Cum să-ți atingi obiectivele și să nu te mai simți copleșit.

În această perioadă a anului, multe persoane au deja stabilite obiectivele. Decizia privind stabilirea obiectivelor și a rezoluțiilor este una, dar împlinirea lor efectivă este alta.

Fiecare zi pare a fi o luptă între o listă nesfârșită de lucruri de făcut și o perioadă limitată de timp. Această bătălie ne poate face să ne simțim complet copleșiți, determinându-ne să cădem în comportamente neproductive sau toxice care ne împiedică să ducem lucrurile la bun sfârșit. Avem un sentiment zdrobitor de rușine, furie și chiar de anxietate la sfârșitul zilei pentru că nu am finalizat ceea ce ne-am propus pe liste. Asta ne poate face să ne simțim complet deznădăjduiți și chiar fără speranță când vine vorba de atingerea obiectivelor pe termen lung.

Cum să te menții motivat? Ce pași să urmezi pentru ați face obiectivele realizabile? Posibil să îți sune cumva cunoscut… Nu renunța! Există metode de a scăpa de sentimentul neplăcut de a fi copleșit de obiective. Iată pașii:


Fii realist!

În primul rând identificați obiectivele prioritare și realiste pe care doriți să le atingeți și perioada de timp în care doriți să le atingeți. Stabilirea a mai mult de trei obiective poate fi uneori descurajantă dacă au un termen limită de un an sau mai puțin. Aspiră la lucruri mărețe dar nu exagera, totul trebuie sa fie realizabil! Alegeți activități care vă  vor stimula dorința de a le realiza. De asemenea, asigurați-vă că urmăriți un obiectiv care contează și este semnificativ pentru dvs. și nu pt. altcineva. Este nevoie de multă muncă pentru a face anumite schimbări, de aceea trebuie să dedicați și timp și efort în realizarea celor propuse și să fiți cât mai implicat în acest proces.

Împărțiți obiectivele mari în sarcini mai mici și mai ușor de gestionat.

Când vă confruntați cu o sarcină mare, este util să o împărțiți în acțiuni mai mici și mai ușor de gestionat și realizat. În consecință, veți putea evita efortul și amânarea. Procrastinatorii se plâng uneori că așteptarea până în ultimul minut îi face să se simtă copleșiți. Obiectivul este mai realizabil și mai puțin înfricoșător atunci când prioritățile sunt stabilite, pașii pe care trebuie sa ii urmati sunt clar identificati, iar proiectul mare este împărțit în sarcini mai mici.


Iată o metodă de a descompune treburile:

  • Faceți un pas înapoi și încercați să vedeți imaginea de ansamblu a obiectivului. Notați pe un carnet sau foaie de hârtie ideile principale ale obiectivului, motivele reale si beneficiile pt. care doriți să vă setați acest obiectiv. Asigurați-vă că știți cum ar trebui să arate rezultatul final.
  • Examinați numeroasele componente ale obiectivului. Identificați ce trebuie să faceți pas cu pas, deoarece nimic nu se va întâmpla de la sine.
  • Setați o ordine logica a pașilor pe care trebuie sa îi parcurgeți pt a duce la capăt obiectivul defalcat pe sarcini mai mici. Cu ce ​​ar trebui să începeți? Care sunt pașii secundari? 
  • Faceți un program pe ore, zile, luni, pentru a vă încadra sarcinile propuse. Veți fi mai concentrat pe fiecare sarcină dacă aveți un termen limită.
  • Concepeți o strategie pentru a vă menține pe drumul cel bun. Încercați să setați realist cât timp veți acorda proiectului din calendarul dvs. și rezervați timp pentru acesta. Țineți  cont de această informație: o strategie este utilă doar dacă este pusă în practică!

Atingeți obiectivele folosind vizualizarea:

Frumusețea vizualizării este că poate fi folosită în toate aspecte vieții tale. Acesta este motivul pentru care vizualizarea este folosită de atât de mulți oameni foarte productivi pentru a-i ajuta să-și atingă potențialul și să-și atingă aspirațiile.

Pentru a începe să vă vizualizați obiectivul, urmați acești pași:

  1. Decideți exact ce doriți, pe ce ați vrea să vă concentrați. Începeți să vă imaginați câte un obiectiv pe rând.
  2. Vizualizați obiectivul. Începeți prin a vizualiza cum se desfasoara actiunea obiectivului, pașii pe care trebuie să-i urmați, persoanele care vă înconjoară, locul in care stati, faceți acest lucru ca și cum s-ar intampla acțiunea în realitate. Cu cât sunteți mai descriptiv, mai clar și cu cât vizualizați mai multe detalii, cu atât aceasta metodă va fi mai eficientă. Luați în considerare cum vă simțiți, emotiile, senzațiile care apar în timp ce acționați pt. a vă atinge obiectivul.
  3. Vizualizați fiecare pas în parte care duce la un rezultat de succes.Care sunt pașii principali, intermediari și finali pe care trebuie să-i parcurgeți pentru a vă asigura că vă atingeți obiectivul cu succes. În timpul procesului de vizualizare veți identifica și mai multe detalii pe care probabil atunci când v-ați setat obiectivul, nu le-ați anticipat. Fiți specifici și imaginați-vă clar, fiecare acțiune care trebuie luată pentru a vă atinge obiectivul. 
  1. Vizualizați în mod regulat. Consecvența este importantă, deoarece vizualizarea regulată vă convinge creierul că ceea ce vă imaginați este adevărat. Cu cât îți imaginezi ceva mai mult, cu atât devine mai puternic și cu atât ai mai multe șanse să-ți atingi obiectivele. Dacă vă întrebați de ce devine mai ușor apoi în realitate să vă atingeți obiectivul, este pentru că vizualizarea folosită în mod regulat este similară cu alergarea unui maraton sau perfecționarea unui unei aruncari cu mingea la coșul de baschet.. Cu cât exersați mai mult, cu atât corpul (sau mintea) devine mai confortabil cu acele „mișcări” și în plus puteți identifica soluții pt.rezolvarea mai rapidă a acțiunilor. În esență,vă antrenați gândirea pentru succes.

Veți putea să vă sporiți încrederea pt. că deja ați vizualizat obiectivul atins în mintea dv., veți fi mai relaxați știind pe de rost pașii necesari procesului, tensiunea și anxietatea dispar pt. că drumul parcurs de minte în timpul vizualizării este deja cunoscut și devine mai ușoară punerea în practică în realitate a acțiunilor necesare îndeplinirii obiectivelor. Cu cât exersați mai mult, cu atât va deveni mai simplu, așa că începeți imediat. Frumusețea vizualizării este că o puteți exersa oriunde: în tren către și de la serviciu, in pauza de masa, înainte de a merge la culcare noaptea sau în timp ce vă bucurați de cafeaua de dimineață.


Găsiți un partener de încredere care vă poate susține pe parcursul acestui proces:

Suportul emoțional este crucial atunci când vine vorba de atingerea obiectivelor importante de viață. Ca urmare, identificați un prieten sau membru al familiei, care să vă fie aproape și să vă ajute în acest proces, cu idei, susținere emoțională, să vă motiveze și să vă readucă aminte ce v-ați propus atunci când pierdeți din vedere detalii sau sunteți descurajați. Dacă vă simțiți vreodată copleșit sau se instalează frica sau delăsarea, trimiteți un mesaj către partenerul dvs. pentru a vorbi despre dificultățile pe care le aveți în timpul acestui proces.

Fiecare realizare ar trebui sărbătorită:

Este esențial să te recompensezi pentru fiecare obiectiv atins. Mințile noastre sunt foarte active si prinse în multe alte situații și proiecte deodată și uită să dea importanță lucrurilor pe care le realizează uneori cu foarte mare efort. De aceea este foarte benefic să sărbătoriți sau să nu uitați să vă felicitati pt. fiecare victorie, fie ea și una mică. Este ca și cum ați umple rezervorul de benzină, astfel încât să puteți continua drumul către următoarea destinație cu succes!

Fiecare reușită sau piatră de hotar, cum ne mai place să zicem, poate fi sărbătorită într-o varietate de moduri, cum ar fi să sunați un prieten apropiat și sa povestiti sentimentul de bine, să vă răsfățați cu ceva gustos, să vă luați o pauză mai lungă și să ieșiți la plimbare menținând  bucuria produsă de aceasta reușita sau să faceți un dans al victoriei pe melodia preferată chiar dacă nu va vede nimeni. Poate părea ridicol la început, dar cercetările susțin că sărbătorind micile victorii  ajută enorm în atingerea următorului obiectiv setat și implicit atingem o stare de bine generală.


Distribuie această postare