Gastropareza diabetica

Gastropareza diabetica este o tulburare care afecteaza persoanele cu DIABET ZAHARAT de tip 1 si in mai mica masura si pe cele cu DIABET ZAHARAT tip 2.

Ea se manifesta prin probleme la nivel digestiv, in special la nivelul stomacului.

Majoritatea pacientilor care sufera de gastropareza gastrica, au diabet de cel putin 10 ani, care a determinat deja si instalarea altor complicatii. In gastropareza, stomacul nu isi poate indeplini functia de golire eficienta a alimentelor ingurgitate.
In mod normal stomacul se contracta pentru a mobiliza alimentele spre duoden. Aceste miscari peristaltice gastrice sunt coordonate de catre nervul vag.  


Gastropareza este un tip de neuropatie care afecteaza nervul vag al stomacului. Apare atunci cand nervul vag este lezat iar muschii gastrici controlati de catre acesta nu-si indeplinesc functia motorie. Alimentele ingurgitate vor fi mobilizate lent sau chiar vor stagna.

Acest nerv controleaza circulatia produselor alimentare prin tractul digestiv. In cazul in care nervul vag este deteriorat, muschii stomacului si intestinelor nu mai functioneaza in mod normal, iar tranzitia alimentelor prin stomac este incetinita sau oprita.

La fel ca si in alte tipuri de neuropatie, diabetul zaharat poate deteriora nervul vag, daca nivelul de glucoza din sange ramane ridicat pe o perioada lunga de timp. Glucoza mare in sange determina modificari chimice in nervi, iar pe de alta parte cauzeaza daune vaselor de sange care transporta oxigen si substante nutritive catre nervi.

Simptome de gastropareza

Simptomele pot fi usoare sau severe, in functie de fiecare persoana, metabolism, stil de viata, perioada de cand are diabet etc. Semnele si simptomele de gastropareza sunt usor de recunoscut, iar printre acestea se numara:

  • Arsuri la stomac
  • Slabire
  • Stari de greata
  • Varsaturi in care se vad alimente nedigerate
  • Balonare abdominala
  • Reflux gastroesofagian
  • Glicemie neregulata
  • Senzatie de satietate e la inceputul mesei, inainte de a manca sau dupa ce ai mancat foarte putin
  • Lipsa poftei de mancare
  • Spasme ale stomacului

Gastropareza poate inrautati si diabetul, deoarece in lipsa unei digestii corecte glucoza din sange va  înregistra valori variate si greu de gestionat. Alimentele care intarzie sa fie digerate dau peste cap intreg sistemul de absorbtie a glucozei, cu toata insulina administrata.

Daca alimentele ingerate stagneaza un timp indelungat in stomac favorizeaza suprapopularea bacteriana, suprainfectie bacteriana,  prin fermentare si se pot compacta formand mase solide numite bezoare, care determina greata, varsaturi si obstructia stomacului. 

Bezoarele pot fi periculoase in cazul in care blocheaza trecerea in intestinul subtire.

De asemenea, mase solide - bezoare pot inrautati hiperglicemia. Alimentele care stagneaza si intra in intestin tardiv determina cresteri bruste ale glicemiei.


Neuropatiile asociate cu diabetul afecteaza aproximativ 50% dintre pacientii cu tipurile diabetice I si II. Neuropatiile determina si o rata crescuta a morbiditatii deoarece simptomele deterioreaza calitatea vietii bolnavului.


Cum se pune diagnosticul?

Medicul va stabili un test sau mai multe investigatii cu ajutorul carora va putea pune diagnosticul de certitudine.

  • Ecografie digestiva – aceasta poate evidentia si existenta altei probleme medicale urgente precum este pancreatita, de exemplu.
  • Endoscopie superioara – aceasta investigatie fiind extrem de exacta permite un diagnostic de certitudine si excluderea altora. De cele mai multe ori investigatia se face sub sedare, fiind destul de neplacuta pentru pacient.
  • Radiografia baritata – arata daca mai exista alimente nedigerate in stomac, in cazul acesta fiind vorba despre gastropareza.
  • Scintigrafie de golire gastrica – este o investigatie care permite medicului sa observe cat de repede trec alimentele prin stomac. Diagnosticul de gastropareza se stabileste in situatia in care peste jumatate din mancare ramane in stomac dupa doua ore.
  • Manometrie gastrica – este un test care presupune realizarea mai multor masuratori si care la final arata daca stomacul lucreaza si daca exista sau nu o digestie lenta.
  • Analize de sange – acestea ajuta la masurarea nivelului chimic si electrolitic din stomac.


Factorii care agraveaza gastropareza diabetica cuprind:

-mesele abundente cantitativ, nefractionate/nemestecate corect;

-alimentele grase, bogate in fibre alimentare: fructele si legumele;

-medicamentele antidiabetice: analogii de amilina (pramlintide);

-alimentele solide, deshidratate;

-peptidele glucagon-like (exenatide);

-virsta inaintata, asocierea hipertensiunii arteriale;

-asocierea dislipidemiei, fumatului si consumului de alcool;

-persoanele apartinind fenotipului HLA-DR3/4;

-afectiunile psihiatrice asociate: anxietatea, depresia, nevroticismul.


Tratamente posibile:  Gastropareza diabetica reprezinta o boala cronica care nu poate fi vindecata, doar ameliorata simptomatic. Persoanele afectate necesita un control eficient al glicemiei pentru a minimaliza agravarea bolii. Pot fi abordate urmatoarele:

  • Terapia medicala
  • Terapia non-farmacologica -Injectarea endoscopica de toxina botulinica
  • Electrostimularea gastrica
  • Terapia chirurgicala - Este rar indicata in tratamentul pentru gastropareza diabetica, exceptie facind implicarea altor afectiuni de baza sau necesitatea plasarii tuburilor gastrice de decompresie.
  • Modificarile dietare
  • -fractionarea meselor pe parcursul zilei (pina la 6 mese;);

    -introducerea meselor lichide;

    -evitarea alimentelor grase si bogate in fibre alimentare: fructe si legume.


    Studiile au aratat faptul ca controlul glicemiei poate stopa progresia neuropatiei diabetice. De asemenea, tratamentul poate consta fie in administrarea de insulina, fie de medicamente orale, dar si respectarea unui regim alimentar. Doar un medic specialist poate recomanda ce alimente trebuiesc evitate, medicul vă va invata cum sa mancati, fiindca portile vor fi mai mici, dar si mai dese, de exemplu este posibil sa vi se recomande sa manancati de 6 ori pe zi. Totodata, este posibil ca pacientul sa primeasca si medicatie cu rolul de a accelera digestia.

    *Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament luați legătură cu medicul dv curant. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a face schimbări în medicația și alimentația dv.