O sarcină sănătoasă pentru femeile cu Diabet de tip 2

 

Când vine vorba a ține sub observație și a controla diabetul de tip 2, angajamentul față de un regim prescris de medicul specialist este crucial. Medicamentele, planurile alimentare sănătoase și un stil de viață echilibrat, pot ajuta oamenii să inverseze diabetul de tip 2. Pentru a menține nivelul zahărului din sânge în limitele normale, veți avea nevoie de disciplină și perseverență. Diabetul este dificil pentru femeile care doresc să rămână însărcinate.

Dificultatea constă în faptul că diabetul poate afecta atât mamele, cât și copiii lor nenăscuți. Sarcina poate avea un efect semnificativ asupra capacității organismului de a absorbi zahărul, indiferent de diabet. Suntem aici pentru a vă sprijini cu informații despre cum să aveți o sarcină sănătoasă și fericită în timp ce gestionați diabetul de tip 2. Există o mulțime de vești bune pentru femeile însărcinate cu diabet de tip 2

Cum să gestionezi sarcina daca ai diabet de tip 2?

Deoarece sarcina pune o presiune suplimentară asupra corpului tău, nu este surprinzător că rutina ta de gestionare a diabetului va trebui să se adapteze. Hormonii de sarcină vă afectează în mod direct corpul în același mod în care vă afectează insulina și zahărul. Ca femeie cu diabet zaharat de tip 2 sau tip 1, poți avea în continuare o sarcină în siguranță. Cheia este menținerea nivelurilor optime de glucoză din sânge înainte și în timpul sarcinii. Acest lucru va necesita mai mult efort și perseverență din partea ta, dar fiecare proaspătă mamă cu care am vorbit este de acord că merită. Cu sprijinul potrivit al unei echipe de medici specialisti, se poate dezvolta un plan și o dieta  pentru sarcina ta sanatoasa.

Dacă aveți probleme de sănătate pe termen lung ca urmare a diabetului, cum ar fi probleme cu ochii sau insuficiență renală, stresul fizic al sarcinii va intensifica aceste afecțiuni. Este posibil să fiți îngrijorata și de impactul pe care diabetul îl poate avea asupra bebelușului în creștere. Pentru a afla despre riscurile care apar în timpul sarcinii ca pacientă cu diabet, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră specialist.

Este bine să vă informați corect despre toate riscurile și ceea ce presupune sarcina și diabetul de tip 2, înainte de a rămâne însărcinată!

Majoritatea femeilor nu realizează că sunt însărcinate până la aproximativ 5-6 săptămâni de sarcină. Organele fătului și măduva spinării cresc în această perioadă. Menținerea unui nivel optimim al glicemiei este esențială pentru reducerea riscului de malformații congenitale al bebelușului. Femeile fără diabet au rate egale de avort spontan. Femeile cu diabet zaharat care nu au grijă să țină sub control boala cu ajutorul dietei specifice acestui timp de afectiune, au șanse mai mari de a pierde sarcina sau de a naște copii cu malformații congenitale. Asigurați-vă că verificați următoarele obiective cu aproximativ trei luni înainte de concepție:

Faceți un examen medical.

Înainte și în timpul sarcinii, va trebui să consultați un endocrinolog. Ochii și rinichii dumneavoastră trebuie verificați atât înainte, cât și în timpul sarcinii. Sarcina poate cauza probleme la nivelul ochilor și rinichilor. Femeile care au multe proteine ​​în urină înainte de a rămâne însărcinate au mai multe șanse de a avea boli cardiovasculare în timpul sarcinii.

Luați zilnic acid folic și multivitamine prenatale prescrise de medic.

Medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil să luați un complex de  multivitamine speciale înainte de sarcina. Evitati excesul de vitamina A (mai puțin de 10.000 UI de vitamina A pe zi). Pentru a reduce riscul unui defect de tub neural la sugari, luați un supliment de acid folic de 0,4-1 mg pe zi înainte de concepție. Luarea acidului folic în timpul sarcinii poate avea beneficii suplimentare. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre acest lucru din timp.

Monitorizarea zilnică a glicemiei și menținerea acesteia la nivelul recomandat.

Medicul dumneavoastră de familie sau diabetologul va lucra îndeaproape cu dumneavoastră pentru a vă ajuta să atingeți obiectivul ideal al nivelului de glucoză din sânge. Pentru marea majoritate a femeilor cu diabet zaharat de tip 2, aceasta înseamnă să se concentreze mai mult ca niciodată pe gestionarea diabetului lor pentru a obține un echilibru de succes între insulină, alimente și exerciții fizice. Ar trebui să începeți prin a vă monitoriza glicemia de cel puțin patru ori pe zi.

Verificați nivelul de hemoglobina glicozilata- Hba1c

Acest test de sânge determină nivelul mediu de glucoză din sânge pentru ultimele două până la trei luni. Medicii leagă nivelurile de Hba1c mai ridicate cu un risc mai mare de avort spontan și anomalii fetale. Urmăriți sa mențineți un nivel Hba1c mai mic de 7% și, dacă este posibil, chiar mai mic de 6%.

Luați insulină dacă este necesar.

Femeile cu diabet zaharat de tip 2 care au ținut un plan alimentar corect sau care au luat medicamente orale, au în general nevoie de insulină pentru controlul hipertensiunii în timpul sarcinii. Femeile care iau medicamente pe cale orală atunci când rămân însărcinate ar trebui să discute cu furnizorul lor de asistență medicală dacă ar trebui să continue să ia medicamente pe cale orală sau să apeleze la terapia cu insulină. Unele femei cu diabet zaharat de tip 2 sunt sfătuite să ia pastile pentru a-și gestiona și controla diabetul. Dacă medicul dumneavoastră vă sugerează trecerea la insulină înainte de a rămâne gravidă, treceți la insulină.

Înțelegerea efectului diabetului asupra sarcinii

Deși nu există nicio modalitate de a evita aceste complicații ale sarcinii, conștientizarea factorilor de risc și recunoașterea semnelor care apar pe parcurs vă poate ajuta. În acest fel, medicul dumneavoastră poate identifica devreme problemele și poate să realizeze împreună cu dv. un plan medical pentru a se asigura că veți avea o sarcină și un nou-născut sănătos.

Dacă aveți diabet, sarcina poate fi o perioadă stresantă și îngrijorătoare. Asta pentru că diabetul și complicațiile sarcinii merg adesea mână în mână. Pe lângă riscurile pentru propriul corp, diabetul dumneavoastră va crea și anumite riscuri pentru copilul dumneavoastră. Dacă sunteți îngrijorat de riscurile diabetului în timpul sarcinii, iată câteva dintre complicațiile pentru copil care pot apărea din cauza diabetului și a sarcinii:

Obezitatea.

O sarcină sănătoasă este cu siguranță posibilă chiar dacă suferiți de diabet, dar necesită îngrijire suplimentară. Dacă intenționați să rămâneți gravidă avand diabet de tip 2, consultați mai întâi medicul dumneavoastră. Bebelușii născuți din mame diabetice au mai multe șanse de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 mai târziu în viață. În timp ce diabetul vă expune pe dumneavoastră și copilul dumneavoastră la un risc crescut de complicații în timpul sarcinii, aceste riscuri sunt diminuate atunci când diabetul este gestionat eficient.

Moartea intrauterina

Șansele de deces intrauterin ale fătului sunt mai mari pentru gravidele cu diabet. Creșterea bebelușului poate fi încetinită din cauza circulației proaste. Femeile cu diabet ar trebui să contacteze clinica lor de diabet de îndată ce află că sunt însărcinate. Astfel sarcina va fi monitorizata corect de la început iar șansele unei tragedii sunt mult mai mici.

Defecte congenitale.

Diabetul preexistent crește riscul apariției multiplelor malformații congenitale majore. Este important să rețineți că defectele congenitale sunt mai puțin frecvente și pot fi cauzate de mai mulți factori genetici și de mediu. Defectele congenitale apar de obicei în primul trimestru. Mamele cu diabet zaharat netratat sau pentru care nu s-a ținut un tratament prescris de medicul specialist, pot da naștere unui bebeluș cu defecte ale inimii, creierului, coloanei vertebrale sau sistemului digestiv. Decideți să faceți alegeri mai sănătoase pentru a ajuta la evitarea malformatiilor congenitale. Promiteți-vă că veți deveni mai implicată în tot ceea ce presupune un stil de viața sănătos, atât  înainte cât și în timpul sarcinii, prin planificarea conștientă a alimentației,exercitii fizice, evitând substanțele toxice, și consultându-vă des cu medicul care va monitorizează.


Macrosomia.

Această condiție se întâmplă atunci când copilul este mai mare decât în ​​mod normal. Când mamele diabetice au glicemia crescută, pancreasul bebelușului creează insulină suplimentară. Acest lucru duce la un plus de grăsime. Este posibil să nu puteți evita această afecțiune. Deși, având grijă de sănătatea dv. în timpul sarcinii, veți ajuta copilul să aibă o dezvoltare mai sănătoasă. S-a demonstrat că exercițiile fizice în timpul sarcinii și consumul unei diete cu indice glicemic scăzut, reduc riscul acestei afecțiuni.

Hipoglicemie.

Nivelul de glucoză din sânge ale femeilor însărcinate poate fi constant ridicat, dacă nu este tratat corespunzător. Un rezultat al acestui fapt poate afecta producția de insulină a bebelușului. După naștere, nivelul glucozei din sânge va scădea, ducând la hipoglicemie neonatală. În timpul sarcinii, verificarea și menținerea nivelului de zahăr din sânge în limitele admise sunt cruciale. Acest lucru va micșora riscul de hipoglicemie neonatală al bebelușului dumneavoastră. 

Insuficienta respiratorie.

Este posibil ca plămânii să nu se dezvolte corespunzător dacă există prea multă insulină sau glucoză în sângele copilului. Acest lucru poate duce la dificultăți de respirație. Prevenirea și depistarea precoce sunt componentele cheie ale îngrijirii optime pentru mamele diabetice.

Preeclampsie.

Dezvoltarea preeclampsiei este una dintre posibilele complicații ale diabetului gestațional. Această boală este cunoscută și sub denumirea de toxemie gravidică /de sarcina sau hipertensiune indusă de sarcină. Afectează între 10% și 30% dintre femeile cu diabet gestațional. Afecțiunea implică hipertensiune arterială și un exces de proteine ​​în urină. Tu și copilul tău te poți confrunta cu complicații care pun viața în pericol ca urmare a acestei afecțiuni. Dacă aveți hipertensiune arterială indusă de sarcină, tratamentul medical adecvat și monitorizarea sunt importante pentru o sarcină sănătoasă.

Vestea bună este că majoritatea femeilor însărcinate cu diabet gestațional sau diabet gestațional agravat de preeclampsie au încă șanse de a naște un copil sănătos.

Diabetul gestațional, ce înseamnă și ce riscuri presupune?

Când o femeie dezvoltă diabet în timpul sarcinii, această afecțiune este cunoscută sub numele de diabet gestațional. Pentru majoritatea femeilor, diabetul gestațional nu provoacă simptome deosebit de vizibile. Setea crescută și urinarea mai frecventă sunt o parte din simptome. Femeile supraponderale sunt mai predispuse să se confrunte cu astfel de afecțiuni. Diabetul gestațional este obișnuit intalnit în sarcină  deoarece corpul nostru reacționează la schimbarea insulinei în timpul sarcinii.


Ce se întâmplă când descoperi că ai diabet gestațional?

Deși orice complicații și probleme ale sarcinii sunt îngrijorătoare, există și vești bune. Viitoarele mame pot ajuta la reglarea sau evitarea diabetului gestational prin consumul de alimente nutritive, exerciții fizice și luând medicamente recomandate de specialisti. Controlul zahărului din sânge vă poate menține pe dumneavoastră și copilul dumneavoastră sănătoși și poate preveni o naștere stresantă sau prematură. La femeile cu diabet gestațional, zahărul din sânge revine de obicei la normal la scurt timp după naștere.

Cum să gestionați  diabetului în timpul sarcinii?

Femeile care suferă de diabet în timpul sarcinii trebuie să fie deosebit de atente cu modul în care își gestionează nivelul zahărului din sânge. Împreuna cu medicul dumneavoastră ar trebui să concepeți  un plan personalizat care să se potrivească corpului și cerințelor dumneavoastră. Probabil va implica o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, exerciții fizice blânde, testarea zilnică a glicemiei, injecții cu insulină și medicamente orale. Dacă sunteți o gravidă diabetică, fiți atenți la semnele de creștere a zahărului din sânge în timpul sarcinii. Foamea neobișnuită, epuizarea, vederea încețoșată și urinarea frecventă sunt câteva simptome. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că nivelul zahărului din sânge fluctuează sau este prea mare.

Doriți să intrați în legătură cu comunitatea noastră ˝ IMPREUNĂ PUTEM ÎNVINGE DIABETUL˝ comunitate a celor care se confruntă cu diabetului de tip 2?

Alăturați-vă comunității noastre pt. că atât sarcina, cât și diabetul pot fi foarte stresante și alarmante, diabetul te poate face să te simți vulnerabil și izolat. Comunitatea noastră se mândrește să creeze un mediu sănătos pt. pacienții cu diabet, suntem implicați în tot ceea ce are legătură cu aceasta afectiune iar comunitatea noastra  este un loc minunat pentru a vă împărtăși experiența noastra, abordări alternative în tratarea bolii și pentru a afla noutăți în ceea ce privește medicatia corecta. Este un loc în care poți întâlni alți oameni care se confruntă cu multe probleme ale diabetului. 


Distribuie această postare