semnele deficienței de vitamina C
-
Stare de oboseală;
-
Slăbiciune;
-
Dureri ale articulațiilor;
-
Dureri musculare;
-
Piele uscată;
-
Păr uscat, care se rupe ușor;
-
Inflamarea gingiilor (gingivită);
-
Învinețirea rapidă a pielii după lovituri;
-
Sângerări nazale;
-
Pierderi în greutate.
Efectele adverse ale consumului ridicat de vitamina C
Atât timp cât este consumată în limitele zilnice recomandate, vitamina C este considerată sigură și nu provoacă efecte adverse. Totuși, o doză ridicată, de peste 1.000 mg pe zi, poate însemna că intestinele nu vor putea absorbi toată cantitatea de vitamina C. Astfel, pot să apară diareea și disconfortul gastrointestinal.
Alte efecte adverse includ crampe abdominale, amețeli, oboseală, erodarea danturii, dureri de cap și arsuri în piept. Aceste efecte adverse pot să apară la persoanele care au reacții alergice la unul sau mai multe ingrediente din produsele pe bază de vitamina C.
De asemenea, o doză ridicată de suplimente pe bază de vitamina C poate cauza apariția pietrelor la rinichi.
Este indicat ca persoanele care suferă de hemocromatoză, o tulburare a absorbției de fier, să discute cu medicul înainte de a lua suplimente pe bază de vitamina C, deoarece există riscul de deteriorare a țesuturilor.
Intr-o portie de 100 de grame din următoarele legume și fructe proaspete găsiți Vitamina C astfel:
-
ARDEI IUTE VERDE 242 mg
-
GUAVA 228 mg
-
COACAZE NEGRE 181 mg
-
PATRUNJEL 152 MG
-
ARDEI ROSU gras 142 mg
-
KIWI 93 gr
-
BROCCOLI 90 mg
-
ARDEI VERDE GRAS 80 mg
-
LAMAIE 77mg
-
PERSIMMON - Curmala japoneza 66mg
-
CAPSUNE 60 mg
-
PORTOCALA 53 mg
-
CONOPIDA 46 mg
-
VARZA ALBA 44 mg
-
MANGO 36 mg
-
FRUCTUL PASIUNI 30 mg
-
MURE 21 mg
-
CARTOFUL ALB 20 mg
-
CARTOFUL DULCE 2mg
-
SOS CHILLI 75 mg