Îndulcitorii din alimente și DIABETUL
Alimentele cu înlocuitori ai zahărului, adică cu indulcitori naturali sau sintetici, pot avea mai putine calorii decât alimentele preparate obișnuit  cu zahăr.  Îndulcitorii cu puține calorii permit pacienților cu diabet să se bucure de unele alimente si băuturi dulci care nu le influențează valorile glicemiei.

Nu toate alimentele cu înlocuitori ai zahărului sunt considerate sănătoase pentru persoanele diabetice. Unele alimente pot conține un nivel ridicat de grăsimi sau carbohidrați. Chiar dacă ai un produs pe bază de îndulcitori sau cu număr redus de calorii, verifică întotdeauna informațiile nutriționale de pe etichetă. Multe dintre produsele alimentare cu înlocuitori ai zahărului, au o cantitate semnificativă de carbohidrați, calorii si grăsimi. 


Ca diabetic, când alegi un îndulcitor cu cât mai puține calorii, sunt câteva aspecte de care trebuie să tii cont: gustul, proveniența naturală sau artificială, dacă rezistă sau nu pentru preparatele termice. In cazul in care nu esti foarte sigur ce indulcitor sa folosești, mai ales daca dorești sa iti prepari deserturi sanatoase, intreaba medicul specialist in diabet si boli metabolice.



Indulcitori naturali recomandati DIABETICILOR:

  • Stevia - obtinut din planta Stevia Rebaudiana. Este aproape de 300 de ori mai dulce decat sucroza- zaharul de masa. Acest indulcitor este obtinut din frunzele plantei, purificat si procesat. Persoanele cu diabet pot incerca diverse variante ale acestui indulcitor. Nu dezechilibreaza nivelul de glucoza din sange. Unele persoane se plang ca lasa in gura un gust amarui.

  • Manitol (E 421)- Se gaseste din abundenta in natura, iar structura sa chimica permite o absorbtie mai lenta, se recomanda in cazul diabeticilor pentru impactul mai mic asupra insulinei din sange. Manitolul este disponibil si in comert in diferite pulbere si forme granulare. Datorita efectelor secundare de diaree sau flatuenta nu se recomanda consumul mai mare de 20g/zi. 

  • Fructele Calugarului - obtinut din extractul acestor fructe. Acest extract poate fi amestecat cu deztroza sau cu alte ingrediente, pentru a echilibra dulceata. Este de 150 pana la 200 de ori mai dulce decat zaharul. Extractul din Luo Han Guo contine zero calorii, zero carbohidrati, zero sodiu si zero grasimi. Aceste caracteristici fac din fructele calugarului o alternativa populara de indulcitori, mai ales pentru diabetici.


Indulcitori artificiali recomandati DIABETICILOR:

  • Sucraloza- este obtinuta din sucroza (n.r. zaharoza), insa trece printr-un proces care o transforma intr-un aliment fara calorii si fara carbohidrati. Este o substanta stabila in prepararea termica a prajiturilor sau dulceturilor. Este un  indulcitor artificial care nu pune sanatatea consumatorului in pericol.

  • Aspartamul - îndulcitor format din acid aspartic și fenilalanină. Este folosit ca indulcitor de masa. Se descompune la temperaturi mari.

  • Zaharina- este o substanță sintetică, albă, solida, cristalizată, greu solubilă în apa, cu o putere de îndulcire de 500 de ori mai mare decât a zaharului. Este cel mai vechi inlocuitor al zaharului.  Este lipsită de orice valoare nutritivă, netoxică și neasimilabilă.


Indulcitori naturali folositi in industria ALIMENTARA:

  • Eritritol (E968)-  extras din porumb, cu aspect ca al zaharului, are avantajul ca nu contine calorii (0 kcal/100 g). Nu are influenta asupra nivelului de zahar din sange, Puterea de indulcire este de 60-80% comparativ cu zaharul. Eritriolul îl găsim în mod natural în alimentele fermentate și în unele fructe.

  • Xilitol (E 967) - indulcitor ce poate fi gasit in mod natural in fructe si legume si chiar produs de corpul uman prin procesul de metabolism, insa in mod industrial se obtine din polizaharide complexe. Nu se recomanda un consum mai mare de 50g/zi deoarece poate cauza aparitie diareei.

  • Isomaltitol sau Isomalt (E 953) - extras din sfecla de zahar. Este folosit in special in dropsuri, in panificatie, ciocolata, guma de mestecat, deserturi congelate sau suplimente alimentare.

  • Maltitol (E 965) – obtinut prin hidrogenarea maltozei din amidon. Depasirea dozei zilnice de 30 g pentru adulti si 15 g pentru copii poate provoca balonari si diaree.

  • Sorbitol (E 420) – Este un aditiv folosit in industria alimentara ca stabilizator, indulcitor hipocaloric, umectat sau agent de volum. Se gaseste frecvent in produsele dietetice, de patiserie si cofetarie.

  • Lactitol (E 966) – care se extrage din zer. La un consum zilnic mai mare de 50 g pot aparea simtome de diaree.

  • Glicerol (E422) – este un aditiv alimentar (cunoscut de asemenea sub numele de glicerina) derivat din soia sau palmier sau animale (din seu), dar si din amestecul ambelor tipuri de uleiuri animale si vegetale. Este folosit in special ca si indulcitor, conservant sau umectant in alimente, dar si in industria farmaceutica.

  •  Hidrolizat de amidon hidrogenat (E964) se obtine din porumb, grau sau amidon de cartofi. In cantitati mari, poate avea efect laxativ.

  •  Taumatina (E 957) - extras din cojile semintelor fructul katemfe al arbustului Thaumatococcus daniellii. Este de 2000 – 3000 de ori mai dulce decat zaharul, capacitatea edulcoranta nu este perceputa imediat ca gust si are o persistenta indelungata. Nu poate fi folosit ca indulcitor in produse care necesita coacere sau fierbere. Exista persoane alergice la taumatina. Nu este recomandata sugarilor si copiilor mici.


In cazul in care nu esti foarte sigur ce indulcitor sa folosești, mai ales daca dorești sa iti prepari deserturi sanatoase, intreaba medicul specialist in diabet si boli metabolice.